گردشگری 724 | دنیای گردشگری
  • گردشگری 724
  • جاهای دیدنی و جاذبه‌های گردشگری (ایران و جهان)
  • هتل ها
  • مقاصد سفر
  • غذا و رستوران
  • میراث فرهنگی
  • فرهنگ و تاریخ (ایران و جهان)
  • راهنمای سفر
  • سایر
    • همسفر ایرانی
    • بلیط اتوبوس
۱۷
تیر
  • گردشگری 724
  • جاهای دیدنی و جاذبه‌های گردشگری (ایران و جهان)
  • هتل ها
  • مقاصد سفر
  • غذا و رستوران
  • میراث فرهنگی
  • فرهنگ و تاریخ (ایران و جهان)
  • راهنمای سفر
  • سایر
    • همسفر ایرانی
    • بلیط اتوبوس
ساخت و سازهای گسترده، کاخ اردشیر بابکان را کور کرد

ساخت و سازهای گسترده، کاخ اردشیر بابکان را کور کرد

ساخت و سازهای اَفسارگسیخته و گسترده در حریم درجه یک کاخ اردشیر بابکان فیروزآباد و ماندگاری روستای آتشکده در کنار یادگار ساسانیان، تیرخلاص به شاهکار معماری ایرانی است.

فروردین 20, 1404 6 دقیقه خواندن
چاپ خبر

‌خبرگزاری مهر_ گروه جامعه؛ سیاوُش آریا پژوهشگر تاریخ ایران و میراث فرهنگی و کُنشگر میراث فرهنگی و گردشگری در یادداشتی که آن را در اختیار خبرگزاری مهر قرار داده نوشت: گل بود به سبزه نیز، آراسته شد. این ضرب المثل) گواه روشنی است بر حال و روز نزارِ یادگار ساسانیان در شهر فیروزآباد.

ساخت و سازهای گسترده، کاخ اردشیر بابکان را کور کرد

خاکسپاری مردگان مردم روستای آتشکده کم بود، ساخت و سازهای گُسترده و اَفسارگسیخته که خلاف قانون و ضابطه‌های میراث فرهنگی است، حریم درجه یکِ کاخ اَردشیر بابکان را نشانه گرفته و شکسته و عَرصه و بنای ساسانیان را خَدشه دار و کور کرده است. رشد قارچ گونه و بی ضابطه رستوران‌ها، کبابی و فروشگاه‌های مواد خوراکی در حریم درجه یک شاهکار معماری ساسانیان در چندین سال گذشته، اَفزون بر سرپیچی از قانون‌های میراث فرهنگی، چهره ناخوشایند و زننده‌ای را به نمایش گذاشته است که با روح و هویت یک یادمان تاریخی و فرهنگی ناسازگار بوده و شأن و حرمت و منزلت آن را به زیر پرسش برده و خَدشه دار کرده است. نصب و برپایی تیرهای برق در حریم درجه یک و کنار کاخ اَردشیر بابکان از دیگر دشواری‌های پیش روی یادگار بی همتای ساسانیان است.

فاجعه‌ای غم اَنگیز که گریبان کاخ ساسانیان را گرفته است

سیاست‌های یک بام و دو هوای وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و تصمیم نادرست و ناپخته و نسنجیده معاون وقت آن در ماندگاری روستای آتشکده در حریم درجه یک و کنار کاخ اَردشیر بابکان، بی گمان سرپیچی از قانون و ضابطه‌های میراث فرهنگی است که با منشورهای فراملی حفاظت از آثار تاریخی و فرهنگی ناسازگار بوده و در واقع، تیر خلاصِ وزارت میراث فرهنگی بر پیکره ناتوان و رنجور و بی دفاع میراث ساسانیان بوده و فاجعه‌ای غم اَنگیز را برجای گذاشته است.

به باور کارشناسان میراث فرهنگی و باستان شناسان اعلام موافقت وزارت میراث فرهنگی برای ماندگاری و تهیه طرح هادی روستای آتشکده در عرصه و حریم کاخ اَردشیر بابکان تیر خلاصی بر سرِ نخستین بنای گُنبددار جهان به وسیله وزارت میراث فرهنگی است. این در حالی است که برپایه ضابطه‌های حریم، هرگونه ساخت و ساز ممنوع بوده و باید روستای آتشکده به جایی بیرون از حریم منتقل شود.

کارشناسان این اقدام غیرکارشناسی و نسنجیده معاونت میراث فرهنگی وقت کشور را نقض روشن و آشکار ضابطه‌های حریم یادمان تاریخی کاخ اَردشیر بابکان می‌دانند. همچنین نگارنده در بازدیدهای میدانی سالانه خود از کاخ اَردشیر و بازدیدی که به تازگی انجام گرفته، بیننده ساخت و سازهای نوین و بدون ضابطه و کور شدن حریم و عرصه میراث جاویدان ساسانیان بوده است. ساخت و سازهایی که با روح یک یادمان تاریخی فرهنگی ناسازگار است. از سویی، زمانی که از چشم انداز فرهنگی یک یادمان تاریخی نام می بریم یعنی بخشی از عرصه و هویت آنکه بدون حفظ و پاسداری از چشم انداز فرهنگی، آن یادمان تاریخی هویت خود را از دست می‌دهد.

بوی دود کبابی‌ها، گردشگران را فراری می‌دهد

رشد روزاَفزون و قارچ گونه کبابی‌ها و رستوران‌ها در حریم درجه یک کاخ اَردشیر بابکان، جدا از سرپیچی از قانون و ضابط های میراث فرهنگی که نقض روشن و آشکار میراث فرهنگی به شمار می‌آید، مایه آزار گردشگران فرنگی و داخلی کشور است و بوی بد و آزار دهنده کبابی‌ها، راهی را جز فرار گردشگران برجای نخواهد گذاشت. همچنین وجود اَنبوه رستوران‌ها در حریم درجه یک میراث ساسانیان که همواره رو به گسترش است صحنه ناخوشایند و زشتی را به نمایش گذاشته است و در شأن و جایگاه یک یادمان تاریخی که از آن به عنوان شاهکار معماری ایرانی در جهان نام می‌برند، نبوده و نیست.

ساخت و سازهای گسترده، کاخ اردشیر بابکان را کور کرد

رشد قارچ گونه کبابی‌ها و رستوران‌ها بدون ضابطه و سرپیچی از قانون‌های میراث فرهنگی بر دل نگرانی‌های کُنشگران و کارشناسان میراث فرهنگی افزوده است و در آینده‌ای نه چندان دور به یکی دیگر از چالش‌های پیش روی یادگار ساسانیان تبدیل خواهد شد. کارشناسان و کُنشگران میراث فرهنگی به شدت نگران از دست رفتن جایگاه و حرمت میراث شکوهمند ساسانیان بوده و خواستار پیگیری و راه چاره‌ای درست و منطقی از سوی وزارت میراث فرهنگی هستند که در چهارچوب ضابطه‌های میراث فرهنگی بگنجد و از خَدشه دار شدن بیشتر چهره کاخ اَردشیر پیشگیری کند.

فاجعه‌ای که در چهار دهه گریبانگیر میراث ساسانیان شد

ساخت و سازها و گسترش بی رَویه و بی ضابطه روستای آتشکده در حریم و عرصه کاخ اَردشیر بابکان درحالی روی می‌دهد که با نگرش به نقشه و نگاره‌های هوایی در سال‌های ۱۳۵۴ و ۵۵ خورشیدی می‌توان به عمق فاجعه و تخلف‌های آشکار آن پِی برد. در نگاره‌هایی که از کاخ اردشیر در سال‌های ۵۴ و ۵۵ خورشیدی برجای مانده، تنها نزدیک چهار تا پنج «کومه» و نه خانه، در حاشیه کاخ اَردشیر دیده می‌شود.

ساخت و سازهای گسترده، کاخ اردشیر بابکان را کور کرد

این جاست که می‌توان به عمق فاجعه‌ای که در چهار دهه گذشته، رخ داده است، ِپی برد. موضوعی که بر دل نگرانی‌های کُنشگران و کارشناسان میراث فرهنگی اَفزوده و خواستار تجدیدنظر در تصمیم گیری های مدیریت شهری و سرپرستان وزارت میراث فرهنگی شده‌اند. کارشناسان میراث فرهنگی می‌گویند: باید هر چه زودتر روستای آتشکده جا به جا شود و هرکاری جز این تصمیم، ناروا، غیرمنطقی و سرپیچی از ضابطه‌های میراث فرهنگی به شمار می‌آید. همچنین با رَوند پیشرفت و گسترش و دگرگونی بافت روستاها به شهر و شهریگری، بی گمان ماندگاری روستای آتشکده به فاجعه‌ای ژرف و دور از انتظار در آینده تبدیل خواهد شد.

زیرا یک شهر یا روستا برای ماندگاری به تأسیسات آب، برق، گاز و تلفن نیازمند است. از سویی، در بازدیدهای پِروفسور «هوگی» و «هوف» در گذشته نیز، با نگرش به ضابطه‌های حریم و عرصه بر جا به جایی روستای آتشکده پافشاری شده است.

ساخت و سازهای گسترده، کاخ اردشیر بابکان را کور کرد

یکی از موضوع‌هایی که وزارت میراث فرهنگی برای ماندگاری روستای آتشکده در کنار کاخ اَردشیر ساسانی از آن نام می‌برد، پرونده ثبت جهانی آن است که به روستای آتشکده در بندهای پرونده اشاره شده است. اما کارشناسان میراث فرهنگی در پاسخ می‌گویند، نخست که این تصمیم غیرکارشناسی و نادرست بوده و به زیان هویت ملی و میراث فرهنگی کشور است و مهم‌تر اینکه، در آن زمان شمار خانه‌ها و رستوران و فروشگاه‌ها بسیار اَندک بوده و بنا نبوده است که روستا پیشرفت بیشتری کند و ساخت و سازهای تازه‌تری در آن صورت گیرد. ولی در چندین سال گذشته، وضعیت به شکل نامتعارف و غیرمنطقی ای تغییر کرده و هویت و شأن و منزلت یادگار ساسانیان را خَدشه دار و به زیر پرسش برده است و اگر امروز جلو این داستان گرفته نشود، در آینده‌ای نزدیک به فاجعه و چالشی غیرقابل حل تبدیل خواهد شد.

نخاله‌های ساختمانی و تبلیغات بر روی حصار کاخ اَردشیر!

اما در نوروز امسال و در میان چشمان هزاران مسافر و گردشگر نوروزی، رخ داد ناخوشایندی سبب دل نگرانی کُنشگران میراث فرهنگی شد. در پشت حصار یا فنس کشی کاخ اَردشیر ساسانی، اَنبوهی از نخاله ساختمانی آن هم در نوروز رها شده بود که چهره زشت و نازیبایی را به نمایش گذاشته بود. همچنین از درون مجموعه تابوک‌های بی شماری پشت فنس کشی ریخته و رها شده بود که صحنه زننده‌ای را برجای گذاشته بود. بدتر از همه، یادگار ساسانیان به جایگاهی برای تبلیغات رستوران‌ها و اقامتگاه‌ها تبدیل شده و مالکان پارچه و بنرهای خود را بر روی حصارکشی کاخ نصب کرده بودند که نشان از نبود نظارت و درک درست برخی از مسئولان مربوطه دارد.

ساخت و سازهای گسترده، کاخ اردشیر بابکان را کور کرد

در پایان نیز، مجموعه جهانی کاخ اَردشیر ساسانی بدون آگاهی رسانی در خبرگزاری‌های رسمی و تنها یک شب مانده به روز ۱۳ فروردین در گروه فضای مجازی مدیران میراث فرهنگی استان و بنا بر تصمیم مدیرکل میراث فرهنگی، تعطیل شد و انبوه مسافران و گردشگران پشت درهای بسته روز ۱۳ فروردین را به سر بردند!

گفتنی است کاخ اردشیر بابکان در ۹۰ کیلومتری جنوب خاوری شهر شیراز قرار گرفته و به ثبت جهانی در پرونده «منظر باستان شناسی ساسانی فارس» رسیده است.

من رو دنبال کنید نویسنده:

مهر نیوز

خبرگزاری مهر (MNA) از هجدهم اسفندماه سال ۸۱ فعالیت آزمایشی خود را آغاز کرده و پس از آن در ۲۹ اردیبهشت ماه سال ۸۲. متقارن با ۱۷ ربیع‌الاول، سالروز ولادت رسول گرامی اسلام (ص) به صورت آزمایشی بر روی شبکه اینترنت قرار گرفت. این خبرگزاری سوم تیرماه سال ۱۳۸۲ همزمان با روز اطلاع رسانی دینی فعالیت رسمی خود را به دو زبان فارسی و انگلیسی آغاز کرد و بخش عربی «مهر» ۱۴ دی ماه همان سال، همزمان با میلاد با سعادت هشتمین اختر آسمان امامت و ولایت فعالیت خود را در پیش گرفت. ۱) اداره کل اخبار داخلی: این اداره کل متشکل از «گروه‌های فرهنگ، هنر، سیاست، اقتصاد، جامعه، دین و اندیشه، حوزه و دانشگاه، دانش و فناوری، ورزش و عکس» است. ۲) اداره کل اخبار خارجی: اداره اخبار خارجی مهر در دو بخش فارسی شامل: «گروه‌های خبری آسیای شرقی و اقیانوسیه، آسیای غربی، اوراسیا، خاورمیانه و آفریقای شمالی، آفریقای مرکزی و جنوبی، اروپا، آمریکای شمالی و آمریکای لاتین و ایران در جهان» و بخش زبان‌های خارجی، شامل «عربی، انگلیسی، استانبولی، اردو و کردی» فعال است. ۳) اداره کل اخبار استان‌ها: خبرگزاری مهر با دارا بودن دفتر خبری در تمامی استان‌ها، اخبار استانی را در ۵ گروه منطقه‌ای در سطح کشور دسته بندی نموده است که شامل مناطق «شمال، شرق، غرب، جنوب و مرکز» است. ۴) اداره کل رسانه‌های نو: به منظور فعالیت مؤثر خبرگزاری مهر در فضای مجازی این اداره در بخش‌های «شبکه‌های اجتماعی، فیلم، اینفوگرافیک، رادیومهر و مجله مهر» به تولید محتوا می‌پردازد.فعالیت‌های بین المللی خبرگزاری مهر ۵ سال پس از تأسیس در سال ۲۰۰۷ به عنوان چهلمین عضو رسمی اتحادیه خبرگزاری‌های آسیا و اقیانوسیه «اوآنا» در سیزدهمین نشست عمومی این اتحادیه پذیرفته شد. بعد از برگزاری بیست و نهمین نشست کمیته اجرایی اتحادیه خبرگزاری‌های آسیا و اقیانوسیه آذر ماه سال ۱۳۸۶ (۲۰۰۷) در جاکارتا اعضای این گروه ضمن بررسی مصوبات اجلاس سال گذشته (۲۰۰۶) تهران، درخواست عضویت خبرگزاری مهر را نیز مورد بررسی قرار دادند و موافقت خود را با پیوستن مهر به عنوان چهلمین عضو «اوآنا» اعلام کردند. خبرگزاری مهر توانست در همین مدت کوتاه نقشی فعال در آن سازمان و عرصه بین الملل ایفا کند. خبرگزاری مهر در سال ۲۰۰۹ میزبان سی و یکمین نشست کمیته اجرایی و بیست و پنجمین کمیته فنی اوآنا در تهران بوده‌است. خبرگزاری مهر در کنفرانس‌های مهم بین‌لمللی همچون: المپیک رسانه‌ها (چین ۲۰۰۹)، نشست سران اوآنا (کره جنوبی ۲۰۱۰)، چهاردهمین مجمع عمومی "اوآنا" (استانبول ۲۰۱۰)، سی و سومین نشست کمیته اجرایی و بیست و هفتمین نشست گروه فنی خبری اوآنا (مغولستان، اولانباتور ۲۰۱۱)، جشن پنجاهمین سال تأسیس اوآنا (بانکوک، تایلند ۲۰۱۲) دومین اجلاس جهانی رسانه‌ها (مسکو ۲۰۱۲) حضور فعال داشته و میهمان ویژه سومین کنگره جهانی خبرگزاری‌ها (بوینس آیرس، آرژانتین ۲۰۱۰) بوده است. سی و هشتمین اجلاس کمیته فنی و اجرایی اوآنا (فوریه ۲۰۱۵) سی و نهمین اجلاس کمیته فنی و اجرایی اوآنا (نوامبر ۲۰۱۵) اجلاس جهانی اقتصادی قزاقستان (۲۰۱۶) اجلاس جهانی رسانه‌ای اقتصادی سن پترزبورگ، روسیه (۲۰۱۶) اجلاس رسانه‌ای جاده ابریشم چین (۲۰۱۶) اعزام خبرنگار به نمایشگاه صنعت حلال تایلند به دعوت رسمی دولت تایلند (۲۰۱۶) اعزام خبرنگار به دوره آموزشی خبرگزاری اسپوتنیک روسیه به دعوت رسمی خبرگزاری (۲۰۱۶) کنفرانس رسانه‌های اسلامی، اندونزی (۲۰۱۶) چهلمین نشست کمیته فنی و اجرایی و شانزدهمین اجلاس مجمع عمومی اوآنا، آذربایجان (نوامبر ۲۰۱۶) پنجمین کنگره جهانی خبرگزاری‌ها، آذربایجان (نوامبر ۲۰۱۶) این خبرگزاری مبتکر پرچم سازمان ۵۰ ساله خبرگزاری‌های آسیا-اقیانوسیه بوده و منتخب فعال‌ترین خبرگزاری این سازمان در سال ۲۰۱۰ بوده است.انتشارات رسانه مهر خبرگزاری مهر در سال ۱۳۹۰ مجوز انتشارات رسانه مهر را با هدف انتشار کتاب و آثار مکتوب از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دریافت کرد. کتاب‌هایی همچون "جای پای جلال" نوشته مهدی قزلی، "حرفه‌ای " نوشته مرتضی قاضی و "واژه نامه اصطلاحات مطبوعاتی فارسی –انگلیسی" از جمله آثار انتشار یافته این مجموعه است.ارتباط با رسانه‌های جهان نظر به حضور بین‌المللی و اثرگذاری، این خبرگزاری ۶ زبانه (فارسی، عربی، انگلیسی، ترکی، اردو، کردی) به عنوان، مرجع قابل اعتمادی برای رسانه‌های معتبر دنیا تبدیل شده است. از این رو بسیاری از رسانه‌های خارجی ضمن اعلام آمادگی برای ایجاد دفاتر نمایندگی در منطقه مورد نظر برای تبادل اخبار و انعکاس وقایع مهم خبری دو کشور اقدام به امضا تفاهم نامه همکاری با خبرگزاری مهر کرده‌اند. خبرگزاری شینهوا (چین)، کیودو (ژاپن)، پی تی آی (هند)، تاس (روسیه)، اسپوتنیک (روسیه)، افه (اسپانیا)، برناما (مالزی)، پیرولی (گرجستان)، آکوپرس (رومانی)، یونهاپ (کره جنوبی)، پرنسا لاتینا (کوبا)، وی ان ای (ویتنام)، جیهان (ترکیه)، آنتارا (اندونزی)، ترند (آذربایجان)، نیوزیانا (زیمبابوه)، مونتسامه (مغولستان)، سانا (سوریه)، ای پی پی (پاکستان)، پی ان ای (فیلیپین) و آوا (افغانستان) برخی از خبرگزاری‌های طرف قرارداد با خبرگزاری مهر هستند.میثاق اخلاق حرفه‌ای خبرگزاری مهر خود را متعهد به رعایت میثاق اخلاق حرفه‌ای خبرگزاری‌ها می‌داند. با مهر به دنیا نگاه کنیم صاحب امتیاز: سازمان تبلیغات اسلامی مدیر عامل و مدیر مسئول: محمد مهدی رحمتی معاون خبر: محمدحسین معلم طاهری

هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید

    دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    پنج + 6 =

    پیشنهاد ویژه

    • 5″بهترین پیتزا ناپولیتن تهران” کجاست؟+(آدرس،تلفن)
    • سودآوری از فعالیت‌های اصلی «تجلی» در راه است
    • تالاب خشکیده «صالحیه» منشأ گرد و غبار در تهران
    • «ومعادن» زمان برگزاری مجمع خود را اعلام کرد
    • حداقل گارانتی لوازم خانگی و صوتی‌تصویری ۲۴ ماه شد
    • جاسوس یا فناوری؟
    • ثبت ۵۰ مسجد در ۱۴ استان در فهرست موقت یونسکو
    • اینانلو: موزه فرش را قبل از جنگ تجهیز کرده بودیم
    • راز نظم در آسمان / چرا هواپیماها در آسمان با یکدیگر برخورد نمی‌کنند؟
    • خسروی: فقط ۶ مخزن امن با استانداردهای موزه‌ای در کل کشور داریم
    • مهاجرانی: اگر اقدامات حفاظتی موزه‌ها ناکافی است، مقصر ماییم
    • گردشگری 724
    • ارتباط با تیم گردشگری 724
    • حریم شخصی کاربران گردشگری 724
    • خرید رپورتاژ
    • درباره گردشگری 724
    • شرایط بازنشر محتوا
    • عصر گردشگری
    • قیمت تور مالدیو
    • با تور روسیه از مشهد، یک شب مهمان ما در مشهد باشید!

    info@gardeshgari724.ir

    تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به  گردشگری 724 است و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.

    • گردشگری 724
    • جاهای دیدنی و جاذبه‌های گردشگری (ایران و جهان)
    • هتل ها
    • مقاصد سفر
    • غذا و رستوران
    • میراث فرهنگی
    • فرهنگ و تاریخ (ایران و جهان)
    • راهنمای سفر
    • سایر
      • همسفر ایرانی
      • بلیط اتوبوس