اقدامات وزارت میراث فرهنگی طی ۱۲ روز جنگ و برنامههای پیش رو
وزارت میراث فرهنگی گزارشی از ارتقای ایمنی و حفاظت از میراث فرهنگی در تهاجم رژیم صهیونیستی به ایران منتشر کرد و در آن برنامههایی از جمله استحکام بخشی موزه ها و ایمنی آنها را ارائه داده است.
به گزارش خبرنگار مهر، وزارت میراث فرهنگی گزارشی از ارتقای ایمنی و حفاظت از میراث فرهنگی در تهاجم رژیم صهیونیستی به ایران منتشر کرد که در گزارش وزارت میراث فرهنگی درباره اقدامات ملی و بین المللی، ارزیابی و آسیب شناسی برنامهها و راهبردهای پیش رو در سطح اقدامات ملی آمده است:
بخش بازدید اماکن تاریخی و موزههای دارای بازدید عمومی به منظور رعایت ایمنی مکان و آثار تاریخی و فرهنگی و اتخاذ اقدامات حفاظتی برای آثار تعطیل شد.
مدیران و امنای اموال و کارشناسان موزهها و پایگاهها در محل خدمت به منظور اتخاذ تدابیر و اقدامات ایمنی آثار حضور مستمر داشتند.
یگان حفاظت از میراث فرهنگی متمرکز بر اماکن تاریخی و موزهها و پایگاهها آمادگی کامل داشتند.
ستاد مدیریت بحران در موزهها و اماکن تاریخی و سطح استانی برای بررسی وضعیت و اتخاذ راهکارهای حفاظت از میراث فرهنگی تشکیل شد.
دستورالعمل اقدام در هنگام وقوع شرایط اضطراری به استانها، موزهها، پایگاههای میراث ملی و جهانی و بناها و اماکن تاریخی مبنی بر وظیفه و تکلیف اتخاذ تدابیر عاجل، هماهنگ و پیشگیرانه برای حفظ، ایمنی و صیانت از آثار تدوین و ابلاغ شد.
اشیا و اموال فرهنگی تاریخی موزهها و پایگاههای ملی و جهانی سراسر کشور به مخازن بسته بندی و انتقال یافت.
آثار تاریخی دارای ارزشهای شاخص که امکان انتقال به مخازن امن را نداشتند، حفاظت برجا شدند.
دستورالعمل «اقدام سریع در شرایط بحرانی برای موزهها و پایگاهها، تدوین و ابلاغ شد. این دستورالعمل ناظر بر اقدامات و الزامات، اولویت بندی انتقال اشیای باارزش، حفاظت پیشگیرانه، مستندسازی زمان بحران، نحوه استقرار و راه اندازی تیمهای کمیته بحران و تیم واکنش سریع و میدانی به همه استانها، موزهها، پایگاههای میراث ملی و جهانی و بناها و اماکن تاریخی تدوین و ابلاغ شد.
جلسه ستادی و استانی برخط برای هماهنگی و بررسی وضعیت حفاظت آثار تاریخی در استانها تشکیل شد.
با صدا و سیما برای ثبت ملی ساختمان شیشهای به عنوان سندی بر جنایات فرهنگی رژیم صهیونیستی هماهنگی شد.
نامه نگاری انجمنها و وزارت به نهادهای بین المللی
در سطح بین المللی نیز مکاتبه و درخواست وزیر میراث فرهنگی با دبیر کل یونسکو در چارچوب الحاق ایران به کنوانسیون ۱۹۵۴ لاهه و کنوانسیون ۱۹۷۲ حمایت از میراث فرهنگی، طبیعی جهان و درخواست اقدام در چارچوب تعهدات بین المللی یونسکو انجام شد.
همچنین کمیته ملی ایکوموس ایران، کمیته ایکوم ایران، مرکز مطالعات منطقهای میراث ناملموس تهران، فعالان میراث فرهنگی، تشکلهای مدنی و مردم نهاد و چهرههای ماندگار میراث فرهگی هر کدام بیانیهای به مراجع بین المللی داده و درخواست اعلام موضع کردند.
در این میان ۶۲ هزار و ۴۵۳ اثر به مخازن انتقال یافت و ۴ هزار اثر نیز حفاظت برجا شد.
همچنین دسترسی اولیه به مخازن موزهای مسدود و نشان سپر آبی بر روی موزه ملی ایران نصب شد. در این میان وضعیت ایمنی موزهها و پایگاههای میراث فرهنگی توسط قائم مقام وزارت، بازرسی شد.
وعدههای آتی
وزارت میراث فرهنگی برنامهها و راهبردهای پیش رو برای ارتقای ایمنی و حفاظت از میراث فرهنگی در شرایط بحرانی و تجاوزات مسلحانه را نیز منتشر کرد و برای آینده وعدههایی داد. از آن جمله:
استحکام بخشی و ایمنی موزهها، (تدوین برنامه و ایجاد ردیف اعتباری ویژه و مستمر)
توسعه و ارتقای عاجل مخازن امن موزهای در سراسر کشور (ارتقا و توسعه منابع در اختیار برای ساخت و ارتقای مخازن موزهای)
بازنگری ضوابط ساخت و ایجاد موزه و الزام ایجاد مخزن امن و سیستمهای حفاظتی
ایجاد سیستمهای حفاظت بر جای آثار تاریخی
راه اندازی دبیرخانه دائمی و کمیته مدیریت بحران در میراث فرهنگی در وزارت با همکاری نهادهای ذی مدخل به ویژه نهادهای انتظامی و امنیتی
فعال کردن ظرفیت دیپلماسی برای کسب و پیگیری حمایت حقوقی نهادهای بین المللی فرهنگی به ویژه یونسکو
حضور و نقش آفرینی مؤثر در نهادها و مجامع بین المللی میراث فرهنگی
تدوین و اجرای پلان مدیریت بحران برای آثار و موزههای شاخص و برگزار مانورهای دورهای
فعال کردن کمیته سپر آبی در وزارت و الصاق نشان سپر آبی بر روی آثار و موقعیت آثار بر روی نقشههای جهانی
ارتقای کمی و کیفی نیروی انسانی مرتبط نظیر امنای اموال، یگان حفاظت و غیره و آموزش عملی مستمر و بازنگری در شرایط جذب
بازنگری در جایگاه و طبقه بندی مشاغل موزهای و امنای اموال
راه اندازی موزههای مجازی با موضوع تهاجم رژیم صهیونی در استانهای هدف به منظور مستندسازی و معرفی جنایات رژیم اسرائیل
ثبت مکان رویدادهای مرتبط با جنایات رژیم صهیونیستی و دفاع مقدس دوم در فهرست آثار ملی
بهره گیری از ظرفیتهای میراث فرهنگی در برنامههای تقویت انسجام ملی و امید اجتماعی
بهره گیری و تقویت ظرفیتهای اجتماعی و مردمی به ویژه یگانهای حفاظت مردمی برای حفاظت و صیانت از میراث فرهنگی در شرایط بحران
نکته مهم در این گزارش اینجاست که اگرچه وزارت میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری در کنار گزارش عملکرد اقداماتی که برای حفاظت از آثار تاریخی انجام داده به آسیب شناسی و ارزیابی وضعیت حفاظت از میراث فرهنگی در طول ۱۲ روز حمله نظامی رژیم صهیونیستی به ایران نیز پرداخته است اما بنا به صلاحدید خبرنگار مهر انتشار این بخش از کمبودها و آسیبها در شرایط فعلی مجاز نیست فلذا پیگیری برای برطرف کردن این آسیبها در زمانهای دیگری انجام خواهد شد.
هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید