جنگل های هیرکانی؛ جاذبه طبیعی بینظیر ایران
دور نمای جنگل های هیرکانی در لاهیجان جنگلهای هیرکانی، به عنوان جواهری بینظیر در طبیعت ایران، نه تنها بخشی از تاریخ و فرهنگ غنی این سرزمین هستند بلکه به عنوان میراث جهانی یونسکو در سال ۲۰۱۹ به ثبت رسیدهاند. این جنگلهادر نقطهای طلایی میان رشتهکوه البرز و دریای خزر گسترده شدهاند و با مساحتی بیش از ۵۵ هزار […]

جنگلهای هیرکانی، به عنوان جواهری بینظیر در طبیعت ایران، نه تنها بخشی از تاریخ و فرهنگ غنی این سرزمین هستند بلکه به عنوان میراث جهانی یونسکو در سال ۲۰۱۹ به ثبت رسیدهاند. این جنگلهادر نقطهای طلایی میان رشتهکوه البرز و دریای خزر گسترده شدهاند و با مساحتی بیش از ۵۵ هزار کیلومتر مربع، سهم قابل توجهی از اکوسیستم سبز ایران را به خود اختصاص دادهاند. مردم محلی آن را با عناوینی چون «فسیل زنده» و «موزه طبیعی» میشناسند، چرا که جنگلهای هیرکانی همچون نگینی در دل شمال کشور، روح تازهای به طبیعت میبخشند.
این جنگلهای باستانی که از شمال غرب تا شمال شرق ایران کشیده شدهاند، داستانی از تنوع زیستی بینظیر و اصالت گونههای گیاهی و جانوری کمیاب را در دل خود دارد. هیرکانیها جادوی طبیعت و تاریخ را در هم آمیزند؛ از نام قدیمی گرگان گرفته تا نقششان در فرهنگ و اقتصاد محلی، این جنگلها فراتر از یک منظر طبیعی، پلی هستند به دنیایی کهن و زنده. با بازدید از این جاذبه طبیعی بینظیر ایران، هر گردشگری میتواند طعم اصالت، زندگی و شکوه طبیعت هیرکانی را به بهترین شکل بچشد. برند «دستی بر ایران» مفتخر است که شما را در این سفر به قلب طبیعت ناب ایران همراهی کند.
در جنگل هیرکانی، هر برگ آوازی است که با نسیم میرقصد؛ اینجا طبیعت شعری است که قلب را به تپش وا میدارد.
-هوشنگ ابتهاج (ه.ا. سایه)
نمایش
تاریخ جنگل های هیرکانی

مطالعات حاکی از آن است که تاریخ شکلگیری این جنگلها به دورهی سوم زمینشناسی (ژوراسیک) یا عصر دایناسورها بر میگردد. اهمیت این پیشینهی زمانی وقتی افزایش مییابد که متوجه شویم عصر یخبندان در دورهی چهارم زمینشناسی رخ داده است. در آن دوره سرما تمام جنگلها، بهجز جنگل های هیرکانی را نابود کرد؛ زیرا هیرکانی، بین رشتهکوههای البرز و دریای خزر واقع شده و آبوهوای آن منطقه معتدل است. اینچنین بود که این جنگلهای از انجماد به دور ماند.
جنگل هیرکانی مادر جنگلهای اروپا و آمریکای شمالی است. شباهت ریشهی گیاهان این جنگلها حاکی از آن است که تغییرات ناشی از عصر یخبندان، جنگلهای اروپا را از جنگلهای هیرکانی جدا کرده؛ حتی پرندههای این جنگلها باهم شباهت دارند.
جغرافیای جنگل های هیرکانی
این جنگلها از شرق تا غرب، بخشهایی از پنج استان ایران را پوشاندهاند:
- استان خراسان شمالی
- استان گلستان
- استان مازندران
- استان گیلان
- استان اردبیل
در جنوب شرقی جمهوری آذربایجان نیز نمونههایی از این پوشش سبز طبیعی را میتوان یافت. این زیستبوم، جلگهی پست لنکران و کوههای تالش را در بر گرفته است.
جنگل های هیرکانی شمال ایران، منطقهای به طول ۸۰۰ کیلومتر و پهنای متغیر بین ۲۰ تا ۷۰ کیلومتر را در بر میگیرد. غربیترین بخش این جنگلها از آستارا در استان گیلان شروع میشود و تا درهی گلی داغی استان گلستان، در غربیترین بخش خود امتداد مییابد.
مطالعات نشان میدهد که سه منطقهی آبوهوایی در این جنگلها وجود دارد:
- مرطوب جنب حارهای، در ارتفاعات میانه
- اقیانوسی
- قارهای مرطوب، در کوهها
تراکم جنگل، شیب و فاصله از دریای خزر، تعدادی از عواملی هستند که بر آبوهوای آن تأثیر میگذارند.
حداکثر مقدار بارش در بهار، اواخر پاییز و زمستان رخ میدهد. متوسط دما در این جنگلها بین ۱۵ تا ۱۸ درجهی سانتیگراد است. خاک جنگلها حاصلخیز و غنی از مواد آلی و معدنی است.
پوشش گیاهی و جانوری
یکی از دلایلی که جنگل های هیرکانی را مبدل به جاذبهی طبیعی بینظیری در ایران کرده پوشش گیاهی و جانوری آن است. بیش از 3200 گونهی گیاهی، 296 گونه پرنده و 98 گونه پستاندار در این جنگلها شناسایی شدهاند که متأسفانه بر اثر آسیبهایی که به این زیست بوم وارد آمده تعداد این گونههای حیات وحش بسیار کاهش یافته است. در اینجا به معرفی اجمالی گونههای گیاهی و جانوری این جنگلها میپردازیم.
پوشش گیاهی

پوشش گیاهی جنگل های هیرکانی با توجه به ارتفاع آن از سطح دریا متفاوت است. زمانی بلند مازو، توسکای سیاه، توسکای ییلاقی، سفید پلت و لرگ، جلگهی ساحلی دریای خزر را پوشانده بودند؛ اما تقریباً همهی آنها از بین رفتند و آن منطقه به زمینهای کشاورزی و شهری تبدیل شد.
قسمتهای پایینی کوهپایههای کوههای تالش و البرز، با ارتفاع کمتر از ۷۰۰ متر، با جنگلهای مرطوب متنوعی پوشیده شدهاند که شامل بلند مازو، ممز اروپایی، انجیلی ایرانی، آزاد قفقازی، شب خسب و خرمندی میشوند.
در ارتفاعات میانی بین ۷۰۰ تا ۱۵۰۰ متر که منطقه ابری است، درختان غالب، سختچوبهایی مانند راش شرقی، بلند مازو، ممز اروپایی، لِوَر و شاهبلوط هستند. بلند مازو، لور، بوتهزار و استپ، در مناطق نیمهآلپی و ارتفاعات کوهها وجود دارند.
پوشش جانوری
زمانی برخی گونههای حیوانات، مانند ببر مازندران، در این جنگلها زندگی میکردهاند؛ ولی امروزه منقرض شدهاند. اما این جنگلها هنوز زیستگاه پستانداران دیگری، مانند پلنگ قفقاز، سیاهگوش، خرس قهوهای، گراز وحشی، گرگ، شغال زرد، گربهی وحشی، گورکن و سمور و همچنین نوع خاصی از پرندگان است. عقاب، جغد، اردک خاکستری، کرکس و قرقی از پرندگان منطقه هستند.
مناطق حفاظتشده در جنگل های هیرکانی
حدود ۱۰درصد از این جنگل جزو مناطق حفاظتشده است، ازجمله:
- پناهگاه حیاتوحش دودانگه و چهاردانگه شهرستان ساری در مازندران؛
- پارک ملی گلستان؛
- منطقهی حفاظتشدهی البرز مرکزی؛
- شبهجزیره و تالاب میانکاله در شمال شهرستان بهشهر استان مازندران؛
- پناهگاه حیاتوحش دشت ناز در شمال شرق ساری استان مازندران؛
- منطقهی حفاظتشدهی سیاهکشیم در جنوب تالاب انزلی استان گیلان؛
- منطقهی حفاظتشدهی جهاننما در جنوبشرقی کردکوی گلستان؛
- منطقهی حفاظتشدهی لیسار در تالش استان گیلان؛
- پناهگاه حیاتوحش سمسکنده در ساری استان مازندران؛
- پناهگاه حیاتوحش سلکه در صومعهسرا استان گیلان؛
- جنگلهای فندقلو در استان اردبیل.
تخریب
عواملی مانند چرای بیرویهی دام، قاچاق خاک و چوب جنگل، ساختوسازهای بیضابطه و آتشسوزی باعث تخریب این زیستبوم کمنظیر زمین شده است؛ حدود ۵۱درصد از پوشش جنگلی این منطقه نابود گردیده.
پارک ملی گلستان، از مناطق حفاظتشدهی جنگل های هیرکانی
مناطق حفاظتشدهی جنگل های هیرکانی، هرکدام ویژگیهای خاص خود را دارند و گونههای جانوری و گیاهی خاصی را در دامان خویش نگاهداری میکنند. پارک ملی گلستان قدیمیترین منطقهی حفاظتشدهی ایران است.
این پارک در سال ۱۳۳۶ با نام «منطقهی حفاظتشدهی آلمه وایشکی» تحت حفاظت کانون شکار قرار گرفت. در سال ۱۳۵۰ بود که بهعنوان اولین پارک ملی ایران در فهرست یونسکو ثبت شد و در مقام یکی از ذخیرهگاههای زیستمحیطی کرهی زمین معرفی گردید.
این زیستبوم گسترده، اختلاف ارتفاعی حدود ۲هزار متر در نقاط مختلف خود دارد که همین امر باعث ایجاد ریزبومهای گوناگون در آن شده است.
پارک ملی گلستان پرآب است. 21 دهنه چشمه در آن میجوشد و چندین رودخانه در آن جاری است. مادرسو، زاو، قرتو، چشمههای گلشن، گلستان، جانو، سردارخانه، دوشان، آقسو و کرکولی از رودخانههای آن هستند.
ترکیب مناسب کوه و جنگل و آب فراوان باعثشده پارک گلستان پوشش جنگلی مناسبی داشته باشد و زیستگاه مناسبی برای جانوران فراهم بسازد. سمور جنگلی مرال، شوکا، گراز، گوسفند وحشی (قوچ و میش)، بز کوهی (کل و بز)، گرگ، گربهی جنگلی، گربهی وحشی، گربهی پالاس، تشی، گرگ، وشق، روباه و روباه سرخ ازجمله پستانداران این جنگل هستند.
اما حیوانی که اهمیت پارک ملی گلستان را صدچندان میکند «پلنگ ایرانی» است. بیشترین تعداد از این گونهی در حال انقراض در پارک ملی گلستان زندگی میکنند.
علاوه بر پلنگ، گونههای کمیاب دیگری چون مرال و شوکا هم در پارک ملی گلستان زندگی میکنند که متأسفانه شکار غیرمجاز، تداوم زندگی آنها را تهدید مینماید.
پتانسیل گردشگری جنگل های هیرکانی
برای بسیاری از مردم ایران، بازدید از جایی که این منطقهی سبز در آن قرار دارد، نهایت لذت را فراهم میکند. مسیرهای متعددی به این منطقه میرسند؛ فقط از تهران چهار جادهی اصلی به جنگل های هیرکانی منتهی میشوند. تقریباً در تمام تعطیلات ملی، میلیونها نفر به آنجا سفر میکنند. در سرتاسر این منطقه، استراحتگاهها، هتلها و ویلاهایی وجود دارند که میتوان در آنها اقامت نمود.
رفتن به این مناطق برای کسانی که در آبوهوای خشک تهران و شهرهایی مانند آن زندگی میکنند تغییر بسیار خوبی است. خط ساحلی دریای کاسپین، مکان پرطرفداری است که هرساله جمع کثیری از مردم برای شنا، گردش دستهجمعی در جنگل و لذتبردن از تنوع بسیار زیاد غذاهای محلی از آن بازدید میکنند.
ازآنجاکه فرهنگ منطقهی جنوبی دریای خزر بسیار غنی است، حتی مسافران ایرانی هم چیزهای زیادی برای سیاحت پیدا خواهند کرد. طبیعتگردی در جنگلهای هیرکانی با رعایت اصول گردشگری مسئولانه را به همه توصیه میکنیم.
موقعیت مکانی جنگل های هیرکانی کجاست؟
این جنگلها از شمال غرب تا شمال شرق ایران گسترش یافتهاند. برای بازدید از این گستره، در ابتدا مقصد خود را تعیین کنید. از لوکیشن زیر نیز میتوانید استفاده نمایید:
پرسشهای متداول درباره جنگلهای هیرکانی ایران
اگر پاسخ پرسش خود را در اینجا نیافتید، در بخش دیدگاههای زیر این پست نظر خود را بنویسید تا در اسرع وقت پاسخ دهیم.
واژهی «هیرکان» چه معنایی دارد و از کجا آمده است؟
🌲«هیرکان» تلفظ یونانیِ نام «گرگان» است و به جنگلهای باستانی حاشیهٔ دریای خزر اطلاق میشود که قدمتی چند ده میلیونی دارند.
جنگلهای هیرکانی ایران چند ساله هستند و چرا منحصربهفردند؟
⏳این جنگلها بیش از ۴۰ میلیون سال قدمت دارند و در عصر یخبندان بدون آسیب باقی ماندند. در ایران بخش مرکزی و جنوبی این زیستبوم قرار دارد که بهعنوان ذخیرهگاه زیستکره و میراث جهانی یونسکو ثبت شده است.
جنگلهای هیرکانی چه اهمیتی برای شمال ایران دارند؟
💧این جنگلها نقش کلیدی در پاکی هوا و تعدیل اقلیم دارند و به دلایل زیر برای شمال کشور حیاتی هستند:
- جلوگیری از سیلاب و فرسایش خاک
- تامین منابع آب شیرین از طریق تغذیهٔ منابع زیرزمینی
- پناهگاه گونههای گیاهی و جانوری بومی و نادر
مالکیت و وضعیت حفاظت جنگلهای هیرکانی چگونه است؟
🛡️این جنگلها جزو منابع طبیعی ملی ایران هستند و همزمان بهعنوان میراث طبیعی جهان در فهرست یونسکو ثبت شدهاند. طبق قوانین بینالمللی و ملی، هیچ فرد یا سازمان خصوصی نمیتواند مالک آن باشد و حفاظت از آن بر عهدهٔ دولت و نهادهای محیطزیستی است.
هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید