گردشگری 724 | دنیای گردشگری
  • گردشگری 724
  • جاهای دیدنی و جاذبه‌های گردشگری (ایران و جهان)
  • هتل ها
  • مقاصد سفر
  • غذا و رستوران
  • میراث فرهنگی
  • فرهنگ و تاریخ (ایران و جهان)
  • راهنمای سفر
  • سایر
    • همسفر ایرانی
    • بلیط اتوبوس
۲۴
تیر
  • گردشگری 724
  • جاهای دیدنی و جاذبه‌های گردشگری (ایران و جهان)
  • هتل ها
  • مقاصد سفر
  • غذا و رستوران
  • میراث فرهنگی
  • فرهنگ و تاریخ (ایران و جهان)
  • راهنمای سفر
  • سایر
    • همسفر ایرانی
    • بلیط اتوبوس
شهر زاهدان

شهر زاهدان

شهر زاهدان، یکی از کلان‌شهرهای ایران و مرکز استان سیستان و بلوچستان است. این شهر در گذشته با نام “دُزْدابْ” شناخته می‌شد، اما در زمان حکومت رضا شاه، نام آن به “زاهدان” تغییر یافت. شهر زاهدان از سمت شمال به شهرستان زابل، از سمت جنوب به شهرستان خاش، از سمت شرق به کشورهای افغانستان و […]

آذر 28, 1402 7 دقیقه خواندن
چاپ خبر

شهر زاهدان، یکی از کلان‌شهرهای ایران و مرکز استان سیستان و بلوچستان است. این شهر در گذشته با نام “دُزْدابْ” شناخته می‌شد، اما در زمان حکومت رضا شاه، نام آن به “زاهدان” تغییر یافت. شهر زاهدان از سمت شمال به شهرستان زابل، از سمت جنوب به شهرستان خاش، از سمت شرق به کشورهای افغانستان و پاکستان و از سمت غرب به شهرستان فهرج و کویر لوت محدود می‌شود. ساکنان این شهر اغلب به زبان فارسی به گویش سیستانی و زبان بلوچی صحبت می‌کنند و دین اکثریت آنها اسلام است.

زاهدان آب و هوایی گرم و معتدل دارد، به طور کلی در بیشتر روزهای سال هوا گرم است، اما در شب‌های تابستان ممکن است کمی سرد شود. آب آشامیدنی در زاهدان از طریق شبکه آب لوله کشی فراهم می‌شود و از چاه‌های نیمه‌عمیق در اطراف شهر و آب منتقل شده از چاه‌های نیمه های زهک تأمین می‌گردد. به دلیل واقع شدن در منطقه مرزی، زاهدان از نظر تجاری و نظامی موقعیت ویژه‌ای دارد. از یک سو، راه آهن پاکستان از مرز میرجاوه وارد ایران می‌شود و از سوی دیگر، راه آهن سراسری ایران به این شهر می‌رسد.

زاهدان یک شهر جدید است که در فاصله ۵۱۷ کیلومتری شرق شهر کرمان و در نزدیکی کشور پاکستان قرار دارد. این شهر از طریق جاده به شمال به مشهد و به جنوب به چابهار متصل است و همچنین دارای ایستگاه راه آهن و فرودگاه بین‌المللی است. زاهدان در مختصات جغرافیایی ۶۰ درجه و ۵۱ دقیقه و ۲۵ ثانیه طول شرقی و ۲۹ درجه و ۳۰ دقیقه و ۴۵ ثانیه عرض شمالی قرار دارد. اختلاف زمانی زاهدان با تهران حدود ۳۶ دقیقه و با گرینویچ حدود ۲۴۶ دقیقه است.

درباره نام “دُزْدابْ” که در گذشته برای این شهر به کار می‌رفت، داستان‌های متفاوتی وجوددارد. یکی از داستان‌ها این است که در گذشته، زاهدان معروف به مکانی بود که دزدان و سارقان در آن زندگی می‌کردند. بنابراین، نام “دُزْدابْ” به معنای “مکان دزدان” است. اما در دوره حکومت رضا شاه، این نام به دلایل سیاسی و تبلیغاتی تغییر کرد و به “زاهدان” معروف شد. همچنین، دلیل دیگری که برای تغییر نام این شهر مطرح شده است، ارتباط آن با اصطلاح “زاهد” است که به عارفان و عابدانی اطلاق می‌شود که از دنیای مادی و مصالح زمانی دست بردارند و به عبادت و تقوا مشغول شوند. بنابراین، با تغییر نام به “زاهدان”، این شهر به معنای “مکان زاهدان” یا “محل زندگی عابدان و عارفان” شناخته شد.

جنگ جهانی و شهر زاهدان

در دوره پیش از جنگ جهانی اول، زاهدان به نام “دُزدابْ” شناخته می‌شد که یک روستای کوچک و دورافتاده بود. تعداد کمی خانواده بلوچ در این روستا ساکن بودند و آب آشامیدنی موردنیاز آنها از چاه‌های موجود در اطراف روستا تأمین می‌شد. اما پس از وقوع جنگ جهانی اول، به دلیل نزدیکی دُزداب به کشورهای افغانستان و پاکستان و همچنین موقعیت تجاری مناسب آن با هند، دولت ایران تصمیم گرفت با ارسال مأموران دولتی به این منطقه و بررسی کمبودها و نیازهای آن، زمینه را برای تأسیس مراکز دولتی در دُزداب فراهم کند. بنابراین، گروهی از متخصصان بلژیکی نیز برای تأسیس ادارات گمرک وارد این روستا شدند.

این اقدامات باعث شد تا دُزداب تبدیل به یک مرکز اداری، تجاری و تجارتی مهم در منطقه شود. ایجاد ادارات دولتی و مراکز تجاری در این روستا، توسعهٔ اقتصادی و اجتماعی را در این منطقه به همراه داشت و زاهدان پس از آن به تدریج به یک شهر بزرگ تبدیل شد.

تاریخچه شهر زاهدان

زاهدان، شهری است که در گذشته به آن به عنوان “دزداب” مشهور بود. این شهر که توسط کوه‌ها احاطه شده است، قدمتی بیش از 85 سال ندارد. در گذشته، مردم در این منطقه در حومه قلعه‌ای کوچک در کوه‌های شمالی شهر زاهدان زندگی می‌کردند و به کشاورزی و تجارت مشغول بودند و از طریق آن امرار معاش می‌کردند. هندی‌ها اولین ساکنان و بناگذاران این شهر بودند و معماری خاص هندی وارد این منطقه شد. در سال 1302 هجری شمسی، کابینه دستور داد شهر را به زاهدان تغییر نام دهد و در سال 1309 هجری شمسی، به پیشنهاد تیمسار جهانبانی، نام شهر به زاهدان تغییر یافت.

اگرچه نقشه اولیه شهر زاهدان توسط یک مهندس از شهر کویته پاکستان طراحی شده بود، اما معماران ایرانی بافت کلی شهر را براساس معماری شهرهای تاریخی و با توجه به اقلیم منطقه اجرا کردند. امروزه زاهدان به عنوان یک شهر دانشگاهی و فرهنگی با جمعیتی بیش از 600 هزار نفر و وجود دانشگاه‌های بزرگ دولتی، ازاد، پیام نور، علوم قرآنی و حوزه علمیه امام صادق (ع) شناخته می‌شود.

 

تاریخچه شهر زاهدان

تجمیع جمعیت زاهدان

در طی زمان، تعداد ادارات و مراکز دولتی در دُزداب روز به روز افزایش یافت و تعداد کارمندانی که در این مراکز مشغول به کار بودند نیز افزایش یافت. این امر باعث شد که برخی از بازرگانان و تاجران به دزداب رفته و در آنجا سکونت پیدا کنند تا برای خرید و فروش محصولات و رفع نیازهای روزمره مردم فعالیت کنند. بسیاری از بازرگانان اهل هند در این بین بودند.

با گذشت زمان، کارمندان ساکن دزداب خانه‌های خود را بنا کردند و بازرگانان هندی نیز برای خرید و فروش کالاهای مورد نیاز مردم در دزداب دکان‌هایی تأسیس کردند. همچنین گروهی از بازاریان اهل مشهد و یزد و تعدادی از کارگران اهل سیستان نیز به این روستا آمده و در آنجا سکونت یافتند. در این دوره، بسیاری از بازرگانان منطقه تحت تأثیر اهالی یزد قرار داشتند و در رقابت با بازرگانان هندی زاهدان بودند. در این دوران، محدودهٔ شهری زاهدان تنها تا خیابان تهران از یک سو و خیابان پشت شهرداری از سوی دیگر گسترش می‌یافت.

در سال ۱۳۲۸ خورشیدی، برق‌رسانی در شهر زاهدان انجام شد و کارخانهٔ برق زاهدان در ابتدای خیابان سنایی واقع شده بود که توسط یکی از اهالی یزد به نام “رزاق‌زاده” تأسیس شده بود. وی همچنین اولین باغ را در زاهدان به نام “کلاته رزاق‌زاده” در جادهٔ زاهدان به خاش تأسیس کرد. شهر زاهدان به دلیل حضور انگلیسی‌ها، یکی از قدیمی‌ترین شهرهای ایران بود که به سیستم آب لوله‌کشی نیز دست یافت. البته این لوله‌کشی در ایستگاه راه آهن شهر و برای مسکن کارکنان آن انجام شد. در سال ۱۳۳۵، شهرداری زاهدان نیز در راستای گسترش شبکه آب لوله‌کشی شهر، اقداماتی را انجام داد.

زاهدان مرکز استان سیستان و بلوچستان

سیستان و بلوچستان، یک منطقه گسترده است که از دریاچه شور هامون تا دشت نیلگون دریای عمان دراز می‌شود. در این منطقه، دریای عمان نمادی از وسعت دریا و تپه‌های تفتان سر به آسمان برافراشته، نمادی از سربلندی و اعتزاز است. این وادی، با دلی پر از ایمان، و ایمان با دین اسلام همراه است. حبل المتین (رابطه قوی) وحدت، دستی است که مومنان را به هم می‌چسباند و آینه وحدت، از نور اسلام درخشان است. در این سرزمین، درختان نخلی پر از اراده و همت بلند است و درختان کوتاه آرزو، ریگ‌هایی که در شکوه نور طلایی خورشید می‌درخشند، پای به زمین می‌کوبند و جان خود را به خنکای نسیم شبهای آرام می‌دهند. مردم این ولایت، صبور و مهمان‌نواز و شجاعتمند هستند؛ آنها سربلند و آرام، خروشان و تیره، خاکی و آسمانی هستند. دستانشان نقش حقیقت را می‌زنند و چشمانشان، درخشان از نور حقیقت هستند.

این سرزمین، با تمامی تلخی‌ها و سختی‌ها و نادیده گرفتن‌های گذشته، با درخشش انقلاب اسلامی زندگی یافته و در آغاز استقلال، آزادی و جمهوری اسلامی، نوید شکوفایی را می‌دهد. آن به سمت رفع غبار محرومیت‌ها پیش می‌رود و با نمایش اقدامات دولتمردان خدوم، رشد و توسعه را تجربه می‌کند. استان سیستان و بلوچستان با قدمتی قدیمی، به عنوان یکی از استان‌های گسترده کشور شناخته می‌شود و اشاره‌هایی به آن در منابع تاریخی مختلف وجود دارد. این استان به دلیل مرز بلندی که با پاکستان و افغانستان دارد و ساحل درازی که به دریای عمان می‌رسد، در جنوب شرقی ایران قرار دارد و از یک موقعیت استراتژیک و حساس برخوردار است.

موقعیت جغرافیایی شهر زاهدان 

زاهدان، مرکز استان سیستان و بلوچستان، با مساحت 36581 کیلومتر مربع، سومین شهرستان بزرگ ایران است. این شهرستان از شمال به شهرستان زابل و کویر لوت، از شرق به کشور پاکستان، از غرب به استان کرمان و از جنوب به شهرستان خاش محدود می‌شود. جمعیت شهرستان زاهدان تا پایان سال 1384، بالغ بر 675282 نفر بوده است. اکثر مردم این شهرستان از قومیت‌های بلوچ، سیستانی، فارسی، کرمانی، یزدی و خراسانی هستند. فاصله زاهدان تا تهران 1494 کیلومتر و از سطح دریا 1385 متر ارتفاع دارد.

زاهدان به دلیل موقعیت جغرافیایی ویژه‌ای که دارد، از اهمیت تجاری بالایی برخوردار است. این شهر در مسیر تردد بین‌المللی پاکستان و هند، خراسان و کرمان قرار دارد.

از جمله کوه‌های زاهدان می‌توان به کوه اشتران با ارتفاع 3012 متر، انجیر دان و جیکو با ارتفاع 2255 متر و پیر خان با ارتفاع 2221 متر اشاره کرد. کوه ملک سیاه نیز یکی دیگر از کوه‌های زاهدان است. شهر زاهدان را ارتفاعات در بر گرفته و به صورت گودالی دیده می‌شود.

آب و هوای زاهدان گرم و خشک است. در روزهای تابستان، هوا بسیار گرم و در شب‌ها به طور محسوسی کاهش می‌یابد. بادهایی که به طرف زاهدان می‌وزند، از سمت جنوب غربی به شمال شرقی هستند. همچنین، بادهای 120 روزه سیستان نیز به طور غیرمستقیم در کاهش دمای شهر زاهدان تأثیر دارند. به ندرت در این شهر برف می‌بارد.

اقوام و آداب و رسوم مردم زاهدان

این شهر چند دروازه‌ای است که به دلیل مهاجرت پذیری، تاکنون فرهنگی یکپارچه‌ای نداشته است. دین و مذهب، عامل اصلی اتحاد و همبستگی مردم زاهدان است. وجود قوم‌ها، ادیان و مذاهب اسلامی مختلف در این شهر، آن را به الگویی نمادین برای سایر شهرها در ایران و کشورهای دیگر تبدیل کرده است. علت توجه دشمنان اسلام و انقلاب به استان سیستان و بلوچستان و به خصوص شهر زاهدان، برای ایجاد تفرقه، سوءاستفاده و درگیری‌های قومی، قبیله‌ای و مذهبی، همین نکته اساسی است. از جمله مراسم‌های مذهبی که هر سال در زاهدان بسیار چشمگیر است، عزاداری مردم در ایام محرم و صفر و شهادت ائمه اطهار (ع) است. این عزاداران از اقوام سیستانی، یزدی، خراسانی، کرمانی، ترک و افغان هستند.

درباره خوراک، در زاهدان انواع خواکی‌های بومی وجود دارد. به عنوان مثال، شیلانج، شیرمال، کهلی، کباب تنورچه، ابگوشت، کشک زرد، کشک سفید، تجگی، قلیفی، کلوچه و … از جمله غذاهای محلی آن هستند.

من رو دنبال کنید نویسنده:

aaweoriERDTGFVH

هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید

    دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    1 × چهار =

    پیشنهاد ویژه

    • 5″بهترین پیتزا ناپولیتن تهران” کجاست؟+(آدرس،تلفن)
    • صدور ۵۸۰ هزار مجوز شغلی در ۳۰۰ رشته صنایع‌دستی
    • سند« زنجیره ارزش صنایع‌دستی» در کمیسیون فرهنگی دولت در حال تدوین است
    • مکتب فلسفی اصفهان در پرتو عقلانیت شیخ بهایی بالید
    • از این قابلیت جیمیل استفاده نکنید / خطر هک شدن
    • واکنش وزارت ارتباطات به اختلال «GPS»
    • اتریوم چگونه از تهدیدات کوانتومی جان سالم به در می‌برد؟
    • برای رالی بزرگ آلت‌کوین‌ها آماده‌اید؟+ نمودار
    • ترامپ در «تروث سوشال»: آینده در دارایی‌های دیجیتال است
    • پروژه تاک (Tac)؛ تلگرام و اتریوم دست به دست هم دادند
    • سولانا در آستانه فتح بازار؛ جهش ۱۴۰ درصدی از ابتدای سال!
    • گردشگری 724
    • ارتباط با تیم گردشگری 724
    • حریم شخصی کاربران گردشگری 724
    • خرید رپورتاژ
    • درباره گردشگری 724
    • شرایط بازنشر محتوا
    • عصر گردشگری
    • قیمت تور مالدیو
    • با تور روسیه از مشهد، یک شب مهمان ما در مشهد باشید!

    info@gardeshgari724.ir

    تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به  گردشگری 724 است و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.

    • گردشگری 724
    • جاهای دیدنی و جاذبه‌های گردشگری (ایران و جهان)
    • هتل ها
    • مقاصد سفر
    • غذا و رستوران
    • میراث فرهنگی
    • فرهنگ و تاریخ (ایران و جهان)
    • راهنمای سفر
    • سایر
      • همسفر ایرانی
      • بلیط اتوبوس