گردشگری 724 | دنیای گردشگری
  • گردشگری 724
  • جاهای دیدنی و جاذبه‌های گردشگری (ایران و جهان)
  • هتل ها
  • مقاصد سفر
  • غذا و رستوران
  • میراث فرهنگی
  • فرهنگ و تاریخ (ایران و جهان)
  • راهنمای سفر
  • سایر
    • همسفر ایرانی
    • تور عمان
۲
خرداد
  • گردشگری 724
  • جاهای دیدنی و جاذبه‌های گردشگری (ایران و جهان)
  • هتل ها
  • مقاصد سفر
  • غذا و رستوران
  • میراث فرهنگی
  • فرهنگ و تاریخ (ایران و جهان)
  • راهنمای سفر
  • سایر
    • همسفر ایرانی
    • تور عمان
سکوت پشت سازها؛ موزه موسیقی اصفهان در معرض خاموشی

سکوت پشت سازها؛ موزه موسیقی اصفهان در معرض خاموشی

اصفهان- مدیر مسئول و موسس موزه موسیقی اصفهان هشدار می‌دهد اگر حمایت واقعی نشود، سازهای ارزشمند و نغمه‌های زنده این موزه، زیر بار اجاره و بی‌پناهی خاموش خواهند شد.

اردیبهشت 30, 1404 6 دقیقه خواندن
چاپ خبر

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها – کوروش دیباج: در دل کوچه‌های کهن اصفهان، شهری که روزگاری نه‌چندان دور صدای سه‌تار و نی از هر خانه‌ای به گوش می‌رسید، موزه‌ای نهفته است که سازها را از فراموشی نجات داده؛ اما خود در خطر فراموشی است.

موزه موسیقی اصفهان، نه فقط گنجینه‌ای از چوب و پوست و سیم، بلکه تکه‌ای از حافظه موسیقایی این سرزمین است. جایی که صدای لرزان یک دوتار خراسانی، ناله پنهان یک تنبور کُردی و خنکای گوش‌نواز یک سنتور اصفهانی را در خود جا داده، تا فرزندان آینده این خاک بدانند نیاکان‌شان چگونه می‌نواختند، چگونه می‌زیستند.

اما آنچه این روزها بیش از همه به گوش می‌رسد، نه آوای ساز، بلکه آژیر خطر فرسودگی، بی‌پناهی و بی‌مهری است. این موزه، با همه شکوه درونی‌اش، در طبقه زیرزمینی یک مرکز تجاری جا خوش کرده؛ جایی ناپایدار، ناتوان در حفظ گنجینه‌ای که لیاقت موزه‌ای ملی را دارد.

در روزگاری که سرمایه‌گذاران ترجیح می‌دهند در پاساژ بسازند نه در فرهنگ، و مسئولان گاهی فراموش می‌کنند که «فرهنگ» نیاز به مراقبت دارد، موزه‌هایی از این دست، چراغ‌هایی در بادند.

از همین رو، سراغ شهریار شکرانی، مدیر مسئول و مؤسس موزه موسیقی اصفهان رفتیم؛ مردی که عمرش را صرف صداها، سازها و نگهداری ردپای موسیقی ایران کرده. با او درباره حال و آینده این موزه سخن گفتیم، به امید آنکه صدای این گفت‌وگو به گوش آنان برسد که هنوز دلسوز فرهنگ و حافظه تاریخی این سرزمین‌اند.

سکوت پشت سازها؛ موزه موسیقی اصفهان در معرض خاموشی
شهریار شکرانی، مدیر مسئول و مؤسس موزه موسیقی اصفهان

ایده تأسیس موزه موسیقی اصفهان از کجا شکل گرفت و با چه هدفی این مجموعه تأسیس شد؟

بحث تأسیس موزه برمی‌گردد به سال ۱۳۹۴، اما قبل از آن چون من سال‌ها کار موسیقی می‌کردم، از سال ۱۳۶۸ شروع کردم به آموختن موسیقی. یکی از دغدغه‌هایی که همیشه داشتم و از علایق اصلی من بود، بحث جمع‌آوری سازهای مختلف مربوط به مناطق مختلف ایران و حتی سازهایی از سایر کشورهای دنیا بود.

ایده راه‌اندازی موزه وقتی به ذهنم رسید که در آموزشگاه موسیقی که خودم مدیریت می‌کنم، تعدادی توریست خارجی آمدند و از من خواستند که سازهای ایرانی را بشنوند. ما چند نفر از همکاران آمدیم و برایشان ساز نواختیم. آن گردشگران به‌قدری هیجان‌زده شدند که همان‌جا ایده‌ای به ذهنم رسید که اگر بتوانیم فضایی داشته باشیم که هم گردشگران خارجی و هم هموطنان‌مان از تنوع سازهای ایرانی بازدید کنند و با جنبه‌های مختلف موسیقی ایرانی آشنا شوند، می‌تواند حرکت مثمر ثمری باشد.

سکوت پشت سازها؛ موزه موسیقی اصفهان در معرض خاموشی

در حال حاضر موزه چند ساز و از چه مناطقی از ایران در خود جای داده است؟ آیا روند گردآوری سازها ادامه دارد؟

در حال حاضر بیش از ۵۰۰ قطعه ساز در موزه موسیقی اصفهان نگهداری می‌شود که بخش عمده آن‌ها مربوط به مناطق مختلف ایران است. ما بخشی به نام «سازهای ملی» داریم که شامل سازهایی است که در تمام مناطق ایران نواخته می‌شود. همچنین بخش «سازهای محلی» را داریم که سازهایی است که در هر منطقه خاص از ایران به‌صورت بومی نواخته می‌شود. بخش دیگری نیز داریم به نام «سازهای ملل» که شامل سازهای محلی متعلق به کشورهای مختلف دنیاست. این بخش نیز در حال تکمیل است.

بخش‌های مختلف موزه را برای مخاطبان ما معرفی کنید. کدام بخش بیشترین توجه بازدیدکنندگان را به خود جلب می‌کند؟

بخش‌های مختلف موزه شامل تالار سازهای ملی، تالار سازهای محلی، تالار سازهای ملل، کارگاه سازسازی، تالار تاریخ موسیقی و سالن اجرای موسیقی است که با نام «تالار صلح» شناخته می‌شود. آنچه بیشتر از همه توجه بازدیدکنندگان را جلب می‌کند، اجرای زنده موسیقی است که معمولاً در انتهای بازدید در تالار صلح انجام می‌شود.

سکوت پشت سازها؛ موزه موسیقی اصفهان در معرض خاموشی

آیا با هنرمندان موسیقی معاصر یا اساتید برجسته همکاری خاصی دارید؟ چه جایگاهی برای موسیقی زنده و اجرا در برنامه‌های موزه قائل هستید؟

بسیاری از اساتید موسیقی با ما در ارتباط هستند. برنامه‌های مشترک پژوهشی و بزرگداشت‌هایی برای اساتید گذشته و در قید حیات در موزه برگزار می‌کنیم. گاهی نیز کنسرت‌هایی داریم که با وسواس زیادی انتخاب می‌شوند تا اجرای خاص و سطح‌بالایی به‌ویژه در زمینه موسیقی مناطق داشته باشیم. اجرای زنده موسیقی بخش مهمی از هویت موزه است.

به عنوان یک موزه خصوصی، چه میزان حمایت واقعی از سوی نهادهای دولتی و متولیان فرهنگ و هنر دریافت کرده‌اید؟ آیا می‌توان گفت موزه موسیقی اصفهان در عمل «رها شده» است؟

خیر، نمی‌توان گفت که رها شده است. واقعیت امر این است که اداره‌کل میراث فرهنگی و بخش موزه‌ها واقعاً همیشه لطف‌شان شامل حال ما بوده است. شاید در چند سال اخیر به دلیل مضیقه مالی که خود دولت نیز با آن مواجه است، حمایت اقتصادی زیادی نشده باشد، جز یکی دو مورد استثنا. اما در خصوص مسائل و گره‌هایی که گرفتارش می‌شویم، اداره میراث فرهنگی بسیار همراه و همدلانه با ما همکاری می‌کند. بعضی مسائل قابل حل نبوده یا به ارگان‌های دیگر مربوط می‌شده که حل نشده‌اند.

بارها اعلام کرده‌اید مکانی که برای موزه موسیقی در نظر گرفته شده، مناسب یک موزه موسیقی نیست. مشکلات مربوط به مکان موزه و تابلوهای راهنما چیست؟

همان‌طور که اشاره کردید، دغدغه اصلی ما در حال حاضر همین موضوع است. ما اجاره‌نشین هستیم، آن‌هم در مکانی که متعلق به شهرداری اصفهان است و هر سال ممکن است مجبور به جابه‌جایی مجدد شویم. این مسئله باعث می‌شود که دکوراسیون و چیدمان موزه را مرتباً از نو اجرا کنیم و رسیدن به استانداردهای مورد نظر بسیار دشوار می‌شود. اگر بدانیم که برای چند سال در این مکان خواهیم ماند، می‌توانیم فضا را متناسب‌تر طراحی کنیم.

در مورد تابلو هم باید بگویم که اداره میراث تلاش زیادی کرد. چندین بار به ارگان‌های ذی‌ربط نامه زدند و از شهرداری خواستند این مسئله را حل کنند. متأسفانه هنوز هم یک تابلوی مشخص‌کننده در خود آن ساختمان تجاری نصب نشده است. البته اخیراً توانستیم مجوز نصب دو تابلو در خیابان شمس‌آبادی و خیابان باغ‌گلدسته را بگیریم.

تأمین بودجه موزه چگونه صورت می‌گیرد؟ آیا درآمد حاصل از فروش بلیت و اجرای موسیقی پاسخگوی هزینه‌های جاری مانند نگهداری سازها، حقوق کارکنان و برنامه‌های فرهنگی هست؟

به هیچ عنوان. هزینه ماهانه اداره موزه حدود ۱۵۰ میلیون تومان است که به هیچ وجه از طریق فروش بلیت یا درآمدهای دیگر موزه تأمین نمی‌شود. بخش عمده‌ای از محبوبیت موزه به خاطر اجرای زنده موسیقی است، بنابراین همیشه یک گروه موسیقی آماده داریم که دستمزدشان باید پرداخت شود. همچنین اجاره سنگینی هم به شهرداری و هم به اداره راه و شهرسازی می‌پردازیم. در زمانی که گردشگر خارجی بیشتر به کشور می‌آمد، هزینه‌ها بهتر تأمین می‌شد. اما از سال ۱۳۹۹ و با آغاز کرونا، این روند مختل شد و هنوز هم گردشگر خارجی کمی وارد کشور می‌شود. قیمت بلیت برای هموطنان هم آن‌قدر پایین است که پاسخگوی هزینه‌ها نیست.

سکوت پشت سازها؛ موزه موسیقی اصفهان در معرض خاموشی

جایگاه موزه‌های خصوصی به‌ویژه موزه‌های هنری مانند موزه شما در نظام فرهنگی شهری چون اصفهان را چگونه ارزیابی می‌کنید؟ آیا خلأ قانونی یا نبود نگاه حمایتی خاص را احساس می‌کنید؟

بله، کاملاً. منطقاً اثبات شده که مدیریت بخش خصوصی بسیار پیشروتر و کارآمدتر از مدیریت دولتی است. به همین دلیل هم دولت در سال‌های اخیر بسیاری از امور را به بخش خصوصی واگذار کرده است. اما در حوزه موزه‌داری، یک تضاد پارادوکسیکال وجود دارد؛ ما نیاز به فضاهای استاندارد و بزرگ داریم، اما برای تأمین چنین فضاهایی یا باید آن‌ها را خریداری کنیم یا اجاره کنیم که در هر دو حالت، هزینه‌های بسیار سنگینی دارد.

موزه‌داری یک شغل پرهزینه است و جبران این هزینه‌ها بدون حمایت، واقعاً ممکن نیست. البته من اعتقاد ندارم که باید به ما یارانه یا بودجه نقدی داده شود، چون جابجایی پول معمولاً باعث فساد یا تنبلی می‌شود. اما اگر فضایی با شرایط ویژه و مناسب در اختیار ما قرار بگیرد، بسیاری از مشکلات برطرف خواهد شد.

من رو دنبال کنید نویسنده:

مهر نیوز

خبرگزاری مهر (MNA) از هجدهم اسفندماه سال ۸۱ فعالیت آزمایشی خود را آغاز کرده و پس از آن در ۲۹ اردیبهشت ماه سال ۸۲. متقارن با ۱۷ ربیع‌الاول، سالروز ولادت رسول گرامی اسلام (ص) به صورت آزمایشی بر روی شبکه اینترنت قرار گرفت. این خبرگزاری سوم تیرماه سال ۱۳۸۲ همزمان با روز اطلاع رسانی دینی فعالیت رسمی خود را به دو زبان فارسی و انگلیسی آغاز کرد و بخش عربی «مهر» ۱۴ دی ماه همان سال، همزمان با میلاد با سعادت هشتمین اختر آسمان امامت و ولایت فعالیت خود را در پیش گرفت. ۱) اداره کل اخبار داخلی: این اداره کل متشکل از «گروه‌های فرهنگ، هنر، سیاست، اقتصاد، جامعه، دین و اندیشه، حوزه و دانشگاه، دانش و فناوری، ورزش و عکس» است. ۲) اداره کل اخبار خارجی: اداره اخبار خارجی مهر در دو بخش فارسی شامل: «گروه‌های خبری آسیای شرقی و اقیانوسیه، آسیای غربی، اوراسیا، خاورمیانه و آفریقای شمالی، آفریقای مرکزی و جنوبی، اروپا، آمریکای شمالی و آمریکای لاتین و ایران در جهان» و بخش زبان‌های خارجی، شامل «عربی، انگلیسی، استانبولی، اردو و کردی» فعال است. ۳) اداره کل اخبار استان‌ها: خبرگزاری مهر با دارا بودن دفتر خبری در تمامی استان‌ها، اخبار استانی را در ۵ گروه منطقه‌ای در سطح کشور دسته بندی نموده است که شامل مناطق «شمال، شرق، غرب، جنوب و مرکز» است. ۴) اداره کل رسانه‌های نو: به منظور فعالیت مؤثر خبرگزاری مهر در فضای مجازی این اداره در بخش‌های «شبکه‌های اجتماعی، فیلم، اینفوگرافیک، رادیومهر و مجله مهر» به تولید محتوا می‌پردازد.فعالیت‌های بین المللی خبرگزاری مهر ۵ سال پس از تأسیس در سال ۲۰۰۷ به عنوان چهلمین عضو رسمی اتحادیه خبرگزاری‌های آسیا و اقیانوسیه «اوآنا» در سیزدهمین نشست عمومی این اتحادیه پذیرفته شد. بعد از برگزاری بیست و نهمین نشست کمیته اجرایی اتحادیه خبرگزاری‌های آسیا و اقیانوسیه آذر ماه سال ۱۳۸۶ (۲۰۰۷) در جاکارتا اعضای این گروه ضمن بررسی مصوبات اجلاس سال گذشته (۲۰۰۶) تهران، درخواست عضویت خبرگزاری مهر را نیز مورد بررسی قرار دادند و موافقت خود را با پیوستن مهر به عنوان چهلمین عضو «اوآنا» اعلام کردند. خبرگزاری مهر توانست در همین مدت کوتاه نقشی فعال در آن سازمان و عرصه بین الملل ایفا کند. خبرگزاری مهر در سال ۲۰۰۹ میزبان سی و یکمین نشست کمیته اجرایی و بیست و پنجمین کمیته فنی اوآنا در تهران بوده‌است. خبرگزاری مهر در کنفرانس‌های مهم بین‌لمللی همچون: المپیک رسانه‌ها (چین ۲۰۰۹)، نشست سران اوآنا (کره جنوبی ۲۰۱۰)، چهاردهمین مجمع عمومی "اوآنا" (استانبول ۲۰۱۰)، سی و سومین نشست کمیته اجرایی و بیست و هفتمین نشست گروه فنی خبری اوآنا (مغولستان، اولانباتور ۲۰۱۱)، جشن پنجاهمین سال تأسیس اوآنا (بانکوک، تایلند ۲۰۱۲) دومین اجلاس جهانی رسانه‌ها (مسکو ۲۰۱۲) حضور فعال داشته و میهمان ویژه سومین کنگره جهانی خبرگزاری‌ها (بوینس آیرس، آرژانتین ۲۰۱۰) بوده است. سی و هشتمین اجلاس کمیته فنی و اجرایی اوآنا (فوریه ۲۰۱۵) سی و نهمین اجلاس کمیته فنی و اجرایی اوآنا (نوامبر ۲۰۱۵) اجلاس جهانی اقتصادی قزاقستان (۲۰۱۶) اجلاس جهانی رسانه‌ای اقتصادی سن پترزبورگ، روسیه (۲۰۱۶) اجلاس رسانه‌ای جاده ابریشم چین (۲۰۱۶) اعزام خبرنگار به نمایشگاه صنعت حلال تایلند به دعوت رسمی دولت تایلند (۲۰۱۶) اعزام خبرنگار به دوره آموزشی خبرگزاری اسپوتنیک روسیه به دعوت رسمی خبرگزاری (۲۰۱۶) کنفرانس رسانه‌های اسلامی، اندونزی (۲۰۱۶) چهلمین نشست کمیته فنی و اجرایی و شانزدهمین اجلاس مجمع عمومی اوآنا، آذربایجان (نوامبر ۲۰۱۶) پنجمین کنگره جهانی خبرگزاری‌ها، آذربایجان (نوامبر ۲۰۱۶) این خبرگزاری مبتکر پرچم سازمان ۵۰ ساله خبرگزاری‌های آسیا-اقیانوسیه بوده و منتخب فعال‌ترین خبرگزاری این سازمان در سال ۲۰۱۰ بوده است.انتشارات رسانه مهر خبرگزاری مهر در سال ۱۳۹۰ مجوز انتشارات رسانه مهر را با هدف انتشار کتاب و آثار مکتوب از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دریافت کرد. کتاب‌هایی همچون "جای پای جلال" نوشته مهدی قزلی، "حرفه‌ای " نوشته مرتضی قاضی و "واژه نامه اصطلاحات مطبوعاتی فارسی –انگلیسی" از جمله آثار انتشار یافته این مجموعه است.ارتباط با رسانه‌های جهان نظر به حضور بین‌المللی و اثرگذاری، این خبرگزاری ۶ زبانه (فارسی، عربی، انگلیسی، ترکی، اردو، کردی) به عنوان، مرجع قابل اعتمادی برای رسانه‌های معتبر دنیا تبدیل شده است. از این رو بسیاری از رسانه‌های خارجی ضمن اعلام آمادگی برای ایجاد دفاتر نمایندگی در منطقه مورد نظر برای تبادل اخبار و انعکاس وقایع مهم خبری دو کشور اقدام به امضا تفاهم نامه همکاری با خبرگزاری مهر کرده‌اند. خبرگزاری شینهوا (چین)، کیودو (ژاپن)، پی تی آی (هند)، تاس (روسیه)، اسپوتنیک (روسیه)، افه (اسپانیا)، برناما (مالزی)، پیرولی (گرجستان)، آکوپرس (رومانی)، یونهاپ (کره جنوبی)، پرنسا لاتینا (کوبا)، وی ان ای (ویتنام)، جیهان (ترکیه)، آنتارا (اندونزی)، ترند (آذربایجان)، نیوزیانا (زیمبابوه)، مونتسامه (مغولستان)، سانا (سوریه)، ای پی پی (پاکستان)، پی ان ای (فیلیپین) و آوا (افغانستان) برخی از خبرگزاری‌های طرف قرارداد با خبرگزاری مهر هستند.میثاق اخلاق حرفه‌ای خبرگزاری مهر خود را متعهد به رعایت میثاق اخلاق حرفه‌ای خبرگزاری‌ها می‌داند. با مهر به دنیا نگاه کنیم صاحب امتیاز: سازمان تبلیغات اسلامی مدیر عامل و مدیر مسئول: محمد مهدی رحمتی معاون خبر: محمدحسین معلم طاهری

هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید

    دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    8 + دو =

    پیشنهاد ویژه

    • 5″بهترین پیتزا ناپولیتن تهران” کجاست؟+(آدرس،تلفن)
    • حساب بازنشستگان تأمین اجتماعی پرپول شد
    • بحران در ارتش سرخ/ جنگ مدیریتی در پرسپولیس بالا گرفت
    • تحلیلگر مطرح: بیت کوین تا ۳۸ روز دیگر به ۱۲۰ هزار دلار می‌رسد!
    • ۲ آلت کوین با پتانسیل بالا در شرایط تکنیکالی و فاندامنتالی مناسب!
    • پیام اینستایی عالیشاه به خبر جدایی از پرسپولیس + عکس
    • سولانا دوباره سراغ عرضه موبایل به بازار رفت!+ جزئیات
    • دومین همایش تئاتر خیابانی «طلوع خرداد» در ورامین برگزار می‌شود
    • سیگنال طلایی بیت‌کوین صادر شد/ مقصد بعدی قیمت کجاست؟
    • گامی مهم در بازار جهانی؛ هنگ کنگ مجوز ارزهای دیجیتال پایدار را صادر کرد
    • قیمت اتریوم امروز پنجشنبه ۱ خرداد ۱۴۰۴
    • گردشگری 724
    • ارتباط با تیم گردشگری 724
    • حریم شخصی کاربران گردشگری 724
    • خرید رپورتاژ
    • درباره گردشگری 724
    • شرایط بازنشر محتوا
    • عصر گردشگری
    • اجاره خانه در استانبول
    • دارالترجمه فوری ایتالیایی
    • قیمت تور مالدیو

    [email protected]

    تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به  گردشگری 724 است و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.

    • گردشگری 724
    • جاهای دیدنی و جاذبه‌های گردشگری (ایران و جهان)
    • هتل ها
    • مقاصد سفر
    • غذا و رستوران
    • میراث فرهنگی
    • فرهنگ و تاریخ (ایران و جهان)
    • راهنمای سفر
    • سایر
      • همسفر ایرانی
      • تور عمان