گردشگری 724 | دنیای گردشگری
  • گردشگری 724
  • جاهای دیدنی و جاذبه‌های گردشگری (ایران و جهان)
  • هتل ها
  • مقاصد سفر
  • غذا و رستوران
  • میراث فرهنگی
  • فرهنگ و تاریخ (ایران و جهان)
  • راهنمای سفر
  • سایر
    • همسفر ایرانی
    • بلیط اتوبوس
۳۱
تیر
  • گردشگری 724
  • جاهای دیدنی و جاذبه‌های گردشگری (ایران و جهان)
  • هتل ها
  • مقاصد سفر
  • غذا و رستوران
  • میراث فرهنگی
  • فرهنگ و تاریخ (ایران و جهان)
  • راهنمای سفر
  • سایر
    • همسفر ایرانی
    • بلیط اتوبوس
زلزله و فرسایش میراث؛ ضرورت بازاندیشی در حفاظت از آثار تاریخی و طبیعی

زلزله و فرسایش میراث؛ ضرورت بازاندیشی در حفاظت از آثار تاریخی و طبیعی

سمنان- در شرایطی که فرونشست‌ها، زلزله‌ها و سیلاب‌ها آثار تاریخی و طبیعی کشور را تهدید می‌کنند، کارشناسان بر لزوم تقویت مطالعات، اجرای پدافند غیرعامل و تأمین زیرساخت‌های حفاظتی تأکید دارند.

تیر 30, 1404 5 دقیقه خواندن
چاپ خبر

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها – ندا شمس: در سال‌های اخیر با تشدید پدیده‌هایی نظیر زلزله، سیلاب، رانش زمین و به‌ویژه فرونشست‌های گسترده در نواحی مختلف ایران، تهدیدهای جدی متوجه آثار تاریخی و زیست‌محیطی کشور شده است. ساخت‌وسازهای بی‌ضابطه، برداشت بی‌رویه از منابع آبی، تخریب پوشش گیاهی، و کاهش تاب‌آوری زیست‌بوم‌ها تنها بخشی از زنجیره معضلاتی است که در کنار کم‌توجهی به اصول پدافند غیرعامل، می‌تواند فجایعی همچون نابودی میراث ملی را رقم بزند.

در این میان، استان‌هایی چون سمنان، که به سبب موقعیت جغرافیایی در پهنه‌ای زلزله‌خیز، خشک و آسیب‌پذیر قرار دارند، بیش از پیش نیازمند تدابیر پیشگیرانه‌اند. کارشناسان حوزه مدیریت بحران و پدافند غیرعامل معتقدند بدون توجه به برنامه‌های مقاوم‌سازی، مستندسازی دقیق آثار و مداخلات حفاظتی علمی، در صورت وقوع زلزله، پیامدهایی جبران‌ناپذیر در انتظار این مواریث است.

زلزله و فرسایش میراث؛ ضرورت بازاندیشی در حفاظت از آثار تاریخی و طبیعی

بافت‌های تاریخی، سازه‌های سنتی، مسیرهای قناتی و زیستگاه‌های طبیعی در معرض تهدید

پژوهشگر حفاظت از میراث فرهنگی و طبیعی در گفت‌وگو با خبرنگار مهر ضمن بیان اینکه زلزله یکی از اصلی‌ترین مخاطرات طبیعی در ایران است که نه‌تنها جوامع انسانی، بلکه بافت‌های تاریخی، سازه‌های سنتی، مسیرهای قناتی و حتی زیستگاه‌های طبیعی را نیز در معرض تهدید مستقیم قرار می‌دهد، افزود: بسیاری از آثار ثبت‌نشده تاریخی، با کوچک‌ترین لرزش در خطر ریزش یا تخریب قرار می‌گیرند، در حالی که هیچ‌گونه نقشه یا مستند علمی دقیقی از آن‌ها وجود ندارد. در چنین شرایطی، حتی مرمت پس از حادثه نیز امکان‌پذیر نیست.

هانی رستگاران، با اشاره به لزوم گنجاندن اصول پدافند غیرعامل در برنامه‌ریزی‌های مرمتی و توسعه‌ای افزود: در استان سمنان، با وجود ظرفیت بالای تاریخی، شاهد فرسایش خاموش بسیاری از آثار هستیم.

وی تصریح کرد: حتی آثاری که ثبت ملی یا در حال ثبت جهانی هستند نیز به دلیل کمبود زیرساخت، نبود مطالعات ژئوتکنیکی و عدم تخصیص منابع کافی، در معرض آسیب‌های پنهان هستند. زلزله فقط تخریب نیست؛ زلزله یک هشدار برای بازاندیشی در شیوه‌های نگهداری از میراث است.»

ضرورت ایجاد بانک دیجیتال آثار تاریخی

در همین راستا، کارشناسان پدافند غیرعامل و اعضای سازمان هلال احمر استان سمنان تاکید دارند که باید لایه‌های امنیتی حفاظتی در برابر بلایای طبیعی، از جمله آموزش نیروی انسانی بومی، ایجاد بانک دیجیتال آثار تاریخی، پوشش بیمه‌ای و نیز نصب حسگرهای هوشمند در برخی نقاط آسیب‌پذیر به‌صورت جدی پیگیری شود.

محمد جهانشاهی، دبیر کمیته طبیعت‌گردی و گردشگری سبز وزارت میراث فرهنگی در گفت‌وگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: زلزله می‌تواند چرخه زیستی یک منطقه را به‌کلی متحول کند.

وی با بیان اینکه در بسیاری از نقاط کشور، ما در شرایطی قرار داریم که از قبل آبستن افزایش ضریب خسارت ناشی از بلایای طبیعی هستیم، گفت: برای مثال، سال‌ها خشکسالی، منجر به خشک شدن پوشش گیاهی و افزایش آتش‌سوزی‌ها شده به طوری که در بهاری که گذشت شاهد افزایش گاهاً تا ۷۰۰ درصدی آتش سوزی‌ها در جنگل‌ها و مراتع کشور باشیم، یا برداشت بیش از حد از سفره‌های آب زیرزمینی، خسارت‌های فرونشست را به شکل خطرناک‌تری تشدید کرده است.

وی تصریح کرد: در کنار اینها، کاهش پوشش گیاهی در مراتع و جنگل‌ها باعث افزایش روان‌آب‌ها شده که قدرت تخریبی بالایی در زمان وقوع بارش دارند و خسارت‌های بارندگی را بسیار بیشتر از منافع این فاکتور مهم رقم می‌زنند.

زلزله و فرسایش میراث؛ ضرورت بازاندیشی در حفاظت از آثار تاریخی و طبیعی

بی توجهی به محیط‌های طبیعی و چرخه زیستی

دبیر کمیته طبیعت‌گردی و گردشگری سبز وزارت میراث فرهنگی با تاکید بر کم‌توجهی به محیط‌های طبیعی در مطالعات بلایا به ویژه زلزله، افزود: متأسفانه ما تمرکز زیادی بر جوامع انسانی داریم که طبیعی است، ولی محیط‌های طبیعی که بخشی از چرخه زیستی ما هستند و از جنبه دیگری ارزش‌های میراثی دارند، در اولویت بررسی قرار نمی‌گیرند.

جهانشاهی تصریح کرد: در شرایط بحرانی، عمده منابع و انرژی به سمت جوامع انسان‌ها هدایت می‌شوند و بخش طبیعت معمولاً مغفول می‌ماند، در حالی که زلزله در این محیط‌ها نیز باعث رانش‌، شکست، لغزش و … که آثار متنوعی از جمله مرگ و میر گونه‌های جانوری می‌شود؛ به‌ویژه حیات‌وحشی که کندرو است و یا با اخلال در زنجیره غذایی، تبعات جدی بر جای می‌گذارد و این خسارت‌ها می‌تواند در بخش‌های انسانی چرخه زیستی نیز اثرگذار باشد.

وی با اشاره به تجربه‌های جهانی، به پارک ملی یلواستون در آمریکا اشاره کرد و گفت: این پارک که سالانه به طور متوسط هزار و پانصد زلزله را تجربه می‌کند، با بیش از هشتصد میلیون دلار درآمد سالانه و بیش از هشت هزار شغل در اقتصاد محلی، یکی از مهم‌ترین مقاصد ژئوتوریستی دنیاست.

زلزله «بم» تنها یک فاجعه انسانی نبود

دبیر کمیته طبیعت‌گردی و گردشگری سبز وزارت میراث فرهنگی همچنین خاطرنشان کرد: حال اگر در چنین منطقه‌ای زلزله، صدمات زلزله جدی شود نه تنها زیستگاه و کل عرصه طبیعی بلکه اقتصاد محلی نیز به شدت تحت‌تأثیر قرار می‌گیرد.

جهانشاهی افزود: در کشور ما نیز زلزله بم تنها یک فاجعه انسانی نبود؛ بلکه باعث خشک شدن صدها هکتار نخلستان و از بین رفتن دها قنات شد که شریان‌های حیات بخش طبیعی و فرهنگی آن منطقه بودند. بالغ بر هشت هزار هکتار باغ و نخلستان آسیب دیدند که ششصد هکتار از آن‌ها کاملاً از بین رفتند.

وی افزود: این هم آسیب به منظر طبیعی بود و هم میراث فرهنگی و کشاورزی آن منطقه، بنابراین نباید تأثیرات زلزله را تنها در مرگ و میر یا تخریب خانه‌ها خلاصه کرد.

زلزله و فرسایش میراث؛ ضرورت بازاندیشی در حفاظت از آثار تاریخی و طبیعی

تغییر ساختار زیستی منطقه با بلایای طبیعی

دبیر کمیته طبیعت‌گردی و گردشگری سبز وزارت میراث فرهنگی تأکید کرد: ما نیازمند سرمایه‌گذاری در مطالعات جدی‌تری در حوزه عرصه‌های طبیعی به ویژه زیستگاه‌ها هستیم.

جهانشاهی افزود: بسیاری از آثار طبیعی و حتی مناطق حفاظت‌شده که به عنوان منابع ارزشمند طبیعت‌گردی شناخته می‌شوند، بایست با نگاه پایدار سازی مورد مطالعه و برنامه ریزی قرار گیرند و در این زمینه باید بخشی از منابع ملی به این مباحث اختصاص یابد چرا که تبعات حوادث و بلایای طبیعی به ویژه زلزله می‌تواند ساختار زیستی منطقه را برای دهه‌ها تغییر دهد.

ضرورت تدوین «نقشه ملی خطر زلزله برای میراث»

بررسی گفت‌وگوهای صورت‌گرفته با کارشناسان حوزه میراث فرهنگی، طبیعت‌گردی، پدافند غیرعامل و مدیریت بحران نشان می‌دهد که ایران با مجموعه‌ای از چالش‌های جدی در برابر زلزله مواجه است.

از فرونشست زمین در مرکز ایران گرفته تا آسیب‌پذیری کوه‌پایه‌ها در شمال و زاگرس، بسیاری از آثار تاریخی و طبیعی بدون مداخله مؤثر، در مسیر نابودی تدریجی قرار دارند.

لزوم تدوین «نقشه ملی خطر زلزله برای میراث» با تمرکز بر استان‌هایی مانند سمنان، کرمان، فارس، تهران و خراسان، از جمله پیشنهادهای فوری کارشناسان است. در این میان، تقویت مشارکت‌های بین‌نهادی، استفاده از ظرفیت مردمی و فناوری‌های نوین (نقشه‌برداری هوایی، اسکن‌های سه‌بعدی، سامانه هشدار سریع و…) می‌تواند افق جدیدی برای حفاظت از میراث در برابر بلایای طبیعی ترسیم کند.

من رو دنبال کنید نویسنده:

