گردشگری 724 | دنیای گردشگری
  • گردشگری 724
  • جاهای دیدنی و جاذبه‌های گردشگری (ایران و جهان)
  • هتل ها
  • مقاصد سفر
  • غذا و رستوران
  • میراث فرهنگی
  • فرهنگ و تاریخ (ایران و جهان)
  • راهنمای سفر
  • سایر
    • همسفر ایرانی
    • بلیط اتوبوس
۲۱
تیر
  • گردشگری 724
  • جاهای دیدنی و جاذبه‌های گردشگری (ایران و جهان)
  • هتل ها
  • مقاصد سفر
  • غذا و رستوران
  • میراث فرهنگی
  • فرهنگ و تاریخ (ایران و جهان)
  • راهنمای سفر
  • سایر
    • همسفر ایرانی
    • بلیط اتوبوس
بررسی پرونده دره خرم‌آباد؛ یونسکو چگونه درباره میراث زاگرس تصمیم گرفت؟

بررسی پرونده دره خرم‌آباد؛ یونسکو چگونه درباره میراث زاگرس تصمیم گرفت؟

پرونده «غارهای پیش از تاریخ دره خرم‌آباد» که پیش‌تر به دلیل فقدان اسناد کافی و مسائل مدیریتی از سوی ایکوموس رد شده بود، با اصلاح و حذف بخش‌هایی از آن رأی مثبت یونسکو را گرفت.

تیر 21, 1404 6 دقیقه خواندن
چاپ خبر

به گزارش خبرنگار مهر، پرونده غارهای پارینه سنگی دره خرم آباد که به عنوان محوطه‌های پیش از تاریخ دره خرم آباد نیز مشهور هستند، در جریان برگزاری چهل و هفتمین اجلاس کمیته میراث جهانی یونسکو، در فهرست جهانی ثبت شد. در این پرونده قلعه فلک الافلاک و پل شکسته حذف شده و تنها ۶ غار به عنوان محوطه‌های تاریخی در این فهرست قرار گرفتند.

در پرونده جهانی این غارها آمده که یونسکو غارهای پیش از تاریخ به استثنای بخش مجموعه فلک الافلاک و پل شکسته (پل شاپوری) را در فهرست میراث جهانی ثبت کرد. این مکان‌ها یا محوطه‌های تاریخی در دره خرم آباد شامل ۵ غار پیش از تاریخ و یک پناهگاه سنگی است که شواهدی از سکونت انسانی به قدمت ۶۳ هزار سال پیش را داراست. این غارها عبارتند از غارهای کلدر، قمری، گیلوران، یافته و کونجی و پناهگاه سنگی گر ارجنه.

دره خرم آباد در رشته‌کوه‌های زاگرس مرکزی واقع شده است که یکی از مسیرهای کلیدی پراکندگی انسان‌ها از آفریقا به شمار می‌رود. وجود تعداد زیادی غار و پناهگاه سنگی، منابع آب فراوان، جانوران و گیاهان غنی، منابع سنگ مناسب برای صنعت ابزارسازی و آب و هوای نسبتاً معتدل، شرایط مساعدی برای سکونت انسان از دوره میانی پارینه‌سنگی فراهم کرده است. کاوش‌های باستان‌شناسی و مطالعات روی آثار کشف‌شده در این سایت‌ها، زمان‌بندی علمی توسعه انسان در این دره را مشخص کرده‌اند.

بررسی پرونده دره خرم‌آباد؛ یونسکو چگونه درباره میراث زاگرس تصمیم گرفت؟

اجلاس یونسکو در پاریس

در بخش‌های دیگری از این پرونده آمده: محوطه‌های پیش از تاریخ دره خرم‌آباد، با آویزهای صدفی منبع‌یافته از خلیج فارس دور و زیورآلات ساخته شده از دندان‌های سگ‌سانان گوزن، تجلی برجسته‌ای از ظهور و تحول ارتباطات نمادین است که جنبه‌ای حیاتی از توسعه شناختی انسان مدرن به شمار می‌رود. این شواهد، همراه با فناوری‌های پیچیده ساخت ابزارهای سنگی، گواه استثنایی فرهنگ بَرادوستی «قدیمی‌ترین فرهنگ دوره پارینه سنگی پسین» در سطح جهان هستند.

غارها و پناهگاه‌ها گواهی بر تسلط نئاندرتال‌ها، ورود و گسترش انسان‌های مدرن که نهایتاً نئاندرتال‌ها را در دره جایگزین کردند، بوده و دیدگاه‌هایی درباره مسیر مهاجرت انسان از آفریقا ارائه می‌دهند.

یونسکو و کمیته ایکوموس جهانی از ایران خواسته‌اند تا امکان ساخت پناهگاه برای حفاظت از گودال کاوش مقابل غار گیلوران بررسی شود. همچنین برنامه پژوهشی، در همکاری با مؤسسات بین‌المللی در صورت لزوم، و ادامه پژوهش‌های علمی منظم روی مکان‌های پیش از تاریخ دره خرم‌آباد به منظور بهبود جمع‌آوری داده‌ها و مدیریت ایجاد شود.

همچنین طرح‌های حفاظتی برای تهدیدات احتمالی مانند توسعه شهری و فعالیت‌های غیرمجاز تهیه شود. سازوکارهای ارزیابی تأثیر میراث، طبق دستورالعمل و ابزارهای ارزیابی در زمینه میراث جهانی، در فرآیند تصمیم‌گیری ادغام و از جامعه محلی در فرایند تصمیم گیری استفاده شده و این همکاری تقویت شود.

در اجلاس قبلی یونسکو، دو نهاد بین‌المللی ایکوموس (ICOMOS) و اتحادیه بین‌المللی حفاظت از طبیعت (IUCN) به‌طور مشترک این پرونده را ارزیابی کرده‌اند. این پرونده که به عنوان یک اثر ترکیبی فرهنگی و طبیعی پیشنهاد شده بود بازتاب دهنده سکونت انسان از دوران پارینه سنگی زیرین بوده است و شواهدی از دوره‌های پارینه‌سنگی فوقانی، میان‌سنگی، نوسنگی و لایه‌های فرهنگی متاخرتر را در خود جای داده است.

این دو نهاد اعلام کرده‌اند: قرار گرفتن این غارها در چشم‌اندازی طبیعی و غنی، پیشنهاد ثبت آن‌ها به‌عنوان میراث طبیعی را نیز توجیه می‌کند، به‌ویژه از منظر ویژگی‌های ژئومورفولوژیکی (ریخت‌زمین‌شناسی) و تنوع زیستی. ایکوموس و IUCN یادآور می‌شوند که این پرونده به‌عنوان یک سایت زنجیره‌ای و ترکیبی، دارای ظرفیت ارزش جهانی برجسته است؛ چرا که هم تکامل فرهنگ انسانی در طی ده‌ها هزار سال و هم ارزش‌های طبیعی مهم را بازتاب می‌دهد.

در گزارش ایکوموس و اتحادیه حفاظت از طبیعت آمده: این سایت‌ها، تعامل قابل‌توجهی بین انسان و محیط‌زیست در یک بازه زمانی طولانی را نشان می‌دهد. اما اجزای تشکیل‌دهنده آن از نظر وضعیت فعلی، میزان پژوهش، و سلامت کلی (تمامیت) بسیار متفاوت‌اند. برخی از غارها به‌خوبی بررسی شده‌اند، اما برخی دیگر فاقد مستندسازی کافی هستند.

بررسی پرونده دره خرم‌آباد؛ یونسکو چگونه درباره میراث زاگرس تصمیم گرفت؟

پل شکسته

البته ایکوموس در گزارش خود ثبت جهانی این پرونده را توصیه نکرد چون به صورت کامل ارزش جهانی برجسته را اثبات نمی‌کرد. ایکوموس ایران را به کار بیشتر برای اصلاح و تقویت پرونده و بهبود سیستم‌های مدیریتی و ارائه مجدد پرونده در آینده تشویق کرد.

ولی در اجلاس نهایی، پرونده ایران بالاخره رأی آورد و توانست این پرونده را به جز قلعه فلک الافلاک و پل شکسته در فهرست جهانی ثبت کند. بدین ترتیب ایران دارای ۲۹ اثر در این فهرست شد. چرا که یونسکو نمی‌توانست از ثبت قدیمی‌ترین زیست‌گاه تاییدشده بشر در جهان چشم‌پوشی کند.

محوطه‌های پیش از تاریخ دره خرم‌آباد» از معدود نقاطی است که چرخه کامل تحول انسان از دوران پارینه‌سنگی تا عصر آهن را مستند می‌کند و معنای تمدنی نهفته در لایه‌های خاک و سنگ این منطقه، گواهی زنده بر نقش تعیین‌کننده ایران در شکل‌گیری هویت و تاریخ جهانی انسان است.

مدیر نشست کمیته میراث جهانی در یونسکو، طی روند بررسی این پرونده، سه‌بار تأکید کرد که تاکنون هیچ مکان تاریخی با این میزان قدمت اثبات‌شده زیستی در هیچ‌یک از کشورهای جهان شناسایی و تأیید نشده است. بنابراین، این ثبت نه‌فقط برای ایران، بلکه برای بشریت و حافظه جهانی، یک رویداد شگرف و بی‌سابقه محسوب می‌شود.

بررسی پرونده دره خرم‌آباد؛ یونسکو چگونه درباره میراث زاگرس تصمیم گرفت؟

قلعه فلک الافلاک

چرا قلعه فلک الافلاک و پل شکسته حذف شدند؟

بخش‌هایی از پرونده محوطه‌های پیش از تاریخ دره خرم آباد از جمله قلعه و پل فاقد مستندات کافی، راهبردهای حفاظتی یکپارچه و انسجام زمانی یا موضوعی با غارهای پیش از تاریخ شمرده شدند.

عدم ارتباط مستقیم با ماهیت باستان‌شناختی پرونده اصلی مهمترین دلیل آن بود. همچنین ایران در پرونده غارهای پارینه سنگی تمرکزش بر شواهد حضور انسان اولیه بوده است و این قلعه که مربوط به دوران ساسانی و اسلامی است هیچ پیوند زمانی یا کارکردی با محوطه‌های پارینه سنگی ندارد.

یونسکو تاکید دارد که اجزای یک پرونده باید از نظر موضوع، ارزش جهانی، و دوره تاریخی، همگن باشند. بنابراین فزودن قلعه فلک‌الافلاک باعث ناهمگونی در روایت فرهنگی و تاریخی پرونده می‌شود. پس باید تمرکز پرونده باید بر سکونت انسان اولیه، ابزارسازی، و شواهد نمادپردازی باشد، نه بر معماری نظامی و دفاعی متاخر. در واقع حذف فلک‌الافلاک تصمیمی تاکتیکی برای موفقیت پرونده در روند ثبت جهانی بود.

حذف پل شکسته نیز به دلیل عدم ارتباط زمانی و محتوایی با محوطه‌های پارینه‌سنگی انجام شد. در پرونده محوطه‌های دره خرم آباد، تمرکز اصلی بر جنبه‌های علمی، مانند تحلیل فناوری ابزارسازی سنگی، شواهد تفکر نمادین، نئاندرتال‌ها و مهاجرت انسان اولیه بوده است ولی پل شکسته، اثری معماری با عملکرد مهندسی و شهری است که روایت متفاوتی از تاریخ ایران ارائه می‌دهد و با هدف علمی و باستان‌شناختی پرونده هم‌راستا نبود.

همچنین عدم برنامه جامع نگهداری و گزارش‌های به‌روز از وضعیت سازه، یکی از دلایل کنار گذاشته شدن آن از پرونده نهایی بود.

وزارت میراث فرهنگی وعده داده تا نواقص بخش‌هایی از پرونده غارهای خرم آباد که شامل قلعه فلک الافلاک و پل شکسته می‌شود نیز طی سال‌های آینده برطرف شده تا بتواند به این پرونده اضافه شود البته هنوز این وزارتخانه اعلام نکرده که با وجود ایرادات وارده ایکوموس، چطور می‌تواند این دو بخش را به پرونده پیوند دهد.

بررسی پرونده دره خرم‌آباد؛ یونسکو چگونه درباره میراث زاگرس تصمیم گرفت؟

آسبادهای ایرانی

در جریان این اجلاس وزارت میراث فرهنگی درخواست اولیه برای بررسی پرونده آسبادها را نیز به یونسکو داده است و قرار شده تا در اجلاس کمیته ۲۰۲۶، پرونده الموت و منظر تاریخی آن به عنوان سی‌امین اثر مورد بررسی قرار گیرد.

من رو دنبال کنید نویسنده:

مهر نیوز

خبرگزاری مهر (MNA) از هجدهم اسفندماه سال ۸۱ فعالیت آزمایشی خود را آغاز کرده و پس از آن در ۲۹ اردیبهشت ماه سال ۸۲. متقارن با ۱۷ ربیع‌الاول، سالروز ولادت رسول گرامی اسلام (ص) به صورت آزمایشی بر روی شبکه اینترنت قرار گرفت. این خبرگزاری سوم تیرماه سال ۱۳۸۲ همزمان با روز اطلاع رسانی دینی فعالیت رسمی خود را به دو زبان فارسی و انگلیسی آغاز کرد و بخش عربی «مهر» ۱۴ دی ماه همان سال، همزمان با میلاد با سعادت هشتمین اختر آسمان امامت و ولایت فعالیت خود را در پیش گرفت. ۱) اداره کل اخبار داخلی: این اداره کل متشکل از «گروه‌های فرهنگ، هنر، سیاست، اقتصاد، جامعه، دین و اندیشه، حوزه و دانشگاه، دانش و فناوری، ورزش و عکس» است. ۲) اداره کل اخبار خارجی: اداره اخبار خارجی مهر در دو بخش فارسی شامل: «گروه‌های خبری آسیای شرقی و اقیانوسیه، آسیای غربی، اوراسیا، خاورمیانه و آفریقای شمالی، آفریقای مرکزی و جنوبی، اروپا، آمریکای شمالی و آمریکای لاتین و ایران در جهان» و بخش زبان‌های خارجی، شامل «عربی، انگلیسی، استانبولی، اردو و کردی» فعال است. ۳) اداره کل اخبار استان‌ها: خبرگزاری مهر با دارا بودن دفتر خبری در تمامی استان‌ها، اخبار استانی را در ۵ گروه منطقه‌ای در سطح کشور دسته بندی نموده است که شامل مناطق «شمال، شرق، غرب، جنوب و مرکز» است. ۴) اداره کل رسانه‌های نو: به منظور فعالیت مؤثر خبرگزاری مهر در فضای مجازی این اداره در بخش‌های «شبکه‌های اجتماعی، فیلم، اینفوگرافیک، رادیومهر و مجله مهر» به تولید محتوا می‌پردازد.فعالیت‌های بین المللی خبرگزاری مهر ۵ سال پس از تأسیس در سال ۲۰۰۷ به عنوان چهلمین عضو رسمی اتحادیه خبرگزاری‌های آسیا و اقیانوسیه «اوآنا» در سیزدهمین نشست عمومی این اتحادیه پذیرفته شد. بعد از برگزاری بیست و نهمین نشست کمیته اجرایی اتحادیه خبرگزاری‌های آسیا و اقیانوسیه آذر ماه سال ۱۳۸۶ (۲۰۰۷) در جاکارتا اعضای این گروه ضمن بررسی مصوبات اجلاس سال گذشته (۲۰۰۶) تهران، درخواست عضویت خبرگزاری مهر را نیز مورد بررسی قرار دادند و موافقت خود را با پیوستن مهر به عنوان چهلمین عضو «اوآنا» اعلام کردند. خبرگزاری مهر توانست در همین مدت کوتاه نقشی فعال در آن سازمان و عرصه بین الملل ایفا کند. خبرگزاری مهر در سال ۲۰۰۹ میزبان سی و یکمین نشست کمیته اجرایی و بیست و پنجمین کمیته فنی اوآنا در تهران بوده‌است. خبرگزاری مهر در کنفرانس‌های مهم بین‌لمللی همچون: المپیک رسانه‌ها (چین ۲۰۰۹)، نشست سران اوآنا (کره جنوبی ۲۰۱۰)، چهاردهمین مجمع عمومی "اوآنا" (استانبول ۲۰۱۰)، سی و سومین نشست کمیته اجرایی و بیست و هفتمین نشست گروه فنی خبری اوآنا (مغولستان، اولانباتور ۲۰۱۱)، جشن پنجاهمین سال تأسیس اوآنا (بانکوک، تایلند ۲۰۱۲) دومین اجلاس جهانی رسانه‌ها (مسکو ۲۰۱۲) حضور فعال داشته و میهمان ویژه سومین کنگره جهانی خبرگزاری‌ها (بوینس آیرس، آرژانتین ۲۰۱۰) بوده است. سی و هشتمین اجلاس کمیته فنی و اجرایی اوآنا (فوریه ۲۰۱۵) سی و نهمین اجلاس کمیته فنی و اجرایی اوآنا (نوامبر ۲۰۱۵) اجلاس جهانی اقتصادی قزاقستان (۲۰۱۶) اجلاس جهانی رسانه‌ای اقتصادی سن پترزبورگ، روسیه (۲۰۱۶) اجلاس رسانه‌ای جاده ابریشم چین (۲۰۱۶) اعزام خبرنگار به نمایشگاه صنعت حلال تایلند به دعوت رسمی دولت تایلند (۲۰۱۶) اعزام خبرنگار به دوره آموزشی خبرگزاری اسپوتنیک روسیه به دعوت رسمی خبرگزاری (۲۰۱۶) کنفرانس رسانه‌های اسلامی، اندونزی (۲۰۱۶) چهلمین نشست کمیته فنی و اجرایی و شانزدهمین اجلاس مجمع عمومی اوآنا، آذربایجان (نوامبر ۲۰۱۶) پنجمین کنگره جهانی خبرگزاری‌ها، آذربایجان (نوامبر ۲۰۱۶) این خبرگزاری مبتکر پرچم سازمان ۵۰ ساله خبرگزاری‌های آسیا-اقیانوسیه بوده و منتخب فعال‌ترین خبرگزاری این سازمان در سال ۲۰۱۰ بوده است.انتشارات رسانه مهر خبرگزاری مهر در سال ۱۳۹۰ مجوز انتشارات رسانه مهر را با هدف انتشار کتاب و آثار مکتوب از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دریافت کرد. کتاب‌هایی همچون "جای پای جلال" نوشته مهدی قزلی، "حرفه‌ای " نوشته مرتضی قاضی و "واژه نامه اصطلاحات مطبوعاتی فارسی –انگلیسی" از جمله آثار انتشار یافته این مجموعه است.ارتباط با رسانه‌های جهان نظر به حضور بین‌المللی و اثرگذاری، این خبرگزاری ۶ زبانه (فارسی، عربی، انگلیسی، ترکی، اردو، کردی) به عنوان، مرجع قابل اعتمادی برای رسانه‌های معتبر دنیا تبدیل شده است. از این رو بسیاری از رسانه‌های خارجی ضمن اعلام آمادگی برای ایجاد دفاتر نمایندگی در منطقه مورد نظر برای تبادل اخبار و انعکاس وقایع مهم خبری دو کشور اقدام به امضا تفاهم نامه همکاری با خبرگزاری مهر کرده‌اند. خبرگزاری شینهوا (چین)، کیودو (ژاپن)، پی تی آی (هند)، تاس (روسیه)، اسپوتنیک (روسیه)، افه (اسپانیا)، برناما (مالزی)، پیرولی (گرجستان)، آکوپرس (رومانی)، یونهاپ (کره جنوبی)، پرنسا لاتینا (کوبا)، وی ان ای (ویتنام)، جیهان (ترکیه)، آنتارا (اندونزی)، ترند (آذربایجان)، نیوزیانا (زیمبابوه)، مونتسامه (مغولستان)، سانا (سوریه)، ای پی پی (پاکستان)، پی ان ای (فیلیپین) و آوا (افغانستان) برخی از خبرگزاری‌های طرف قرارداد با خبرگزاری مهر هستند.میثاق اخلاق حرفه‌ای خبرگزاری مهر خود را متعهد به رعایت میثاق اخلاق حرفه‌ای خبرگزاری‌ها می‌داند. با مهر به دنیا نگاه کنیم صاحب امتیاز: سازمان تبلیغات اسلامی مدیر عامل و مدیر مسئول: محمد مهدی رحمتی معاون خبر: محمدحسین معلم طاهری

هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید

    دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    6 − دو =

    پیشنهاد ویژه

    • 5″بهترین پیتزا ناپولیتن تهران” کجاست؟+(آدرس،تلفن)
    • چه تعداد کاربر در بورس فعال هستند؟
    • معامله ۷۲۷ کیلوگرم شمش نقره و ۲۰۱ کیلوگرم شمش طلا در بورس کالا
    • بمب کارتال در پرسپولیس خنثی شد
    • پشت پرده فسخ قرارداد پرسپولیس با ستاره خارجی
    • دو خرید جذاب در راه استقلال
    • حسادت باعث شد فغانی را از دست بدهیم/ قدرش را ندانستیم
    • نحسی دامن پرسپولیس را گرفت
    • سرپرست جدید استقلال انتخاب شد
    • خبر خوش برای دارندگان چک‌های برگشتی
    • پیش‌بینی تولید ۱۱.۵ میلیون تن میوه در مناطق سردسیری و خشک
    • گردشگری 724
    • ارتباط با تیم گردشگری 724
    • حریم شخصی کاربران گردشگری 724
    • خرید رپورتاژ
    • درباره گردشگری 724
    • شرایط بازنشر محتوا
    • عصر گردشگری
    • قیمت تور مالدیو
    • با تور روسیه از مشهد، یک شب مهمان ما در مشهد باشید!

    info@gardeshgari724.ir

    تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به  گردشگری 724 است و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.

    • گردشگری 724
    • جاهای دیدنی و جاذبه‌های گردشگری (ایران و جهان)
    • هتل ها
    • مقاصد سفر
    • غذا و رستوران
    • میراث فرهنگی
    • فرهنگ و تاریخ (ایران و جهان)
    • راهنمای سفر
    • سایر
      • همسفر ایرانی
      • بلیط اتوبوس