گردشگری 724 | دنیای گردشگری
  • گردشگری 724
  • جاهای دیدنی و جاذبه‌های گردشگری (ایران و جهان)
  • هتل ها
  • مقاصد سفر
  • غذا و رستوران
  • میراث فرهنگی
  • فرهنگ و تاریخ (ایران و جهان)
  • راهنمای سفر
  • سایر
    • همسفر ایرانی
    • بلیط اتوبوس
۲۴
تیر
  • گردشگری 724
  • جاهای دیدنی و جاذبه‌های گردشگری (ایران و جهان)
  • هتل ها
  • مقاصد سفر
  • غذا و رستوران
  • میراث فرهنگی
  • فرهنگ و تاریخ (ایران و جهان)
  • راهنمای سفر
  • سایر
    • همسفر ایرانی
    • بلیط اتوبوس
گیلان سرزمین هنر و اصالت؛ جلوه‌گری فرهنگ در تار و پود صنایع دستی

گیلان سرزمین هنر و اصالت؛ جلوه‌گری فرهنگ در تار و پود صنایع دستی

رشت- گیلان سرزمین طبیعت سرسبز و فرهنگ غنی یکی از مهم‌ترین مراکز تولید صنایع‌دستی در کشور به شمار می‌رود که با تنوع فراوان به‌عنوان نمادی از اصالت و هنر مردمانش شناخته می شود.

خرداد 19, 1404 7 دقیقه خواندن
چاپ خبر

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها – زهرا رگان: وقتی نام گیلان را می‌شنویم، ناخودآگاه ردی از جاذبه‌های گردشگری در ذهن شکل می‌گیرد. همین جاذبه‌ها سبب شده تا مردمان این دیار سبز هنرمندانه ذوق ببافند و فرهنگی به بلندای تمدنشان را به منصه ظهور برسانند که امروز در قالب دست ساخته‌هایشان جلوه‌گری می‌کند.

صنایع دستی یکی از مهم‌ترین جلوه‌های فرهنگی و هنری این استان است که نه تنها هویت بومی و محلی منطقه را حفظ می‌کند بلکه نقش بسزایی در رونق گردشگری و ارتقای اقتصاد خانوارها، به ویژه در مناطق روستایی دارد.

گیلان با توجه به شرایط اقلیمی و فرهنگی خاص خود، دارای طیف وسیعی از صنایع دستی است که هرکدام بازتابی از فرهنگ و سنت‌های هر نقطه از این سرزمین سبز به شمار می‌روند. رشته‌هایی همچون رشتی‌دوزی، سفالگری، چرم‌دوزی، حصیربافی، مروار بافی، عروسک‌سازی، بافتنی و قلاب‌بافی، دست‌بافته‌های پشمی، چاروق و چموش دوزی، چادر شب بافی، گلیم‌بافی، نمدمالی، سفالگری مینای خانه‌بندی و صنایع چوبی، از جمله هنرهای اصیل این استان هستند که برخی دارای سابقه تاریخی طولانی می‌باشند.

صنایع دستی و توسعه پایدار اقتصادی

«ولی جهانی» مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی گیلان در گفتگو با خبرنگار مهر، نقش مهم صنایع دستی در توسعه گردشگری و اقتصاد پایدار استان را برجسته دانست و اظهار کرد: صنایع دستی در کنار سایر جاذبه‌های طبیعی استان مکملی در جذب گردشگران داخلی و خارجی به شمار می‌رود.

وی افزود: رونق صنایع دستی زمینه اشتغال‌زایی، به ویژه برای بانوان و روستاییان را فراهم می‌کند و با جلوگیری از مهاجرت بی‌رویه روستاییان به حفظ و بقای رشته‌های صنایع دستی که میراثی از گذشته هستند، کمک می‌کند.

گیلان سرزمین هنر و اصالت؛ جلوه‌گری فرهنگ در تار و پود صنایع دستی

مدیرکل میراث فرهنگی گیلان معتقد است: صنایع دستی گیلان در قالب‌های کاربردی و تزئینی، میراث ارزشمندی از پیشینیان است که مواد اولیه آن عمدتاً در استان تأمین می‌شود. این هنر تلفیقی از خلاقیت و نوآوری است و محصولات متنوعی با کیفیت و اصالت بالا را ارائه می‌دهد که می‌تواند طیف گسترده‌ای از سلیقه‌ها را جذب کند.

وی ادامه داد: اقدامات انجام شده برای رونق صنایع دستی استان را شامل ایجاد بازارچه‌های دائمی، برپایی نمایشگاه‌های موقت و فصلی، شرکت دادن هنرمندان در نمایشگاه‌های ملی و بین‌المللی، ایجاد خانه‌های صنایع دستی برای تولید و عرضه محصولات، تأسیس موزه‌های تخصصی صنایع دستی، ثبت شهرها و روستاهای ملی و جهانی، اخذ گواهینامه‌های اصالت محصولات، استانداردسازی تولیدات، ارائه تسهیلات ارزان‌قیمت، بیمه هنرمندان، برگزاری دوره‌های آموزشی و صدور مجوز کارگاه‌ها و فروشگاه‌های تخصصی است.

به گفته مدیرکل میراث فرهنگی گیلان، نزدیک به ۳۰ هزار هنرمند صنایع دستی در ۴۲ رشته مختلف به تولید محصولات هنرهای سنتی گیلان مشغولند و هفت شهر و روستای استان نیز با برندهای ملی و جهانی به عنوان شهر و روستاهای صنایع دستی معرفی شده‌اند.

تأثیر به‌روزرسانی طرح‌های صنایع دستی بر بازار فروش

«محمدرضا امیری‌نژاد» معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی گیلان، در این زمینه گفت: هنر صنایع دستی در تار و پود صنعت گردشگری تنیده شده و نقش آن در شکوفایی این صنعت بی‌بدیل و بسیار حائز اهمیت است.

وی با اشاره به اهمیت صنعت گردشگری به عنوان حوزه‌ای حیاتی در ایران افزود: با نگاه ویژه، برنامه‌ریزی درست و تصویب قوانین مرتبط می‌توان اقتصاد کشور را ارتقا داد و به رشد و بالندگی رساند.

امیری‌نژاد معتقد است: تولیدات منحصر به فرد صنایع دستی در کنار سایر جاذبه‌های طبیعی و تاریخی استان گیلان در سال‌های اخیر بر جذب گردشگران داخلی و به‌ویژه خارجی افزوده است و به تبع آن، با فروش بیشتر محصولات علاوه بر افزایش درآمدهای فعالان حوزه صنایع دستی، اشتغال جوانان نیز تأثیر مستقیم می‌پذیرد.

وی تاکید کرد: اکنون باید علاوه بر ارتقای کیفی و کمی محصولات، طرح‌ها مطابق با ذائقه و سلایق بازارهای داخلی و خارجی به‌روزرسانی شوند که تأثیر آن بر فروش محصولات بسیار شگرف خواهد بود.

معاون صنایع دستی گیلان ثبت جهانی روستاها و شهرها را موجبات آشنایی بیشتر مردم جهان با صنایع دستی اختصاصی همان مناطق دانست که سبب فروش محصولات بیشتر و رونق صنعت گردشگری خارجی شده است.

وی همچنین سرمایه‌گذاری در انواع تولیدات صنایع دستی، برپایی بازارچه‌های موقت و بخصوص دائمی، ایجاد خانه‌های خلاق صنایع دستی، فروشگاه‌های اختصاصی و کارگاه‌های تولیدی را از اقدامات مهمی عنوان کرد که در سال سرمایه‌گذاری برای تولید باید مورد توجه دست‌اندرکاران قرار گیرد.

امیری‌نژاد افزود: شرکت مؤثر و پرقدرت در نمایشگاه‌های مختلف ملی و بین‌المللی نیز از دیگر اقدامات مکمل برای شکوفایی و ارتقای این صنعت است که بدون اتکا به سایر حوزه‌ها می‌تواند به تنهایی نه فقط کشور ۸۰ میلیون نفری بلکه کشوری با ۸۰۰ میلیون نفر جمعیت را نیز بخوبی اداره کند. نقش هنر صنایع دستی در این میان بر هیچکس پوشیده نیست؛ مشروط بر اینکه سرمایه‌گذاری و برنامه‌ریزی‌های هدفمند در دستور کار مسئولان از صدر تا ذیل قرار گیرد.

نظرات هنرمندان گیلانی؛ سرمایه‌های فرهنگی و اقتصادی

«افسانه ریسمانچی» بانوی هنرمند و موفق صنایع دستی استان گیلان که اردیبهشت امسال به عنوان بانوی کارآفرین در مشاغل خانگی در سطح کشور معرفی شده است، صنایع دستی را محصولاتی تعریف می‌کند که با ویژگی‌های منحصر به فرد خود، بدون نیاز به سرمایه‌گذاری زیاد و با استفاده از مواد اولیه منابع بومی، قابلیت تولید در هر مکان و زمان را دارند و وابستگی به دیگر کشورها برای تأمین مواد اولیه ندارند.

وی معتقد است: این محصولات نه تنها نیازهای روزمره مردم را برطرف می‌کنند، بلکه با توجه به نشأت گرفتن از فکر خلاق هنرمندان و دستان توانمند صنعتگران، آداب و رسوم، عقاید و باورها را به وضوح نشان می‌دهند.

ریسمانچی ادامه داد: «صنایع بومی و دستی هر سرزمینی بدون شک یکی از افتخارات ملت آن است و ریشه‌های عمیق و استواری در اعتقادات، آداب، عادات، رسوم، سنن و فرهنگ معنوی جامعه دارد و نمایشگر فرهنگ و تمدن اقوام بوده است.

اما این بافته‌های هویتی بیش از هر چیز رابطه عمیقی با اقتصاد و معیشت این جوامع دارند که همین موضوع در سایه صنعت نمود پیدا کرده است.

گیلان سرزمین هنر و اصالت؛ جلوه‌گری فرهنگ در تار و پود صنایع دستی

«مینا تقی‌نژاد» بانوی حصیرباف و نایب رئیس تعاونی حصیربافان خمام حصیربافی را از قدیمی‌ترین صنایع دستی گیلان می‌داند و نقش آن را نه تنها بخشی از هویت فرهنگی استان بلکه در اقتصاد خانوارها و رونق و افزایش تولید اجتناب‌ناپذیر می‌بیند.

وی معتقد است گیلان در حوزه صنایع دستی قابلیت‌های ارزشمندی دارد که برخی از این توانمندی‌ها احصا و احیا شده و برخی در مسیر احیا قرار دارند که باید با حمایت دست اندرکاران و هنرمندان دغدغه‌مند در میان نسل امروز رواج یابند.

تقی‌نژاد حصیربافی را فرصتی اقتصادی پایدار برای استان گیلان می‌داند که می‌تواند در ارتقا سرانه درآمدی خانوارها مؤثر باشد.

«نازنین فرشاد» سفالگر رشتی با نزدیک به یک دهه فعالیت در حوزه سفالگری و سرامیک، معتقد است هر اثر هنری بذر یک سرمایه‌گذاری بزرگ برای آینده این سرزمین است.

وی ضمن اشاره به مشکلاتی مانند بازار فروش پایدار، کمبود مواد اولیه با کیفیت، نبود سرمایه‌گذاری برای نوسازی کارگاه‌ها، فقدان آموزش تخصصی به‌روز، بی‌توجهی به طراحی نوین و عدم حمایت کافی دولتی، ایجاد نمایشگاه‌های دائمی و بازارچه‌های صنایع دستی در مناطق گردشگر پذیر و برگزاری تورهای کارگاهی برای آموزش گردشگران و فروش در محل را از راهکارهای رونق بیشتر این رشته می‌داند.

گیلان؛ هنر و مسئولیت اجتماعی هنرمندان در حفظ صنایع دستی

این هنرمند سفالگر رشتی، بر این باور است که هر هنرمند علاوه بر خلق اثر، مسئولیت اجتماعی و فرهنگی در قبال حفظ، توسعه و انتقال هنر خود به نسل‌های آینده دارد.

وی آموزش نسل جوان و انتقال دانش را مهم‌ترین اولویت کاری خود می‌داند و با برگزاری کارگاه‌های رایگان و نیمه رایگان برای کودکان، نوجوانان و بانوان علاقه‌مند این هدف را دنبال می‌کند.

فرشاد با اشاره به شعار سال «سرمایه‌گذاری برای تولید» می‌گوید: سهم من تنها خلق یک ظرف یا تندیس سفالی نیست، بلکه ساختن آینده‌ای روشن با دستانی هنرمند، ذهنی خلاق و دلی متعهد به ایران است.

گیلان سرزمین هنر و اصالت؛ جلوه‌گری فرهنگ در تار و پود صنایع دستی

«شراره کیابی» هنرمند رشتی‌دوزی و فارغ‌التحصیل رشته کارشناسی مامایی از دانشگاه شهید بهشتی، از سال ۱۳۸۵ مجذوب هنر رشتی‌دوزی شده است. او این هنر فاخر و اصیل شهر رشت را که یکی از شاخص‌ترین رودوزی‌های سنتی ایران محسوب می‌شود و در سال ۱۳۹۹ ثبت ملی شده، معرفی کرد. کیابی اصالت این هنر را در استفاده از نخ ابریشم طبیعی می‌داند و طرح‌های آن را برگرفته از تذهیب و نقوش اسلیمی عنوان می‌کند.

این بانوی هنرمند با بیان اینکه در گذشته گیلان یکی از مراکز عمده تولید بهترین نوع ابریشم بوده است، گرانی مواد اولیه و نبود بازار مناسب برای فروش محصولات و کاهش قدرت خرید مردم را از مهم‌ترین مشکلات این هنر برشمرد.

وی خواستار شناسایی و حمایت از هنرمندان فعال، اعطای تسهیلات مالی، بیمه هنرمندان، کاهش هزینه‌های شرکت در نمایشگاه‌ها و حمایت‌های دولتی برای تولید اصیل این هنر شد و رعایت اصول سنتی در طراحی و تکنیک‌های دوخت را ضروری دانست.

در پایان باید گفت: صنایع دستی گیلان با وجود فراز و نشیب‌ها همچنان درخشان و زنده است و به عنوان میراثی ارزشمند، ریشه در فرهنگ و هویت این دیار دارد.

هنر دست مردمان گیلان، ریشه در فرهنگ و هویت این دیار دارد و با رنگ، نقش و اصالت خاص خود، جایگاهی ارزشمند در میان هنرهای کاربردی کشور یافته است. با وجود تمامی چالش‌ها، این هنر نه تنها زندگی روزمره مردم را رنگین کرده، بلکه نقشی کلیدی در تحرک اقتصادی و فرهنگی جامعه ایفا می‌کند.

امروز، با ثبت جهانی برخی از صنایع دستی گیلان و حضور پررنگ این آثار در بازارهای صادراتی و جهانی، این هنر فراتر از مرزها رفته و جلوه‌ای بی‌نظیر از ذوق و هویت ایرانی را به جهان عرضه می‌کند؛ دستاوردی بزرگ و ارزشمند برای این صنعت که نوید آینده‌ای روشن را می‌دهد.

من رو دنبال کنید نویسنده:

مهر نیوز

خبرگزاری مهر (MNA) از هجدهم اسفندماه سال ۸۱ فعالیت آزمایشی خود را آغاز کرده و پس از آن در ۲۹ اردیبهشت ماه سال ۸۲. متقارن با ۱۷ ربیع‌الاول، سالروز ولادت رسول گرامی اسلام (ص) به صورت آزمایشی بر روی شبکه اینترنت قرار گرفت. این خبرگزاری سوم تیرماه سال ۱۳۸۲ همزمان با روز اطلاع رسانی دینی فعالیت رسمی خود را به دو زبان فارسی و انگلیسی آغاز کرد و بخش عربی «مهر» ۱۴ دی ماه همان سال، همزمان با میلاد با سعادت هشتمین اختر آسمان امامت و ولایت فعالیت خود را در پیش گرفت. ۱) اداره کل اخبار داخلی: این اداره کل متشکل از «گروه‌های فرهنگ، هنر، سیاست، اقتصاد، جامعه، دین و اندیشه، حوزه و دانشگاه، دانش و فناوری، ورزش و عکس» است. ۲) اداره کل اخبار خارجی: اداره اخبار خارجی مهر در دو بخش فارسی شامل: «گروه‌های خبری آسیای شرقی و اقیانوسیه، آسیای غربی، اوراسیا، خاورمیانه و آفریقای شمالی، آفریقای مرکزی و جنوبی، اروپا، آمریکای شمالی و آمریکای لاتین و ایران در جهان» و بخش زبان‌های خارجی، شامل «عربی، انگلیسی، استانبولی، اردو و کردی» فعال است. ۳) اداره کل اخبار استان‌ها: خبرگزاری مهر با دارا بودن دفتر خبری در تمامی استان‌ها، اخبار استانی را در ۵ گروه منطقه‌ای در سطح کشور دسته بندی نموده است که شامل مناطق «شمال، شرق، غرب، جنوب و مرکز» است. ۴) اداره کل رسانه‌های نو: به منظور فعالیت مؤثر خبرگزاری مهر در فضای مجازی این اداره در بخش‌های «شبکه‌های اجتماعی، فیلم، اینفوگرافیک، رادیومهر و مجله مهر» به تولید محتوا می‌پردازد.فعالیت‌های بین المللی خبرگزاری مهر ۵ سال پس از تأسیس در سال ۲۰۰۷ به عنوان چهلمین عضو رسمی اتحادیه خبرگزاری‌های آسیا و اقیانوسیه «اوآنا» در سیزدهمین نشست عمومی این اتحادیه پذیرفته شد. بعد از برگزاری بیست و نهمین نشست کمیته اجرایی اتحادیه خبرگزاری‌های آسیا و اقیانوسیه آذر ماه سال ۱۳۸۶ (۲۰۰۷) در جاکارتا اعضای این گروه ضمن بررسی مصوبات اجلاس سال گذشته (۲۰۰۶) تهران، درخواست عضویت خبرگزاری مهر را نیز مورد بررسی قرار دادند و موافقت خود را با پیوستن مهر به عنوان چهلمین عضو «اوآنا» اعلام کردند. خبرگزاری مهر توانست در همین مدت کوتاه نقشی فعال در آن سازمان و عرصه بین الملل ایفا کند. خبرگزاری مهر در سال ۲۰۰۹ میزبان سی و یکمین نشست کمیته اجرایی و بیست و پنجمین کمیته فنی اوآنا در تهران بوده‌است. خبرگزاری مهر در کنفرانس‌های مهم بین‌لمللی همچون: المپیک رسانه‌ها (چین ۲۰۰۹)، نشست سران اوآنا (کره جنوبی ۲۰۱۰)، چهاردهمین مجمع عمومی "اوآنا" (استانبول ۲۰۱۰)، سی و سومین نشست کمیته اجرایی و بیست و هفتمین نشست گروه فنی خبری اوآنا (مغولستان، اولانباتور ۲۰۱۱)، جشن پنجاهمین سال تأسیس اوآنا (بانکوک، تایلند ۲۰۱۲) دومین اجلاس جهانی رسانه‌ها (مسکو ۲۰۱۲) حضور فعال داشته و میهمان ویژه سومین کنگره جهانی خبرگزاری‌ها (بوینس آیرس، آرژانتین ۲۰۱۰) بوده است. سی و هشتمین اجلاس کمیته فنی و اجرایی اوآنا (فوریه ۲۰۱۵) سی و نهمین اجلاس کمیته فنی و اجرایی اوآنا (نوامبر ۲۰۱۵) اجلاس جهانی اقتصادی قزاقستان (۲۰۱۶) اجلاس جهانی رسانه‌ای اقتصادی سن پترزبورگ، روسیه (۲۰۱۶) اجلاس رسانه‌ای جاده ابریشم چین (۲۰۱۶) اعزام خبرنگار به نمایشگاه صنعت حلال تایلند به دعوت رسمی دولت تایلند (۲۰۱۶) اعزام خبرنگار به دوره آموزشی خبرگزاری اسپوتنیک روسیه به دعوت رسمی خبرگزاری (۲۰۱۶) کنفرانس رسانه‌های اسلامی، اندونزی (۲۰۱۶) چهلمین نشست کمیته فنی و اجرایی و شانزدهمین اجلاس مجمع عمومی اوآنا، آذربایجان (نوامبر ۲۰۱۶) پنجمین کنگره جهانی خبرگزاری‌ها، آذربایجان (نوامبر ۲۰۱۶) این خبرگزاری مبتکر پرچم سازمان ۵۰ ساله خبرگزاری‌های آسیا-اقیانوسیه بوده و منتخب فعال‌ترین خبرگزاری این سازمان در سال ۲۰۱۰ بوده است.انتشارات رسانه مهر خبرگزاری مهر در سال ۱۳۹۰ مجوز انتشارات رسانه مهر را با هدف انتشار کتاب و آثار مکتوب از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دریافت کرد. کتاب‌هایی همچون "جای پای جلال" نوشته مهدی قزلی، "حرفه‌ای " نوشته مرتضی قاضی و "واژه نامه اصطلاحات مطبوعاتی فارسی –انگلیسی" از جمله آثار انتشار یافته این مجموعه است.ارتباط با رسانه‌های جهان نظر به حضور بین‌المللی و اثرگذاری، این خبرگزاری ۶ زبانه (فارسی، عربی، انگلیسی، ترکی، اردو، کردی) به عنوان، مرجع قابل اعتمادی برای رسانه‌های معتبر دنیا تبدیل شده است. از این رو بسیاری از رسانه‌های خارجی ضمن اعلام آمادگی برای ایجاد دفاتر نمایندگی در منطقه مورد نظر برای تبادل اخبار و انعکاس وقایع مهم خبری دو کشور اقدام به امضا تفاهم نامه همکاری با خبرگزاری مهر کرده‌اند. خبرگزاری شینهوا (چین)، کیودو (ژاپن)، پی تی آی (هند)، تاس (روسیه)، اسپوتنیک (روسیه)، افه (اسپانیا)، برناما (مالزی)، پیرولی (گرجستان)، آکوپرس (رومانی)، یونهاپ (کره جنوبی)، پرنسا لاتینا (کوبا)، وی ان ای (ویتنام)، جیهان (ترکیه)، آنتارا (اندونزی)، ترند (آذربایجان)، نیوزیانا (زیمبابوه)، مونتسامه (مغولستان)، سانا (سوریه)، ای پی پی (پاکستان)، پی ان ای (فیلیپین) و آوا (افغانستان) برخی از خبرگزاری‌های طرف قرارداد با خبرگزاری مهر هستند.میثاق اخلاق حرفه‌ای خبرگزاری مهر خود را متعهد به رعایت میثاق اخلاق حرفه‌ای خبرگزاری‌ها می‌داند. با مهر به دنیا نگاه کنیم صاحب امتیاز: سازمان تبلیغات اسلامی مدیر عامل و مدیر مسئول: محمد مهدی رحمتی معاون خبر: محمدحسین معلم طاهری

هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید

    دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    نه − 1 =

    پیشنهاد ویژه

    • 5″بهترین پیتزا ناپولیتن تهران” کجاست؟+(آدرس،تلفن)
    • «ایرنیک» دوباره در دسترس قرار گرفت
    • چیت‌ساز: سیاست فیلترینگ موفقیت‌آمیز نبوده است / بیدی: حاکمیت به اینترنت به چشم یک تهدید نگاه می‌کند
    • رئیس اتحادیه کسب‌وکارهای مجازی: نمی‌دانیم کت اینترنت در کشور تن کیست
    • ایران، یکی از آلوده‌ترین شبکه‌های جهان را دارد / موج حملات سایبری از دو روز پیش از آغاز جنگ شروع شد
    • به بهانه سیاست‌گذاری یا ملاحظات امنیتی، با دست خودمان امنیت شبکه را پایین بیاوریم
    • مقابله با فیلترشکن‌ها سیاستی شکست‌خورده است / پافشاری بر فیلترینگ، باعث زامبی شدن کاربران و آلودگی شبکه می‌شود
    • افشاگری مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت از منشأ بالقوه‌ی آلودگی و نفوذ به فضای سایبری کشور
    • با فیلترینگ نمی‌توان امنیت خرید؛ مواجهه ما با تهدیدات، نیازمند یک پارادایم جدید است
    • قطع اینترنت، همان‌قدر فاجعه‌بار است که خاموشی برق / قطع اینترنت یعنی از بین رفتن اعتماد، داده و سرمایه
    • برای تأمین امنیت پایدار نباید رویکردی بسته، واکنشی و یک‌طرفه داشت
    • گردشگری 724
    • ارتباط با تیم گردشگری 724
    • حریم شخصی کاربران گردشگری 724
    • خرید رپورتاژ
    • درباره گردشگری 724
    • شرایط بازنشر محتوا
    • عصر گردشگری
    • قیمت تور مالدیو
    • با تور روسیه از مشهد، یک شب مهمان ما در مشهد باشید!

    info@gardeshgari724.ir

    تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به  گردشگری 724 است و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.

    • گردشگری 724
    • جاهای دیدنی و جاذبه‌های گردشگری (ایران و جهان)
    • هتل ها
    • مقاصد سفر
    • غذا و رستوران
    • میراث فرهنگی
    • فرهنگ و تاریخ (ایران و جهان)
    • راهنمای سفر
    • سایر
      • همسفر ایرانی
      • بلیط اتوبوس