گردشگری 724 | دنیای گردشگری
  • گردشگری 724
  • جاهای دیدنی و جاذبه‌های گردشگری (ایران و جهان)
  • هتل ها
  • مقاصد سفر
  • غذا و رستوران
  • میراث فرهنگی
  • فرهنگ و تاریخ (ایران و جهان)
  • راهنمای سفر
  • سایر
    • همسفر ایرانی
    • بلیط اتوبوس
۱۷
تیر
  • گردشگری 724
  • جاهای دیدنی و جاذبه‌های گردشگری (ایران و جهان)
  • هتل ها
  • مقاصد سفر
  • غذا و رستوران
  • میراث فرهنگی
  • فرهنگ و تاریخ (ایران و جهان)
  • راهنمای سفر
  • سایر
    • همسفر ایرانی
    • بلیط اتوبوس
یادنامه حسینعلی عظیمی - ۲ | «کارستان» به روایت پروفسور خلیجی

یادنامه حسینعلی عظیمی – ۲ | «کارستان» به روایت پروفسور خلیجی

پرفسور محسن خلیجی درباره مرحوم مهندس عظیمی اینگونه معتقد است: “او کاری کرده کارستان که همه باید ادای احترام بکنند؛ من بیست و پنج سالی با او کار کردم. او همیشه از طرح‌ها، ابتکارات و اندیشه‌های جهاد صحبت می‌کرد. آدم اندیشمند و متفکری بود.”

اسفند 23, 1403 7 دقیقه خواندن
چاپ خبر
– اخبار اقتصادی –

به گزارشخبرگزاری تسنیم؛ در تاریخ 25 اسفند 1398، سردار جهادگر، مهندس حسینعلی عظیمی، از پیشکسوتان برجسته فرماندهی پشتیبانی و مهندسی جنگ جهادسازندگی، رخ در نقاب خاک کشید. امسال در پنجمین سالگرد او، خبرگزاری تسنیم، با همکاری کانون سنگرسازان بی‌سنگر (ایثارگران پشتیبانی و مهندسی جنگ جهاد)، یادنامه‌ای در گرامی‌داشت این چهره نامدار دفاع مقدس منتشر می‌کند. در این مجموعه، با بهره‌گیری از یادداشت‌ها و سخنرانی‌های ایشان و همچنین گفت‌وگوهایی با صاحب‌نظران و همرزمان آن مرحوم، زوایایی از زندگی پرفرازونشیب او به تصویر کشیده خواهد شد. در شماره گذشته بصورت خلاصه بر رزومه و سوابق مهندس عظیمی مروری داشتیم.

بیشتر بخوانید

+ یادنامه – 1 | معرفی اجمالی سردار جهادگر

پرفسور محسن خلیجی اسکویی، استاد و عضو هیئت علمی بازنشسته دانشگاه تهران که سابقه 10 سال ریاست بر دانشگاه علامه طباطبایی را نیز در کارنامه خود دارد، مهمان ما بوده است. وی صاحبنظر حوزه جامعه‌شناسی است که مقاطع کارشناسی تا دکترای خود را در دو حوزه جامعه‌شناسی سیاسی و تاریخ در دانشگاه سوربن فرانسه گذرانده است. ایشان در این گفت‌وگوی خواندنی، به سؤالات ما درباره نحوه آشنایی، و همچنین خاطرات سردار مهندس عظیمی طی بیش از 30 سال سابقه دوستی با وی پاسخ داد. بخش اول این گفت‌وگو به قرار زیر است:

تسنیم: سلام عرض می‌کنم خیلی متشکرم که وقتتان را در اختیار ما قرار دادید. موضوع صحبت ما جناب مرحوم آقای مهندس عظیمی است که خب شما از دوستان تقریباً صمیمی ایشان محسوب می‌شوید. خواهشم این است که قدری خودتان را برای خوانندگان نشریه معرفی فرمایید.

بنده هم سلام عرض می‌کنم من محسن خلیجی هستم عضو هیئت علمی بازنشسته دانشگاه تهران. بعد رئیس دانشنامه دانش‌گستر. در خدمتتان هستم.

تسنیم: آقای دکتر از آشنایی‌تان با آقای مهندس عظیمی می‌فرمایید کجا و به چه شکلی بود؟

من با آقای مهندس عظیمی آشنایی‌ام به سال 1366 بر می‌گردد که من در غرب آفریقا یک همایش حج برگزار کردم آنجا با یکی از دوستان آقای عظیمی آشنا شدم که به من کمک کرد در این همایش حج که تمام دانشمندان غرب آفریقا در آنجا جمع شده بودند و آن دوست آقای عظیمی من را به ایشان معرفی کرد. سال 65 – 66 بود. دیگر از آن به بعد با آقای مهندس عظیمی آشنا شدیم و از 66 به این طرف تقریباً می‌توانم بگویم که یک آشنایی خیلی صمیمی و خیلی دوستانه و علمی با یکدیگر داشتیم. خیلی از این اسناد مربوط به جهاد سازندگی با سران و فرماندهان جهاد و بخش تقریباً خیلی از پروژه هایی که مربوط به بعد از آن مربوط به جهاد سازندگی بود من در آنها تقریباً به عنوان مشاور همیشه حضور داشتم و با آقای مهندس مستقیم یا غیرمستقیم همکاری داشتم.

تسنیم: سابقه پشتیبانی و مهندسی جنگ را هم دارید؟

نه من نداشتم.

تسنیم: آقای عظیمی چطور دوستی بود؟

شما با آقای عظیمی از هر دری وارد می‌شدی به خدا ختم می شدی در مسائل خانوادگی، در مسائل دوستی، در مسائل جنگ، در مسائل سیاسی، در مسائل اجتماعی، در طرح‌های جهاد سازندگی در سفر و… از هر کجا شما وارد می‌شدی با مهندس عظیمی، این ورود شما حالا از هر دری بود از هر پنجره‌ای بود ختمش به خدا، خداشناسی و توحید بود. این ویژگی مهم مهندس عظیمی بود و این را از همان روزهای اولی که من ایشان را شناختم داشت تا آخرین روزها، آخرین لحظات، در واقع زندگی‌اش این را همیشه داشت. اصلاً جز خدا و مردم مهندس عظیمی هیچ چیز را نمی‌دید. همه چیز در خدا و وسیله رسیدن به خدا، خدمت به مردم، راحتی مردم، معاش مردم، رفاه مردم، سربلندی و افتخار مردم و کشور بود. مهندس عظیمی اول خداپرست بود و خداپرستی را در خدمت به مردم، رفاه مردم، معیشت مردم، راحتی مردم، افتخار مردم، سربلندی مردم و در نتیجه سربلندی کشور جست‌وجو می‌کرد.

جهاد سازندگی ,

مهندس حسینعلی عظیمی (ایستاده وسط) در دوران دفاع مقدس

تسنیم: شما نکته خوبی را اشاره کردید یکی از نکاتِ مهندس عظیمی که به نظر من یک مقداری هم مغفول مانده بحث میهن‌پرستی‌اش است. واقعاً انسان میهن‌پرستی بود. شما از این مصادیق چیزی خاطرتان هست؟

بله، مهندس عظیمی از نظر مطالعات جغرافیایی آدم مطلعی بود. در واقع نکات مختلف جغرافیای ایران را خوب می شناخت و پستی بلندی‌های کشور، مثلاً کدام قسمت ایران چقدر از دریا بالاست، چقدر از دریا پایین است، آب و هوایش چطوری است، مثلاً آب و هوای اینجا در دنیا با کجا قابل مقایسه هست؛. ملاحظه می‌کنید؟ از نظر کشاورزی، خاک و آب چطوری است، فوق‌العاده به اینها تسلط داشت و برخلاف آن چیزی که دیگران فکر می‌کنند خوب اینها را مسلط بود، خوب مطالعه کرده بود، و مقایسه می‌کرد با جاهای دیگر دنیا می‌گفت که مثلاً اینجا با فلان عرض جغرافیایی فلان‌جا قابل مقایسه است. اینجا با فلان کشور یا در آمریکا یا در اروپا یا در آفریقا قابل مقایسه است. مهندس عظیمی آخرین کاری که به دست گرفته بود طرح سیمرغ بود که یک طرح پیچیده است. خیلی‌ها نمی‌فهمند؛ خیلی تخصصی است. یعنی از آن طرحهای فوق‌العاده تخصصی است که برای فهمش یک تخصص تکنولوژیکی در سطح بالا لازم است. اعتقاد داشت که نجات کشور و در واقع تفوّق جمهوری اسلامی در آینده و ایدئولوژی این نظام در تفوّق تکنولوژیکی‌اش هست. این را مدنظر داشت که چه کار بکند و از کجا شروع بکند کدام تکنولوژی را به دست بگیرد از کجا حرکت بدهد که این تفوق تکنولوژیکی در دنیا برای ایران بدست بیاید. این در نتیجه نوشته‌هایی که اخیراً یعنی در آخر عمرش من از ایشان خواندم دیده می‌شد، چون چیزهایی را که می‌نوشت برای من ارسال می‌کرد.

به اصول و مبانی کشور و نظام پایبند بود و همیشه فکر می‌کرد که ما چه کار کنیم که نظام و کشور ایران در واقع توفق و برتری را از نظر تکنولوژیکی داشته باشد و آن تفوق و برتری اقتصادی، بازرگانی تجارت و در نتیجه معاش مردم را در تفوق تکنولوژیکی جست‌وجو می‌کرد. از نظر فکر توسعه آدم فوق‌العاده پیشرفته‌ای بود. من بالاخره خودم استاد توسعه هستم و شهادت می‌دهم از نظر فکر توسعه ایشان بسیار پیشرفته بود.

تسنیم: تخصص شما چیست؟

یکی از تخصص‌هایم توسعه هست. در نتیجه افراد را می‌شناسم وقتی صحبت می‌کنند می‌فهمم، تئوری‌هایشان را می‌شناسم، شیوه‌هایشان را آشنایی دارم. ایشان یکی از نادر افرادی بود که در توسعه کشور خیلی درست فکر می‌کرد و به تکنولوژی متکی می‌شد و هرگز به مسائل سنتی از بابت توسعه اعتقادی نداشت و می‌گفت اینها زمانش گذشته است. ممکن است اینها برای یک مدتی مفید واقع بشود اما اگر جمهوری اسلامی بخواهد تفوق و برتری در دنیا داشته باشد و بتواند در محافل بین‌المللی حرف خودش را به کرسی بنشاند و جوان‌های خودش را حفظ کند و اینها را در دنیا به اثبات و تثبیت برساند راهی جز تفوق و برتری و توسعه و پیشرفت تکنولوژیکی نیست.

تسنیم: یک بحثی که بعضاً در مورد برخی از طرح‌ها مطرح می‌شود اینکه نظرات بعضاً از نظر تئوری ممکن است درست باشد ولی امکان عملی شدن نداشته باشند. شما به عنوان یک متخصص در امر توسعه چقدر اینها را عملی می دیدید؟

آقای مهندس عظیمی یک مهندس بود. فوق لیسانس مهندسی راه و ساختمان و عمران بود و چیزی که من از ایشان در این سالها دیدم فوق‌العاده آدم سازمان‌ده‌ای بود؛ فوق‌العاده سازماندهی را بلد بود؛ یعنی با هیچی یک سازمان خیلی منسجم درست می‌کرد، و آدم‌ها را خوب می‌شناخت که چه استفاده‌ای از اینها می‌شود کرد. خیلی دقیق بود. در رشته خودش با سواد بود. فوق‌العاده باهوش بود. از آی‌کیو بسیار بالایی برخوردار بود. مهندس عظیمی به‌تجربه دریافته بود که برای انجام کارها، تنها مهندسی کفایت نمی‌کند. به مسائل انسانی توجه داشت. مسائل انسانی را از کجا ایشان شروع کرده بود؟ یک طلبه جوانی بوده من آن طلبه جوان را خودم ندیدم، به نام آقای شرعی.

تسنیم: حجت‌الاسلام محمدتقی شرعی که شهید هم شده‌اند.

که بعد بین ما دو تا معروف شده بود به شهید شرعی. از شهید شرعی یک نواری مانده بود، از این نوار کاست‌ها! مهندس عظیمی فکر می‌کنم آن را بیش از 20 بار گوش کرده بود. این سخنرانی همان سخنرانی آخر قبل از شهادتش بوده است. من هم به تبع مهندس عظیمی آن را شش هفت بار گوش کردم. بعد متنش را هم خواندم. متنش هم منتشر شد. شهید شرعی در این نوار یک سری نکاتی اضافه می‌کنند که مافوق مسائل مهندسی است. می‌گوید ما باید در پیشرفت کشور و پیروزی در جنگ به روابط انسانی توجه کنیم. سه چهار نکته کلیدی شهید شرعی در آن سخنرانی دارد. فکر می‌کنم که به قول معروف خدا آن مطالب را در آن لحظات در آخرین سخنرانی شهید شرعی به زبان او جاری کرده بود.

تسنیم: بله این سخنرانی شامل مباحث انسانی، هنر و… است.

بله! مباحث هنر و مسائل انسانی دیگر. ببینید مهندس عظیمی از آنجا اندیشه علوم انسانی‌اش کلید خورده بود و بعد از آن قضیه شاید مثلاً ده پانزده سال بعد من به عنوان استاد علوم سیاسی، استاد جامعه‌شناسی توسعه و تاریخ اسلامی، مهندسی عظیمی را یک متخصص علوم انسانی می‌دیدم. چون آدم باهوشی بود، می‌خواند، می‌شنید، کتاب می‌خواند، تاریخ می‌خواند. آن روزهای اول نه، ولی بعد از ده دوازده سال مهندس عظیمی را یک متخصص علوم انسانی می‌دانستم. روابط انسانی را خوب می‌شناخت. روابط اجتماعی را خوب می‌شناخت. روابط سیاسی را خوب می‌شناخت. مردم‌شناسی را خوب بلد بود. ملاحظه می‌کنید؟ در نتیجه مهندس عظیمی چیزی را که مهندسین ما در کشور فراموش کردند و در نتیجه خیلی از سرمایه‌گذاری‌ها تلف شده و به نتیجه نرسیده را کشف کرده بود. مهندس عظیمی جزء آنهایی بود که دو تا بال پیشرفت را، تکنیک را، مکانیک را، با نرم‌افزار انسانی خوب می‌شناخت؛ و آنهایی که در کشور کار می‌کنند برای توسعه ما معمولاً مهندسین هستند و به همین علت ما مشکل داریم در توسعه؛ هیچ موقع موفق نمی‌شویم.

تسنیم: چرا؟

برای اینکه مکانیکی می‌بینند. جامعه تنها مکانیک نیست. جامعه روابط انسانی، روابط متقابل انسانی هم هست؛ که این روابط ممکن است بار سیاسی داشته باشد، بار اقتصادی داشته باشد، بار دینی، حتی بار ایدئولوژیک داشته باشد.

ادامه دارد…

انتهای پیام/

من رو دنبال کنید نویسنده:

تسنیم

خبرگزاری تسنیم یک خبرگزاری خصوصی در ایران است که ارتباط قوی با سپاه پاسداران دارد. این خبرگزاری در سال 1391 با مدیریت سید مجید قلی زاده آغاز بکار کرده است. مراسم افتتاح خبرگزاری تسنیم روز 22 آبان با حضور علی اکبر ولایتی دبیر کل مجمع جهانی بیداری اسلامی و سید محمد حسینی وزیر وقت فرهنگ و ارشاد اسلامی در تالار سوره حوزه هنری تهران برگزار شد. هدف از فعالیت این خبرگزاری در اساسنامه آن، بدین ترتیب شرح داده شده است: اطلاع‌رسانی و انتشار اخبار و تنویر افکار عمومی در راستای سیاست‌های نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران، پوشش خبری رخدادهای قوای سه‌گانه، افکارسنجی، ارزشیابی و انعکاس درخواست‌های آشکار و پنهان فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و هنری برای ارائه به مبادی تصمیم‌گیری، راه اندازی سایت و خبرگزاری با کسب مجوز از مراجع قانونی ذی‌صلاح و انجام فعالیتهای انتشاراتی. هدف راه‌اندازی این وبسایت خبری تسنیم، پوشش اخبار عربی اعلام شده است اما پوشش اخبار اقتصادی ایران مرتبط با همه حوزه‌های خبری شامل موضوعات مختلف سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و بین‌المللی به همراه سایر زمینه‌ها اعم از بیداری اسلامی، فرهنگی، ورزشی، اخبار استانها، کاریکاتور، عکس، گرافیک، صوت و فیلم و ... نیز در دستور کار این خبرگزاری قرار دارد. تسنیم همواره استفاده از فناوری های روز اطلاع رسانی در دنیا و نیز مدیاهای مختلف بویژه صوت و تصویر را سرلوحه کار خود قرار داده و در راستای تحقق رسالت و اهدافش بهره گیری از ابزارهای مختلف رسانه‌ای را به نحو احسن به عمل می‌رساند. خبرگزاری تسنیم، فعالیت در دو حوزه کاری داخل و خارج کشور را جزو اهداف خود تعیین کرده و بر آن است تا اقدامات لازم جهت آگاهی بخشی و بصیرت افزایی در این دو حوزه را انجام دهد. در عرصه خارجی، واقعیت‌ها نشان می‌دهد که برخلاف تلاش های نظام سلطه برای جلوگیری از نفوذ و انتشار ماهیت و پیام‌های انقلاب اسلامی، تاثیرگذاری آن همچنان این انقلاب و اهداف آن سرمشق انقلابیون در نهضت بیداری اسلامی شده است و در جنگ نرم علیه ایران موفق عمل می‌کند. در شرایطی که انقلاب اسلامی ابتکار عمل را در عرصه جنگ نرم به دست گرفته است، رسانه‌های وفادار به انقلاب اسلامی بایستی دو وظیفه مهم و اساسی خود را به انجام رسانند: اول آنکه ماهیت، مولفه‌ها و دستاوردهای انقلاب اسلامی را تبیین و تشریح نمایند. در این اقدام باید به نظام سیاسی مبتنی بر مردم سالاری دینی بیش از پیش پرداخته شود. مردم سالاری دینی باید به عنوان یک الگوی ویژه برای نظام لیبرال دموکراسی غربی معرفی شود که علیرغم همه موانع که بر سر راه وی بوده، توانسته است تا چهار دهه در مقابل زورگویی سلطه طلبان مقاومت کند و با این حال به دستاوردهای مهمی در حوزه‌های مختلف علم و فناوری نایل گردد. دوم آنکه، برای جلوگیری از خطر انحراف، اعوجاج، دگرگون وار نشان دادن اهداف، مقاصد و دستاوردهای انقلاب‌های مردمی در نهضت بیداری اسلامی توسط رسانه های نظام سلطه تلاش نماید. رسالت‌های خبرگزاری تسنیم در حوزه فعالیت خارج از کشور دو مورد فوق ذکر شده و در تلاش است تا در کنار سایر رسانه‌های انقلابی و وفادار، آرایش رسانه ای مستحکمی در برابر انحصار و سلطه امپریالیسم رسانه ای به وجود آورد و زبان گویای انقلاب اسلامی و انقلابیون مسلمان و آزادیخواه در تمام نقاط عالم باشد. در عرصه داخلی نیز، تسنیم وظیفه خود می‌داند تا همسو با اهداف نظام مقدس جمهوری اسلامی یکی در عرصه وسیع فرهنگی کشور، حضور موثر ایفا نماید و سایر رسانه‌های انقلابی را به منظور همکاری در این مسیر تشویق و هدایت نماید. تسنیم آگاه است که امپریالیسم رسانه ای غرب همواره با انجام اقداماتی تلاش دارد تا علیه افکار عمومی کشور هجمه وارد نماید و در این راستا فعالیت‌هایی جهت مهندسی و جابجایی حقایق در اذهان ملت مسلمان ایران، صورت می‌پذیرد. بنابراین شرایط کنونی ایجاب می کند تا رسانه های متعهد که آگاه و وفادار به اهداف و رسالت‌های انقلاب اسلامی هستند به عنوان سنگرهای دفاعی و سپر مقاومت در مقابل این هجمه‌ها ایجاد شده و فعالیت کنند تا بتوانند از آرمان‌های مقدس نظام اسلامی دفاع کنند و با اطلاع رسانی و آگاهی بخشی به هنگام و موثر، بصیرت افزایی را در جهت مصون سازی و عمق بخشی معنوی و ارتقاء سطح فرهنگ عمومی، سرلوحه کار و تلاش خود قرار دهند. خبرگزاری تسنیم تلاش می‌کند تا رسالت اطلاع رسانی خود را با تکیه بر توان نیروی انسانی مجرب و توانمند در عرصه رسانه‌ای کشور به شایستگی انجام دهد و به عنوان مرکزی برای تربیت نیروی انسانی مورد نیاز جبهه رسانه‌ای انقلاب اسلامی شناخته شود. تسنیم که به گفته رئیس سپاه محمدعلی جعفری یکی از رسانه‌های مؤمن و انقلابی است که در مقابله با توطئه‌های ضداسلامی و ضد بشری ستمگران وظیفه بسیار سنگینی دارد، در سانحه پرواز شماره ۹۵۲۵ ژرمن‌وینگز یک تن از نیروهای خود  یعنی میلاد حجت‌الاسلامی در سمت خبرنگار را از دست داد. صاحب امتیاز خبرگزاری تسنیم «مؤسسه آتی‌سازان فرهنگ تسنیم» و مسئولیت مدیرعامل آن نیز برعهده سید مجید قلی‌زاده‌ قرار دارد. تسنیم موفق شده است تا چند پروانه حق تکثیر را با عنوان پروانه‌های کرییتیو کامنز (Creative Commons) دریافت کند و تمام محتواهای خود را با این پروانه در اختیار عموم مردم قرار دهد. این پروانه‌ها به تسنیم اجازه را می‌دهد تا اعلام کند چه حقوقی برای خودش محفوظ بماند، و چه حقوقی برای دریافت‌کننده اثر یا خالق‌های دیگر، باقی بماند. خبرگزاری تسنیم با شعار چشمه‌ی جوشان آگاهی بخشی از حضور پر رنگ در شبکه‌های اجتماعی مختلف نیز غافل نشده است و کانال خبرگزاری تسنیم را شکل داده است. تسنیم در سروش با نشانی، tasnimna@ در آی گپ با آیدی tasnimna@ در توییتر  به ادرس Tasnimnews_Fa@ در آپارات tasnim.video@ در تلگرام با ایدی Tasnimnews@ و در اینستاگرام به نشانی tasnimnews_fa@ به فعالیت می‌پردازد و از این پتانسیل شبکه‌های اجتماعی نیز برای آگاهی بخشی استفاده می‌نماید. شما می‌توانید مهمترین اخبار تسنیم را از طریق دسترسی مستقیم در تهران و دیگر شهرهای ایران در اختیار داشته باشید، علاوه بر آن، میتوان برای دسترسی آسانتر به قیمت ارز و طلا و لیگ ایران و جهان از لینک‌های مستقیم استفاده نمایید. برروی وبسایت این خبرگزاری به نشانی اینترنتی تسنیم دات کام میتوان راه‌های ارتباطی مختلف را مشاهده نمود. کاربران می‌توانند با استفاده از تلفن گویا، فکس، تلفن تماس واحد روابط عمومی، پست الکترونیک و همچنین آدرس دفتر این خبرگزاری جهت برقراری ارتباط اقدام نمایند. وبسایت خبرگزاری تسنیم با بازدید میانگین بیش از 200 هزار کاربر علاوه بر پوشش اخبار در حوزه‌های مختلف به درج رپورتاژ و تبلیغات سایر کسب‌وکارها نیز می‌پردازد.

هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید

    دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    5 + 5 =

    پیشنهاد ویژه

    • 5″بهترین پیتزا ناپولیتن تهران” کجاست؟+(آدرس،تلفن)
    • تمدید مهلت ارسال آثار به دومین کنگره ملی حضرت آیت‌الله ملک حسینی
    • آخرین شب عزاداری شاخسی در تبریز
    • بازار تاریخی سرپوشیده تبریز میزبان دستجات عزاداری حسینی
    • جلسه هماهنگی برگزاری گرامیداشت روز مشروطه ۱۴۰۴
    • سودآوری از فعالیت‌های اصلی «تجلی» در راه است
    • تالاب خشکیده «صالحیه» منشأ گرد و غبار در تهران
    • «ومعادن» زمان برگزاری مجمع خود را اعلام کرد
    • حداقل گارانتی لوازم خانگی و صوتی‌تصویری ۲۴ ماه شد
    • جاسوس یا فناوری؟
    • ثبت ۵۰ مسجد در ۱۴ استان در فهرست موقت یونسکو
    • گردشگری 724
    • ارتباط با تیم گردشگری 724
    • حریم شخصی کاربران گردشگری 724
    • خرید رپورتاژ
    • درباره گردشگری 724
    • شرایط بازنشر محتوا
    • عصر گردشگری
    • قیمت تور مالدیو
    • با تور روسیه از مشهد، یک شب مهمان ما در مشهد باشید!

    info@gardeshgari724.ir

    تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به  گردشگری 724 است و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.

    • گردشگری 724
    • جاهای دیدنی و جاذبه‌های گردشگری (ایران و جهان)
    • هتل ها
    • مقاصد سفر
    • غذا و رستوران
    • میراث فرهنگی
    • فرهنگ و تاریخ (ایران و جهان)
    • راهنمای سفر
    • سایر
      • همسفر ایرانی
      • بلیط اتوبوس