مهر نیوز

خبرگزاری مهر (MNA) از هجدهم اسفندماه سال ۸۱ فعالیت آزمایشی خود را آغاز کرده و پس از آن در ۲۹ اردیبهشت ماه سال ۸۲. متقارن با ۱۷ ربیع‌الاول، سالروز ولادت رسول گرامی اسلام (ص) به صورت آزمایشی بر روی شبکه اینترنت قرار گرفت. این خبرگزاری سوم تیرماه سال ۱۳۸۲ همزمان با روز اطلاع رسانی دینی فعالیت رسمی خود را به دو زبان فارسی و انگلیسی آغاز کرد و بخش عربی «مهر» ۱۴ دی ماه همان سال، همزمان با میلاد با سعادت هشتمین اختر آسمان امامت و ولایت فعالیت خود را در پیش گرفت. ۱) اداره کل اخبار داخلی: این اداره کل متشکل از «گروه‌های فرهنگ، هنر، سیاست، اقتصاد، جامعه، دین و اندیشه، حوزه و دانشگاه، دانش و فناوری، ورزش و عکس» است. ۲) اداره کل اخبار خارجی: اداره اخبار خارجی مهر در دو بخش فارسی شامل: «گروه‌های خبری آسیای شرقی و اقیانوسیه، آسیای غربی، اوراسیا، خاورمیانه و آفریقای شمالی، آفریقای مرکزی و جنوبی، اروپا، آمریکای شمالی و آمریکای لاتین و ایران در جهان» و بخش زبان‌های خارجی، شامل «عربی، انگلیسی، استانبولی، اردو و کردی» فعال است. ۳) اداره کل اخبار استان‌ها: خبرگزاری مهر با دارا بودن دفتر خبری در تمامی استان‌ها، اخبار استانی را در ۵ گروه منطقه‌ای در سطح کشور دسته بندی نموده است که شامل مناطق «شمال، شرق، غرب، جنوب و مرکز» است. ۴) اداره کل رسانه‌های نو: به منظور فعالیت مؤثر خبرگزاری مهر در فضای مجازی این اداره در بخش‌های «شبکه‌های اجتماعی، فیلم، اینفوگرافیک، رادیومهر و مجله مهر» به تولید محتوا می‌پردازد.فعالیت‌های بین المللی خبرگزاری مهر ۵ سال پس از تأسیس در سال ۲۰۰۷ به عنوان چهلمین عضو رسمی اتحادیه خبرگزاری‌های آسیا و اقیانوسیه «اوآنا» در سیزدهمین نشست عمومی این اتحادیه پذیرفته شد. بعد از برگزاری بیست و نهمین نشست کمیته اجرایی اتحادیه خبرگزاری‌های آسیا و اقیانوسیه آذر ماه سال ۱۳۸۶ (۲۰۰۷) در جاکارتا اعضای این گروه ضمن بررسی مصوبات اجلاس سال گذشته (۲۰۰۶) تهران، درخواست عضویت خبرگزاری مهر را نیز مورد بررسی قرار دادند و موافقت خود را با پیوستن مهر به عنوان چهلمین عضو «اوآنا» اعلام کردند. خبرگزاری مهر توانست در همین مدت کوتاه نقشی فعال در آن سازمان و عرصه بین الملل ایفا کند. خبرگزاری مهر در سال ۲۰۰۹ میزبان سی و یکمین نشست کمیته اجرایی و بیست و پنجمین کمیته فنی اوآنا در تهران بوده‌است. خبرگزاری مهر در کنفرانس‌های مهم بین‌لمللی همچون: المپیک رسانه‌ها (چین ۲۰۰۹)، نشست سران اوآنا (کره جنوبی ۲۰۱۰)، چهاردهمین مجمع عمومی "اوآنا" (استانبول ۲۰۱۰)، سی و سومین نشست کمیته اجرایی و بیست و هفتمین نشست گروه فنی خبری اوآنا (مغولستان، اولانباتور ۲۰۱۱)، جشن پنجاهمین سال تأسیس اوآنا (بانکوک، تایلند ۲۰۱۲) دومین اجلاس جهانی رسانه‌ها (مسکو ۲۰۱۲) حضور فعال داشته و میهمان ویژه سومین کنگره جهانی خبرگزاری‌ها (بوینس آیرس، آرژانتین ۲۰۱۰) بوده است. سی و هشتمین اجلاس کمیته فنی و اجرایی اوآنا (فوریه ۲۰۱۵) سی و نهمین اجلاس کمیته فنی و اجرایی اوآنا (نوامبر ۲۰۱۵) اجلاس جهانی اقتصادی قزاقستان (۲۰۱۶) اجلاس جهانی رسانه‌ای اقتصادی سن پترزبورگ، روسیه (۲۰۱۶) اجلاس رسانه‌ای جاده ابریشم چین (۲۰۱۶) اعزام خبرنگار به نمایشگاه صنعت حلال تایلند به دعوت رسمی دولت تایلند (۲۰۱۶) اعزام خبرنگار به دوره آموزشی خبرگزاری اسپوتنیک روسیه به دعوت رسمی خبرگزاری (۲۰۱۶) کنفرانس رسانه‌های اسلامی، اندونزی (۲۰۱۶) چهلمین نشست کمیته فنی و اجرایی و شانزدهمین اجلاس مجمع عمومی اوآنا، آذربایجان (نوامبر ۲۰۱۶) پنجمین کنگره جهانی خبرگزاری‌ها، آذربایجان (نوامبر ۲۰۱۶) این خبرگزاری مبتکر پرچم سازمان ۵۰ ساله خبرگزاری‌های آسیا-اقیانوسیه بوده و منتخب فعال‌ترین خبرگزاری این سازمان در سال ۲۰۱۰ بوده است.انتشارات رسانه مهر خبرگزاری مهر در سال ۱۳۹۰ مجوز انتشارات رسانه مهر را با هدف انتشار کتاب و آثار مکتوب از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دریافت کرد. کتاب‌هایی همچون "جای پای جلال" نوشته مهدی قزلی، "حرفه‌ای " نوشته مرتضی قاضی و "واژه نامه اصطلاحات مطبوعاتی فارسی –انگلیسی" از جمله آثار انتشار یافته این مجموعه است.ارتباط با رسانه‌های جهان نظر به حضور بین‌المللی و اثرگذاری، این خبرگزاری ۶ زبانه (فارسی، عربی، انگلیسی، ترکی، اردو، کردی) به عنوان، مرجع قابل اعتمادی برای رسانه‌های معتبر دنیا تبدیل شده است. از این رو بسیاری از رسانه‌های خارجی ضمن اعلام آمادگی برای ایجاد دفاتر نمایندگی در منطقه مورد نظر برای تبادل اخبار و انعکاس وقایع مهم خبری دو کشور اقدام به امضا تفاهم نامه همکاری با خبرگزاری مهر کرده‌اند. خبرگزاری شینهوا (چین)، کیودو (ژاپن)، پی تی آی (هند)، تاس (روسیه)، اسپوتنیک (روسیه)، افه (اسپانیا)، برناما (مالزی)، پیرولی (گرجستان)، آکوپرس (رومانی)، یونهاپ (کره جنوبی)، پرنسا لاتینا (کوبا)، وی ان ای (ویتنام)، جیهان (ترکیه)، آنتارا (اندونزی)، ترند (آذربایجان)، نیوزیانا (زیمبابوه)، مونتسامه (مغولستان)، سانا (سوریه)، ای پی پی (پاکستان)، پی ان ای (فیلیپین) و آوا (افغانستان) برخی از خبرگزاری‌های طرف قرارداد با خبرگزاری مهر هستند.میثاق اخلاق حرفه‌ای خبرگزاری مهر خود را متعهد به رعایت میثاق اخلاق حرفه‌ای خبرگزاری‌ها می‌داند. با مهر به دنیا نگاه کنیم صاحب امتیاز: سازمان تبلیغات اسلامی مدیر عامل و مدیر مسئول: محمد مهدی رحمتی معاون خبر: محمدحسین معلم طاهری

هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید

    دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    17 − دو =

    پیشنهاد ویژه

    • 5″بهترین پیتزا ناپولیتن تهران” کجاست؟+(آدرس،تلفن)
    • رفع موانع دریافت خودروی جانبازان تا پایان شهریور
    • پافشاری پرسپولیس برای جدایی گندوز
    • استقلال با پرسپولیسی دو آتیشه وارد مذاکره شد
    • استقلال مشتری مهاجم ایرانی روسیه شد
    • خطیبی سرمربی مس رفسنجان شد
    • ۴ بازیکن پرسپولیسی در لیست نقل‌وانتقالاتی استقلال
    • کی‌روش سرمربی عمان شد
    • نمایش عذرخواهی بیرانوند و زمزمه‌های پیوستن به استقلال
    • رئیس جدید فدراسیون کاراته و سایه سنگین دوران هروی
    • آبی پوشان از سوپرجام انصراف دادند
    • گردشگری 724
    • ارتباط با تیم گردشگری 724
    • حریم شخصی کاربران گردشگری 724
    • خرید رپورتاژ
    • درباره گردشگری 724
    • شرایط بازنشر محتوا
    • عصر گردشگری
    • قیمت تور مالدیو
    • با تور روسیه از مشهد، یک شب مهمان ما در مشهد باشید!

    info@gardeshgari724.ir

    تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به  گردشگری 724 است و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.

    • گردشگری 724
    • جاهای دیدنی و جاذبه‌های گردشگری (ایران و جهان)
    • هتل ها
    • مقاصد سفر
    • غذا و رستوران
    • میراث فرهنگی
    • فرهنگ و تاریخ (ایران و جهان)
    • راهنمای سفر
    • سایر
      • همسفر ایرانی
      • بلیط اتوبوس