شهر قزوین
قزوین، شهر کهن و سرسبز ایران، از دیرباز تا کنون نقشی مهم و حیاتی در تاریخ این سرزمین ایفا کرده است. این شهر بزرگ و جذاب، در هر دوره تاریخی، مقصدی پرطرفدار برای گردشگران ایرانی و خارجی بوده است. فاصله کم قزوین تا تهران نیز سبب شده تا سالانه، مسافران زیادی از پایتخت راهی این […]
قزوین، شهر کهن و سرسبز ایران، از دیرباز تا کنون نقشی مهم و حیاتی در تاریخ این سرزمین ایفا کرده است. این شهر بزرگ و جذاب، در هر دوره تاریخی، مقصدی پرطرفدار برای گردشگران ایرانی و خارجی بوده است. فاصله کم قزوین تا تهران نیز سبب شده تا سالانه، مسافران زیادی از پایتخت راهی این شهر زیبا شوند. قزوین به دلیل موقعیت جغرافیایی مناسب خود، هم به تهران و هم به استانهای شمالی و غربی کشور نزدیک است. این نزدیکی، تاثیر مثبتی بر آب و هوای شهر داشته و آن را به یکی از بهترین مقاصد گردشگری برای سفر و تفریح تبدیل کرده است.
قزوین مملو از باغستانها و بوستانهای متعدد است و به همین دلیل، یکی از پاکترین شهرهای ایران محسوب میشود. این شهر، با هوایی مطبوع و دلانگیز، پناهگاهی ایدهآل برای فرار از آلودگیهای کلانشهرها است. قزوین از نظر جمعیت، نه چندان پرجمعیت و نه چندان کمجمعیت است و در این زمینه، رتبه ۲۱ را در بین استانهای ایران دارد.
تاریخچه ی شهر قزوین
حمدالله مستوفی در کتاب خود، قزوین را شهری بس ستودنی توصیف میکند. اما تاریخ قزوین به فراتر از این توصیفات میرود. کاوشهای باستانشناسی در دشت قزوین، نشاندهنده سابقهای درخشان برای این شهر است. ساکنان اولیه قزوین در هزاره هفتم پیش از میلاد، در این منطقه یکجانشین شده و به کشاورزی میپرداختند. آنها از صنایع اولیه برخوردار بودند و نظام اجتماعی عادلانه و پیشرفتهای داشتند. خانههای مسکونی، تالارها و مکانهای تجمع، کارگاههای صنعتی و ریختهگری، اشیای زینتی، مجسمهها و بسیاری آثار دیگر، حکایت از تمدنی کهن در قزوین دارند. قزوین از جمله شهرهایی است که تاثیر فراوانی بر فرهنگ اجتماعی و شکوفایی مردم ایران گذاشته است. عالمان بزرگی همچون امام محمد غزالی از این شهر به جامعه ایرانی تحویل شدهاند.
آب و هوا و جغرافیای شهر قزوین
قزوین، نگین استان قزوین، با آب و هوایی نیمه خشک و نیمه سرد، پذیرای گردشگران است. زمستانهای سرد و تابستانهای گرم و خشک، از ویژگیهای بارز این منطقه به شمار میرود. میانگین دمای سالانه در قزوین حدود ۱۵ تا ۱۶ درجه سانتیگراد است. زمستانهای قزوین با دماهای زیر صفر و بارش برف همراه است. تابستانها نیز گرمای طاقتفرسایی تا بالای ۳۵ درجه سانتیگراد را به ارمغان میآورد. شرایط آب و هوایی قزوین، تاثیر چشمگیری بر کشاورزی و دامداری در این منطقه دارد. کشت گندم و جو که به آب کمی نیاز دارند، در این شرایط آب و هوایی رونق دارد. باغداری و کشت محصولات مقاوم به گرما و خشکی نیز از دیگر فعالیتهای کشاورزی رایج در قزوین است.
آداب و فرهنگ مردم شهر قزوین
مردم قزوین به زبان فارسی با لهجهی خاص قزوینی صحبت میکنند. البته در برخی مناطق، زبان ترکی و شمالی (گیلکی) نیز رواج دارد.
مهمترین مراسمهای محلی:
- پنجاه بدر:
آیینی کهن در قزوین است که در آن مردم برای شکرگزاری از بارشهای بهاری، پنجاهمین روز سال را در طبیعت سپری میکنند. طلب باران، دعا و نیایش، و سپاسگزاری از خداوند از جمله رسومات این روز است.
- جشنهای نوروز:
همانند سایر نقاط ایران، نوروز در قزوین نیز با جشن و سرور همراه است. رفتن به طبیعت، دید و بازدید، خرید هدایای نوروزی و دیگر رسومات نوروزی در این شهر نیز رواج دارد.
- عید قربان:
قربانی کردن و تقسیم گوشت آن بین نیازمندان از رسومات عید قربان در قزوین است.
- جشنهای عروسی:
جشنهای عروسی در قزوین با رعایت سنتها و آداب محلی برگزار میشود. نامزدی، عقد، عروسی و جشنهای پس از عروسی از جمله مراحل این جشنها است.
- جشنهای مذهبی:
عید فطر، عید غدیر و دیگر مناسبتهای مذهبی در قزوین با شکوه و جلال برگزار میشود.
معروف ترین غذاهای شهر قزوین
قیمه نثار: شاهکار آشپزی قزوینیها، قیمه نثار است. این غذای مجلسی با گوشت، بادام، پسته و زعفران طبخ میشود و طعم و عطری بینظیر دارد. پخت قیمه نثار ظرافتهای خاص خود را دارد و به حوصله و مهارت نیاز دارد.
کوکو شیرین: معجونی از شیرینی و لطافت است که کام هر طعمی را شیرین میکند. سیبزمینی، زعفران، تخممرغ، ماست، پودر هل، شکر و گلاب، مواد تشکیلدهنده این غذای محبوب هستند. هویجپلو، همراهی همیشگی کوکو شیرین است.
شیرین پلو: ترکیبی دلانگیز از رنگ و طعم، شیرینپلو را به یکی از غذاهای پرطرفدار قزوین تبدیل کرده است. برنج، خلال پرتقال، شربت، خلال بادام، خلال پسته، زعفران، کره، سیبزمینی و سینه مرغ، مواد اولیه این غذای خوشمزه هستند.
آش دوغ قزوینی: طعم و عطری متفاوت از سایر آشهای دوغ دارد. حبوبات پختهشده، سبزی آش، برنج، پیازداغ و دوغ چکیده قزوینی، مواد اصلی این آش زمستانی هستند.
دویماج: غذای خنک تابستانی قزوینیها است. نان لواش خشک شده، خیار، پنیر، سبزیخوردن، پیازداغ و گردو، ترکیبی جذاب برای یک عصرانه یا پیشغذای خوشمزه میسازند.
هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید