گردشگری 724 | دنیای گردشگری
  • گردشگری 724
  • جاهای دیدنی و جاذبه‌های گردشگری (ایران و جهان)
  • هتل ها
  • مقاصد سفر
  • غذا و رستوران
  • میراث فرهنگی
  • فرهنگ و تاریخ (ایران و جهان)
  • راهنمای سفر
  • سایر
    • همسفر ایرانی
    • بلیط اتوبوس
۱۶
تیر
  • گردشگری 724
  • جاهای دیدنی و جاذبه‌های گردشگری (ایران و جهان)
  • هتل ها
  • مقاصد سفر
  • غذا و رستوران
  • میراث فرهنگی
  • فرهنگ و تاریخ (ایران و جهان)
  • راهنمای سفر
  • سایر
    • همسفر ایرانی
    • بلیط اتوبوس
عدالت یا محدودیت؟ جدال بر سر سقف درآمد سردفتران

عدالت یا محدودیت؟ جدال بر سر سقف درآمد سردفتران

سقف‌گذاری درآمد دفاتر اسناد رسمی، برخی را به اعتراض واداشته اما گروه دیگری از سران دفاتر آن را ابزاری برای عدالت و مقابله با رانت و انحصار می‌دانند.

اسفند 7, 1403 6 دقیقه خواندن
چاپ خبر
– اخبار اجتماعی –

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، این روزها اگر پیام‌های رد و بدل شده سردفتران را در گروه‌های صنفی‌شان در فضای مجازی بخوانیم،  پُر است از نظرات مختلف پیرامون موضوع سقف گذاری بر درآمد دفاتر اسناد رسمی. برخی از سردفتران که اعمال این محدودیت، سد راه کسب درآمد بیشتر از 2 میلیارد تومانی‌شان از ابتدای امسال شده، ساز اعتراض کوک کرده‌اند و گاهی با ادبیات تند برآمده از خشم و کینه، موافقان اجرای را به ناتوانی و رخوت در کار متهم می‌کنند! در مقابل، موافقان این حدگذاری آن را ابزاری برای برقراری عدالت و عاملی خودکار در پیشگیری از تخلف و رانت و انحصار معرفی می‌کنند.

گروه موافقان، با ارائه نمونه‌های پرشمار از تخلف‌ها و رفتارهای مخالف شئون شغلی از سوی برخی همکارانشان، حدگذاری بر درآمد سردفتران را  نه صرفاً یک  “محدودیت” زیان‌رسان، بلکه عامل  عدالت‌گستری و مصونیت و صیانت از اعتبار شاغلان در این حرفه معرفی می‌کنند. با اینکه کند و کاو در استدلال‌های هر یک از گروه موافقان و مخالفان این محدودیت، مقالی مستقل می‌طلبد اما نمی‌توان برتری و  کفه سنگین موافقان را نادیده گرفت؛ مخصوصاً اذعان چند باره مسئولان امر به  آثار و فوائد طرح که بر آن مهر تأیید زده است.

“سقف درآمد سردفتران” چیست و چرا اجرا شد؟

افشای اختلاف فاحش درآمدی میان سردفتران اسناد رسمی در یک برنامه زنده تلویزیونی در مهرماه سال 1398 پس از سال‌ها پنهان کاری، جنجالی بی‌سابقه آفرید. در آن برنامه زنده، در حضور نایب‌رئیس وقت کانون سردفتران، سندی به نمایش درآمد که نشان می‌داد انحصار باعث شده برخی سردفتران ماهانه بیش از 500 میلیون تومان – به ارزش پول آن زمان- درآمد نجومی داشته باشند؛ نایب‌رئیس کانون سردفتران اما هیچ پاسخی در برابر این افشاگری نداشت!

درآمدزایی غیرقانونی برخی دفاتر اسناد رسمی با یک شگرد خاص
صدور 19 میلیون سند توسط 8000 سردفتر با 8 هزار میلیارد درآمد

این رسوایی به قدری در فضای رسانه‌ای سر و صدا به پا کرد که گفته شد؛ موجب صدور دستور رسیدگی به چگونگی کسب درآمدهای نجومی در برخی دفترخانه‌ها توسط رییس سازمان ثبت شد. وی پس از مدتی در چند مصاحبه به ریشه‌یابی این آسیب پرداخت و اذعان کرد: “علت درآمد نجومی برخی دفاتر اسناد رسمی ناشی از مشتری‌مداری آن‌ها نبود بلکه ناشی از زد و بندهایی بود که با مؤسسات خصوصی و تعاونی‌ها داشتند یا برخی از دفاتر از تخلفات چشم‌پوشی می‌کردند و افراد متخلف با آن دفاتر ارتباط داشتند.”

اوضاع و احوال در درون صنف سردفتران نیز دیگر تغییر کرده بود؛ پس از ده‌ها سال که حس ناخوشایند تبعیض ناشی از شکاف فاحش طبقاتی و پیدایش دفترخانه‌های خاص با درآمدهای نجومی حاصل از تنظیم اسناد خاص با مراجعان خاص اغلب بدون هیچ مزیت قانونی و منطقی بلکه به اسباب مفسده‌انگیز، خاطر همگان را سخت‌تر از همیشه می‌آزرد، تا آنجا که نارضایتی سردفتران درستکار نسبت به این بی‌عدالتی‌های فاجعه‌بار به شکل بی‌سابقه‌ای افزایش یافت و اعتراض شدید آنان را برانگیخت.

تحقق “عدالت و سلامت اداری” با ابزار سقف‌گذاری بر درآمد

مطالبات عدالت خواهانه این گروه از سردفتران که تعداد غالب فعالان در این حرفه را تشکیل می‌دادند دیگر قابل ناشنیدن و بی‌توجهی نبود. اجرای درست مقررات ضدرانت که تحقق عدالت و فسادستیزی در حرفه سردفتری را تأمین می‌کرد؛ اکنون در رأس خواسته‌های سردفتران از مسئولان صنف قرار داشت. محرکی که سیاست‌گذاران را به چاره‌اندیشی وادار و آنان را متقاعد کرد تا برای نیل به اهداف عالی فوق از ابزار حدگذاری بر کسب درآمد از طریق تعریف سقف ریالی حق‌التحریر در سامانه ثبت الکترونیک اسناد استفاده کنند.

بدین ترتیب از ابتدای سال 1399 در ذیل بخشنامه تعرفه حق‌التحریر دفاتر اسناد رسمی تبصره‌ای محدودکننده درآمد به امضای رییس دستگاه قضایی رسید که این تدبیر عیناً در تعرفه مصوب مرداد 1403 نیز تکرار شد. به موجب این تبصره “جهت ایجاد تعادل در فعالیت و حق‌التحریر دریافتی دفاتر اسناد رسمی سقف سالانه حق‌التحریر دریافتی هر دفترخانه معادل دو برابر میانگین درآمد دفاتر حوزه ثبت مربوطه در سال قبل خواهد بود.”

بی‌تردید هدف از وضع هرچند دیرهنگامِ این محدودیت، جامه عمل پوشاندن به آرزوی دیرینه و به حق بخش اعظم جامعه شریف سردفتری کشور بوده و هست؛ عدالت گستری، از میان برداشتن فاصله دهشتناک طبقاتی میان اعضای یک حرفه با صلاحیت یکسان، بهره‌مندی همگانی از درآمد تنظیم اسناد و البته مهم‌تر از همه حفظ سلامت و صیانت از اعتبار جایگاه رفیع این حرفه حاکمیتی.

دستورالعمل ضد رانت “سقف گذاری بر درآمد سردفتران” در طول 5 سال اجرای هر چند ناقصش، همواره به مثابه لگامی بر سرکشی و تخلفات عمل کرده، آزمندان و طمع‌ورزان سیرایی‌ناپذیر را  به استیصال و ناامیدی کشانده است؛ اگر چه نباید آن عده از سردفتران درست‌کردار که به جهت متضرر شدن از اجرای مصوبه با آن مخالفت می‌کنند را از این دسته افراد دانست.

بدون شک، اجرای دقیق و درست این تدبیر، ریشه زد و بند و روابط نامتعارف و مفسده‌انگیز به‌منظور کسب درآمد به هر روش ممکن را می‌خشکاند و  آسیب رانت و انحصار به عنوان جدی‌ترین تهدیدکننده کیان صنف را مهار می‌کند.

دستیابی به اهداف ضد رانت مصوبه در گروی اجرای درست آن

چنان که از ابتدای تصویب این دستورالعمل پیش‌بینی می‌شد، اعمال این محدودیت به مذاق سردفتران دارنده درآمدهای نجومی خوش نیامد و فریاد مخالفت و اعتراضشان را برانگیخت. برخی از این افراد گاه با کارشکنی و گاه با شکایت به مراجع قضایی یا توسل به استفتاء و برخی دیگر با دور زدن مصوبه به روش‌های متقلبانه در مسیر تحقق اهداف عالیه طرح مانع ایجاد کردند.

مانع‌تراشی برخی از این افراد زیان‌دیده در سال ابتدایی اجرای طرح، موجب عقب‌نشینی ناباورانه مجری مصوبه و خروج درآمد اسناد غیرمالی (مانند وکالتنامه) از شمول آن شد. نقض مصوبه به همین جا ختم نشد و حذف سلیقه‌ای محدودیت پیش  از پایان سال با توسل به بهانه‌های عجیب نیز اعمال شد.

کانون سردفتران و ادامه سریال کتمان حقایق درآمد سردفتران خاص
واکنش سخنگوی قوه قضائیه به درآمد میلیاردی برخی سردفتران

این در حالی بود که در نص دستورالعمل مذکور عبارات “سقف سالانه و سال قبل” به کار رفته است. با عنایت به اینکه تقویم رسمی کشور هجری شمسی است؛ مستفاد از عبارت “سقف سالانه” مدت زمان 365 روز و مراد از عبارت “سال قبل” سالی است که ابتدای آن اول فروردین و انتهای آن آخرین روز اسفند ماه باشد؛ لیکن در بدعتی ناپسند، سقف سالانه قبل از موعد مقرر و در میانه اسفند بازگشایی و برای سال بعد از همان موقع اجرایی شد، اقدامی که به روشنی با قانون‌گرایی و عرف و مقتضای تصویب چنین دستورالعملی بی‌تناسب است.

خنثی کردن نقش ضدرانت مصوبه در پردرآمدترین ماه سال!

نکته مهم در این باره این است که به طور معمول فعالیت هرساله دفاتر اسناد رسمی در ماه‌های ابتدایی کم رونق بوده و در مقابل در ماه‌های پایانی سال و به ویژه اسفند حجم تنظیم اسناد و معاملات ملکی و رهنی چندین برابر می‌شود.

از آنجا که سقف تعیین‌شده درآمد سالانه در دفترخانه‌های پردرآمد، قبل از آغاز فصل زمستان تکمیل می‌شود؛ سردفتران کم برخوردار عملاً در ماه‌های انتهایی سال به‌ویژه اسفندماه، از آثار ضد رانت اجرای این مصوبه برخوردار می‌شوند؛ حال این که حذف سلیقه‌ای این محدودیت در ابتدای اسفند با نقض نص صریح مصوبه، در راستای تأمین منافع دهک متمول صنف ارزیابی می‌شود؛ اقدامی ضابطه‌گریز که اگرچه سردفتران نجومی‌دار را به خرسندی می‌رساند؛ اما درمقابل با تحمیل محرومیت و ستم به سایر سردفتران، ایشان را خشمگین و بدگمان می کند.

برقراری عدالت میان سردفتران؛ ارتقاء بخش سلامت اداری در سازمان ثبت

حال که مسئولان با دریافت گزارش‌ها و مشاهده نتایج اجرای طرح، بهتر از دیگران به آثار و ثمرات فراوان این مصوبه آگاهی دارند؛ انتظار می‌رود آن را به شکلی صحیح و کامل اجرا کنند؛ به نحوی که بیشترین فایده را عاید جامعه هدف کند. علاوه بر آنچه از مبارزه با فساد و رانت و انحصار بی‌شمار عاید مجموعه می‌شود؛ توزیع عادلانه درآمد تنظیم اسناد میان سردفتران و دفتریاران نقشی غیرقابل انکار در تکریم ارباب رجوع و ارتقای خدمت‌رسانی شایسته به آحاد هموطنان خواهد داشت. این امر، رضایت‌مندی مردم از سازمان ثبت اسناد و املاک کشور را افزایش داده و مرتبه سلامت اداری زیرمجموعه این سازمان خدمت‌رسان را به شکل قابل توجهی بهبود می‌بخشد.

یقیناً این اتفاق با اتخاذ تدابیر عدالت‌ورزانه مسئولان تحول‌خواه این سازمان رقم خواهد خورد.

چرا کانون سردفتران و دفتریاران اطلاعات درآمدی خود را منتشر نمی‌کند؟

انتهای پیام/

من رو دنبال کنید نویسنده:

تسنیم

خبرگزاری تسنیم یک خبرگزاری خصوصی در ایران است که ارتباط قوی با سپاه پاسداران دارد. این خبرگزاری در سال 1391 با مدیریت سید مجید قلی زاده آغاز بکار کرده است. مراسم افتتاح خبرگزاری تسنیم روز 22 آبان با حضور علی اکبر ولایتی دبیر کل مجمع جهانی بیداری اسلامی و سید محمد حسینی وزیر وقت فرهنگ و ارشاد اسلامی در تالار سوره حوزه هنری تهران برگزار شد. هدف از فعالیت این خبرگزاری در اساسنامه آن، بدین ترتیب شرح داده شده است: اطلاع‌رسانی و انتشار اخبار و تنویر افکار عمومی در راستای سیاست‌های نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران، پوشش خبری رخدادهای قوای سه‌گانه، افکارسنجی، ارزشیابی و انعکاس درخواست‌های آشکار و پنهان فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و هنری برای ارائه به مبادی تصمیم‌گیری، راه اندازی سایت و خبرگزاری با کسب مجوز از مراجع قانونی ذی‌صلاح و انجام فعالیتهای انتشاراتی. هدف راه‌اندازی این وبسایت خبری تسنیم، پوشش اخبار عربی اعلام شده است اما پوشش اخبار اقتصادی ایران مرتبط با همه حوزه‌های خبری شامل موضوعات مختلف سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و بین‌المللی به همراه سایر زمینه‌ها اعم از بیداری اسلامی، فرهنگی، ورزشی، اخبار استانها، کاریکاتور، عکس، گرافیک، صوت و فیلم و ... نیز در دستور کار این خبرگزاری قرار دارد. تسنیم همواره استفاده از فناوری های روز اطلاع رسانی در دنیا و نیز مدیاهای مختلف بویژه صوت و تصویر را سرلوحه کار خود قرار داده و در راستای تحقق رسالت و اهدافش بهره گیری از ابزارهای مختلف رسانه‌ای را به نحو احسن به عمل می‌رساند. خبرگزاری تسنیم، فعالیت در دو حوزه کاری داخل و خارج کشور را جزو اهداف خود تعیین کرده و بر آن است تا اقدامات لازم جهت آگاهی بخشی و بصیرت افزایی در این دو حوزه را انجام دهد. در عرصه خارجی، واقعیت‌ها نشان می‌دهد که برخلاف تلاش های نظام سلطه برای جلوگیری از نفوذ و انتشار ماهیت و پیام‌های انقلاب اسلامی، تاثیرگذاری آن همچنان این انقلاب و اهداف آن سرمشق انقلابیون در نهضت بیداری اسلامی شده است و در جنگ نرم علیه ایران موفق عمل می‌کند. در شرایطی که انقلاب اسلامی ابتکار عمل را در عرصه جنگ نرم به دست گرفته است، رسانه‌های وفادار به انقلاب اسلامی بایستی دو وظیفه مهم و اساسی خود را به انجام رسانند: اول آنکه ماهیت، مولفه‌ها و دستاوردهای انقلاب اسلامی را تبیین و تشریح نمایند. در این اقدام باید به نظام سیاسی مبتنی بر مردم سالاری دینی بیش از پیش پرداخته شود. مردم سالاری دینی باید به عنوان یک الگوی ویژه برای نظام لیبرال دموکراسی غربی معرفی شود که علیرغم همه موانع که بر سر راه وی بوده، توانسته است تا چهار دهه در مقابل زورگویی سلطه طلبان مقاومت کند و با این حال به دستاوردهای مهمی در حوزه‌های مختلف علم و فناوری نایل گردد. دوم آنکه، برای جلوگیری از خطر انحراف، اعوجاج، دگرگون وار نشان دادن اهداف، مقاصد و دستاوردهای انقلاب‌های مردمی در نهضت بیداری اسلامی توسط رسانه های نظام سلطه تلاش نماید. رسالت‌های خبرگزاری تسنیم در حوزه فعالیت خارج از کشور دو مورد فوق ذکر شده و در تلاش است تا در کنار سایر رسانه‌های انقلابی و وفادار، آرایش رسانه ای مستحکمی در برابر انحصار و سلطه امپریالیسم رسانه ای به وجود آورد و زبان گویای انقلاب اسلامی و انقلابیون مسلمان و آزادیخواه در تمام نقاط عالم باشد. در عرصه داخلی نیز، تسنیم وظیفه خود می‌داند تا همسو با اهداف نظام مقدس جمهوری اسلامی یکی در عرصه وسیع فرهنگی کشور، حضور موثر ایفا نماید و سایر رسانه‌های انقلابی را به منظور همکاری در این مسیر تشویق و هدایت نماید. تسنیم آگاه است که امپریالیسم رسانه ای غرب همواره با انجام اقداماتی تلاش دارد تا علیه افکار عمومی کشور هجمه وارد نماید و در این راستا فعالیت‌هایی جهت مهندسی و جابجایی حقایق در اذهان ملت مسلمان ایران، صورت می‌پذیرد. بنابراین شرایط کنونی ایجاب می کند تا رسانه های متعهد که آگاه و وفادار به اهداف و رسالت‌های انقلاب اسلامی هستند به عنوان سنگرهای دفاعی و سپر مقاومت در مقابل این هجمه‌ها ایجاد شده و فعالیت کنند تا بتوانند از آرمان‌های مقدس نظام اسلامی دفاع کنند و با اطلاع رسانی و آگاهی بخشی به هنگام و موثر، بصیرت افزایی را در جهت مصون سازی و عمق بخشی معنوی و ارتقاء سطح فرهنگ عمومی، سرلوحه کار و تلاش خود قرار دهند. خبرگزاری تسنیم تلاش می‌کند تا رسالت اطلاع رسانی خود را با تکیه بر توان نیروی انسانی مجرب و توانمند در عرصه رسانه‌ای کشور به شایستگی انجام دهد و به عنوان مرکزی برای تربیت نیروی انسانی مورد نیاز جبهه رسانه‌ای انقلاب اسلامی شناخته شود. تسنیم که به گفته رئیس سپاه محمدعلی جعفری یکی از رسانه‌های مؤمن و انقلابی است که در مقابله با توطئه‌های ضداسلامی و ضد بشری ستمگران وظیفه بسیار سنگینی دارد، در سانحه پرواز شماره ۹۵۲۵ ژرمن‌وینگز یک تن از نیروهای خود  یعنی میلاد حجت‌الاسلامی در سمت خبرنگار را از دست داد. صاحب امتیاز خبرگزاری تسنیم «مؤسسه آتی‌سازان فرهنگ تسنیم» و مسئولیت مدیرعامل آن نیز برعهده سید مجید قلی‌زاده‌ قرار دارد. تسنیم موفق شده است تا چند پروانه حق تکثیر را با عنوان پروانه‌های کرییتیو کامنز (Creative Commons) دریافت کند و تمام محتواهای خود را با این پروانه در اختیار عموم مردم قرار دهد. این پروانه‌ها به تسنیم اجازه را می‌دهد تا اعلام کند چه حقوقی برای خودش محفوظ بماند، و چه حقوقی برای دریافت‌کننده اثر یا خالق‌های دیگر، باقی بماند. خبرگزاری تسنیم با شعار چشمه‌ی جوشان آگاهی بخشی از حضور پر رنگ در شبکه‌های اجتماعی مختلف نیز غافل نشده است و کانال خبرگزاری تسنیم را شکل داده است. تسنیم در سروش با نشانی، tasnimna@ در آی گپ با آیدی tasnimna@ در توییتر  به ادرس Tasnimnews_Fa@ در آپارات tasnim.video@ در تلگرام با ایدی Tasnimnews@ و در اینستاگرام به نشانی tasnimnews_fa@ به فعالیت می‌پردازد و از این پتانسیل شبکه‌های اجتماعی نیز برای آگاهی بخشی استفاده می‌نماید. شما می‌توانید مهمترین اخبار تسنیم را از طریق دسترسی مستقیم در تهران و دیگر شهرهای ایران در اختیار داشته باشید، علاوه بر آن، میتوان برای دسترسی آسانتر به قیمت ارز و طلا و لیگ ایران و جهان از لینک‌های مستقیم استفاده نمایید. برروی وبسایت این خبرگزاری به نشانی اینترنتی تسنیم دات کام میتوان راه‌های ارتباطی مختلف را مشاهده نمود. کاربران می‌توانند با استفاده از تلفن گویا، فکس، تلفن تماس واحد روابط عمومی، پست الکترونیک و همچنین آدرس دفتر این خبرگزاری جهت برقراری ارتباط اقدام نمایند. وبسایت خبرگزاری تسنیم با بازدید میانگین بیش از 200 هزار کاربر علاوه بر پوشش اخبار در حوزه‌های مختلف به درج رپورتاژ و تبلیغات سایر کسب‌وکارها نیز می‌پردازد.

هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید

    دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    نه − 5 =

    پیشنهاد ویژه

    • 5″بهترین پیتزا ناپولیتن تهران” کجاست؟+(آدرس،تلفن)
    • سیگنال ترامپ هدف بعدی بیت‌کوین را مشخص کرد+ نمودار
    • پیش‌بینی انفجار قیمتی ریپل؛ هدف نهایی کجاست؟
    • پیامد جنگ ۱۲ روزه | سرمایه های مردم مقصد امنی ندارند
    • ارزش سهام عدالت ۵۰۰ هزار تومانی ها اعلام شد ( ۱۶ تیر)
    • پیش بینی مهم درباره بورس برای تمام سهامداران
    • خبر فوری درباره واریز سود سهام عدالت اعلام شد (۱۶ تیر)
    • اطلاعیه رسمی : بازار طلا تا این تاریخ تعطیل اعلام شد
    • مشرق‌زمین خاستگاه معنا و مقصد آینده جهان است/ گردشگری، ابزار بازسازی اعتماد جهانی است
    • ریسک مکانیسم ماشه بر سر طلا در ایران
    • نقشه راه امنیت سایبری تدوین می‌شود
    • گردشگری 724
    • ارتباط با تیم گردشگری 724
    • حریم شخصی کاربران گردشگری 724
    • خرید رپورتاژ
    • درباره گردشگری 724
    • شرایط بازنشر محتوا
    • عصر گردشگری
    • قیمت تور مالدیو
    • با تور روسیه از مشهد، یک شب مهمان ما در مشهد باشید!

    info@gardeshgari724.ir

    تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به  گردشگری 724 است و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.

    • گردشگری 724
    • جاهای دیدنی و جاذبه‌های گردشگری (ایران و جهان)
    • هتل ها
    • مقاصد سفر
    • غذا و رستوران
    • میراث فرهنگی
    • فرهنگ و تاریخ (ایران و جهان)
    • راهنمای سفر
    • سایر
      • همسفر ایرانی
      • بلیط اتوبوس